• Μια λύση που θα ίσιωνε τις αγορές, ο χρηματιστής με τον κορονοϊό, το deal Στάσση-Γερμανών, οι Δολομίτες και ένα κουίζ με πολύ βάθος και σκότος 

    Και μέσα σε όλα αυτά, famous χρηματιστής, γνωστός για την αγάπη του για τα σπορ, “χτυπήθηκε” απο τον κορονοιό.

    the wise man
    image
    the wise man

    Γίνεται του κορωνοϊού…

    Όπως καταλαβαίνετε η ψυχραιμία στις αγορές έχει εξανεμισθεί. 

    Κλονίζονται σχέδια, έτοιμα projects, επιχειρηματικά ανοίγματα κι άλλα πολλά από το σαρωτικό πέρασμα του κορωνοϊού. 

    Η κατάσταση έχει ξεφύγει σε παγκόσμιο επίπεδο και παρά την ανακοίνωση της FED ότι θα πουσάρει τις αμερικανικές τράπεζες με επιπλέον 50 δις ευρώ στην αγορά των overnight repos, η Wall έφθασε εχθές στην έναρξη της συνεδρίασης να ενεργοποιήσει τους κόφτες.

    Υπήρξε 15λεπτη αναστολή συναλλαγών! Την ίδια στιγμή, παρά το μάζεμα (τελικά ο DOW έκλεισε με απώλειες 2.013 μονάδων) , το sell off στο πετρέλαιο καλά κρατεί προκαλώντας πανικό στους επενδυτές, οι οποίες στρέφονται σε ό,τι πιο ασφαλές όπως ο χρυσός. 

    Κι ενώ καταρρέουν οι αγορές έχουμε και τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος απέδωσε την βουτιά της Wall Street στα fake news. Στερούμαστε σοβαρότητας…

    Ξεπούλημα και στα ομόλογα Ιταλίας και Ελλάδας

    Από το σφυροκόπημα δεν ξέφυγαν τα ομόλογα των ευαίσθητων οικονομιών όπως της Ιταλίας και της Ελλάδας, με την απόδοση του ελληνικούς 10ετούς να σκαρφαλώνει κοντά στο 1,90%. Μετά τις αποφάσεις της Ιταλικής κυβέρνησης να μπει σε καραντίνα ολόκληρη η χώρα θα πρέπει να αναμένουμε νέο χτύπημα σε μετοχές και ομόλογα

    Aνελέητο το χτύπημα στο Χρηματιστήριο 

    Εικόνα κατάρρευσης είχε, εχθές, το Χρηματιστήριο της Αθήνας από την αρχή της συνεδρίασης. 

    Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με πτώση 13% και έκλεισε με πτώση 13,39% στις 593,07 μονάδες ΓΔ 0,35% 1.422,51. 

    Στην εποχή της έντονης οικονομικής κρίσης, στην αρχή δηλαδή του πρώτου μνημονίου, αναλυτές, τραπεζίτες και γνώστες της κεφαλαιαγοράς έλεγαν πως «αν δεις το χρηματιστήριο στις 500 μονάδες τότε η χώρα θα έχει τυπικά χρεοκοπήσει».

    Την γλιτώσαμε από τα μνημόνια και θα μας γονατίσει ο κορωνοϊός! 

    Και μέσα σε όλα αυτά famous χρηματιστής, γνωστός για την αγάπη του για τα σπορ, “χτυπήθηκε” απο τον κορονοιό. Το παιδί του πάει στο Κολλέγιο Αθηνών (ΙΒ) , το οποίο έκλεισε για κάποιες ημέρες. Η στήλη του εύχεται περαστικά. 

    Χαστούκι στις τραπεζικές μετοχές. Φόβος για τα δάνεια 

    Πάνω που άρχισαν οι τραπεζίτες να βάζουν on track τα όντως επιθετικά σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων τους χτυπά ανελέητα ο κορωνοϊός. 

    Το πρόβλημα όπως έλεγε στην στήλη έμπειρο στέλεχος της τραπεζικής πιάτσας δεν είναι τόσο οι βουτιές στις μετοχές αλλά οι συνέπειες που θα έχει ο ιός στην συναλλακτική συμπεριφορά των δανειοληπτών.

    Δηλαδή, υπάρχει φόβος μην αρχίσουν να μην πληρώνονται δάνεια. Όσο για τις μετοχές, αν υπάρξει φως στο τούνελ, κάποιοι θα αγοράσουν στα πολύ χαμηλά και το παιχνίδι θα ξαναρχίσει… Έτσι, είναι τα χρηματιστήρια. 

    Υπάρχει λύση;

    Για τις αγορές ΝΑΙ. Έμπειρος στέλεχος της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έλεγε στην στήλη ότι οι αγορές θα ισιώσουν αν υπάρξει άμεσα επίσημη ανακοίνωση ότι βρέθηκε το εμβόλιο. 

    Προσέξτε, ότι βρέθηκε όχι ότι εφαρμόζεται στους ασθενείς. Τότε, λοιπόν, οι αγορές θα ηρεμήσουν, η αβεβαιότητα θα φύγει από το τραπέζι. 

    Όσο για την εφαρμογή του φαρμάκου στους ανθρώπους είναι μια άλλη υπόθεση… Οι αγορές είναι κυνικές είτε θετικά, είτε αρνητικά! 

    Οι κυβερνήσεις ψιλο-αντιδρούν. Τι φοβάται ο Σταϊκούρας

    Εχθές με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποτιμήσουν τις συνέπειες του κορωνοϊού στις οικονομίες. Η στήλη σας έχει ενημερώσει ότι όλοι περιμένουν το Eurogroup της 16ης Μαρτίου και μετά θα προχωρήσουν σε πιο δραστικά μέτρα. Βέβαια, μέχρι τότε αν συνεχιστεί το sell off θα εξαϋλωθούν τα πάντα στις οικονομίες της ευρωπεριφέρειας, στις οποίες ανήκουμε. 

    Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια δέσμη πρώτων μέτρων και τρομάζει – κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊούρας – στην ιδέα ποιος θα καλύψει τους μισθούς των εργαζομένων για όσες επιχειρήσεις αναγκαστούν να κλείσουν ή να τους στείλουν (αναγκαστικά) σπίτι τους μέχρι να περάσει η μπόρα. 

    ΔΕΗ-RWE: Πίσω στο 2007 αλλά χωρίς τους επαναστάτες Γιωργάκη και Φωτόπουλο…

    Ο καλός μάνατζερ της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης βρέθηκε στο Βερολίνο με την ελληνική αποστολή, μίλησε στο οικονομικό-επενδυτικό φόρουμ και υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την γερμανική εταιρεία ενέργεια RWE. 

    Η στήλη θυμήθηκε ότι η πρώτη προσπάθεια συνεργασίας, η οποία είχε στόχο να οδηγήσει σε μετοχική σύμπραξη άλλα μοντέλο ΟΤΕ-Deutsche Telekom, είχε κάνει το 2007 η ΔΕΗ και το τότε επικεφαλής της εταιρείας Τάκης Αθανασόπουλος. 

    Πόσα θα είχαμε γλυτώσει αν είχε γίνει; (Ήρεμα, ρωτάω). 

    Το project δεν καρποφόρησε καθώς ο επαναστάτης Γιωργάκης (Παπανδρέου) μετά τους επίσης επαναστάτη Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και ο αρχηγός της συνδικαλιστικής επανάστασης Φωτόπουλος αντέδρασε, κατέβασαν ρολά, βγήκαν στους δρόμους και υπερασπίστηκαν με πάθος το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ. 

    Βερολίνο: Θα πάνε όλοι για εξέταση 

    Μεταξύ σοβαρού και αστείου όσοι συνόδευσαν τον Κυριάκο στο Βερολίνο και μιλάμε για την βαριά βιομηχανία της χώρας: επιχειρηματίες και CEO`s των τραπεζών, έλεγαν ότι μόλις επιστρέψουν στην Ελλάδα θα πάνε κατευθείαν για το τεστ. 

    Αστείο μεν, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί. Πληροφορούμαι ότι και οι Γερμανοί που βρέθηκαν στους χώρους του συνεδρίου το ίδιο έλεγαν. 

    Τουλάχιστον, το χιούμορ λειτουργεί. 

    Πανικός σε όσους πήγαν διακοπές στους Δολομίτες

    Όταν έσκασε η είδηση ότι ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό μαθαίνω ότι πολλοί επιφανείς ευρωπαίοι «ψάχνονται» καθώς παραδοσιακά κάθε χρόνο πάνε για σκι στις πιο δυνατές πίστες – για τους μυημένους – που βρίσκονται στους Δολομίτες στην Βόρειοανατολική Ιταλία. 

    Εκεί πάνε όλοι οι VIP του χρήματος της Γηραιάς Ηπείρου. 

    Κουίζ

    Μαθαίνω ότι εταιρεία με πολλά νεύρα τώρα τελευταία, κυρίως στο μέτωπο του Έλληνα συνεργάτη της, έχει μπει στο μικροσκόπιο καθώς η μητρική της που βρίσκεται εκτός Ελλάδος, πιάστηκε να έχει ρίζες σε περίεργες και άγριου τύπου σχέσεις που θυμίζουν αριστουργηματικές ταινίες του Hollywood. Αληθεύει; 

    Επίσης, αληθεύει ότι για την στενή σχέση έχει ενημερωθεί σε βάθος ο αρμόδιος υπουργός και γι` αυτό την καθαρίζει;