• Πώς η Aegean Air «διέψευσε» τα golden boys, το γκολ του Παύλου Μυλωνά και το τηλεφώνημα της Blackstone στον Άδωνι

    H Aegean έχει ρευστότητα  «Boys don’t cry» έλεγαν οι the Cure σε ένα τραγούδι τους προ ετών. Τώρα ήλθε η ώρα να το πει η HSBC. Λοιπόν, πριν από λίγες ημέρες κάποια -golden- boys (αναλυτές  και media) άρχισαν να καταφέρονται εναντίον της Aegean Air και της Αutohellas (και οι δυο εταιρίες είναι συμφερόντων της οικογένειας […]

    the wise man
    image
    the wise man

    H Aegean έχει ρευστότητα 

    «Boys don’t cry» έλεγαν οι the Cure σε ένα τραγούδι τους προ ετών. Τώρα ήλθε η ώρα να το πει η HSBC. Λοιπόν, πριν από λίγες ημέρες κάποια -golden- boys (αναλυτές  και media) άρχισαν να καταφέρονται εναντίον της Aegean Air ΑΡΑΙΓ -0,81% 12,20 και της Αutohellas ΟΤΟΕΛ -0,47% 12,80 (και οι δυο εταιρίες είναι συμφερόντων της οικογένειας του Ευτύχη Βασιλάκη), με αφορμή την διακοπή των πτήσεων και το γενικότερο lockdown της χώρας. Έκαναν σενάρια τρόμου σχετικά με τον μέλλον της αεροπορικής  Aegean Air τα οποία δεν είναι ανάγκη να τα επαναλάβω.

    Όμως χθες το πρωί οι Κασσάνδρες πήραν το μήνυμά τους από την HSBC. Η έκθεση που δημοσιεύτηκε στο mononews.gr τόνιζε ότι η Aegean Air είναι θωρακισμένη και έχει ισχυρό ταμείο ακόμα και εάν καθηλώσει τον στόλο της έως το τέλος του 2020. Η HSBC δίνει για τον αερομεταφορέα του επιχειρηματία Ευτύχη Βασιλάκη σύσταση αγοράς (buy) και τιμή στόχο για τη μετοχή τα 5,45 ευρώ, η οποία υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 32,9% από τα τρέχοντα επίπεδα (σ.σ. 4,10 € στις 2 Απριλίου 2020). Επισημαίνει επίσης ότι η εκτίμησή της για το περιθώριο EBIT μεσοπρόθεσμα παραμένει αμετάβλητη στο 7,5%.

    «Golden Boys don’t cry»…

    Η επαναφορά του waiver ανακουφίζει τους τραπεζίτες

    Όσο μπορεί στηρίζει τις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εχθές, λοιπόν, το συμβούλιο και η δυναμική όπως αποδεικνύεται Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών – κι αυτά χαμηλότερης διαβάθμισης – γίνονται εκ νέου επιλέξιμα ως εργαλεία ρευστότητας.

    Η απόφαση έφερε χαμόγελα στα στρατηγεία των τραπεζών στην Αθήνα καθώς έτσι θα αυξήσουν την ρευστότητα που αντλούσαν από την ΕΚΤ με ενέχυρα υψηλότερου ρίσκου. Το waiver, αν θυμάστε, μας ταλαιπώρησε έντονα την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν μας το αφαίρεσαν.

    Όπως καταλαβαίνετε οι Γερμανοί θα αφήσουν την Κριστίν να κάνει ό,τι θέλει αρκεί να μην πουν ναι στο ευρωομόλογο…

    Έκανε τη διαφορά ο Παύλος

    Η Εθνική Τράπεζα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις-πελάτες της να μην πληρώσουν το κεφάλαιο (όχι τον τόκο) της μηνιαίας δόσης έως το τέλος του 2020.

    Η απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση του CEO Παύλου Μυλωνά και με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν σε καθημερινή βάση από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, σε κλειστές και εν λειτουργία επιχειρήσεις.

    Ο CEO της Εθνικής ΕΤΕ -0,78% 7,60 έκανε τη διαφορά – εξάλλου η τράπεζα ανήκει κατά 40% έμμεσα στο δημόσιο – καθώς μέχρι σήμερα ο κλάδος δίνει αναστολή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

    Ετοιμάζει ίδια πολιτική και η Πειραιώς

    Μαθαίνω ότι στην ίδια λογική αναμένεται να κινηθεί και η τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,50% 3,98, η οποία όπως πληροφορούμαι θα ανακοινώσει αναστολή πληρωμής κεφαλαίου στα επιχειρηματικά δάνεια των επιχειρήσεων που πλήττονται μέχρι το τέλος του έτους. Οι αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα.

    Στην Intrum Hellas αναμένουν όπως μου λένε την απόφαση του CEO της Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου για να καλέσουν τους πελάτες τους.

    Τρέμουν στην ιδέα οι ασφαλιστικές εταιρείες…

    Η υπόθεση της ασφάλισης του τουρνουά τένις Γουίμπλεντον για λόγους πανδημίας προκαλεί ρίγη, όπως μαθαίνω, στις ασφαλιστικές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ρίγη, όμως, προκαλούνται και στα στρατηγεία των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καθώς οι επικεφαλής τους βλέπουν ότι μετά την πανδημία πολλές εταιρείες από τον αθλητικό χώρο, της ψυχαγωγίας (συναυλίες κλπ) θα αρχίζουν να ζητούν ασφάλιση πέραν των γνωστών πυρκαγιάς, σεισμού και πανδημίας…

    Όσο για τους υπευθύνους του Γουίμπλεντον πλέουν σε πελάγη ευτυχίας καθώς μπορεί το τουρνουά να ακυρώθηκε για πρώτη φορά μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, η εταιρεία τσέπωσε 125 εκατ ευρώ ως αποζημίωση καθώς από το 2003 και μετά (δηλαδή μετά τον SARS) είχε ασφαλιστεί για το ενδεχόμενο αυτό.

    Γιατί διαφώνησαν Κικίλιας-Πλακιωτάκης με τον Χάρη

    Λοιπόν, πριν περίπου δέκα ημέρες προέκυψε το εξής θέμα για την κυβέρνηση: Πρέπει να αφήνουν ή όχι τα κρουαζιερόπλοια που τα βρήκε ο κορονοϊός μεσοπέλαγα χωρίς επιβάτες αλλά σε δρομολόγιο για παραλαβή επιβατών να εφοδιαστούν (με τρόφιμα, καύσιμα κλπ) στα ελληνικά λιμάνια;

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο Βασίλης Κικίλιας αλλά και ο Γιάννης Πλακιωτάκης τάχθηκαν κατά την προσάραξης σε αντίθεση με τον Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος ήταν υπέρ καθώς ο ανεφοδιασμός αφήνει έσοδα…

    Τελικά, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δένουν στα λιμάνια για την απαραίτητη τροφοδοσία καθώς το βλέμμα του είναι και στην διατήρηση των καλών σχέσεων με τις εταιρείες κρουαζιέρας την επομένη του κορονοϊού.

    Το τηλεφώνημα της Blackstone στον Άδωνι

    Κι ενώ ο πλανήτης έχει παγώσει και δεν παράγει GDP λόγω του αδίστακτου ιού, κάποιοι επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες στην Ελλάδα, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει αναδειχθεί σε τοπ προορισμό για το καλοκαίρι.

    Η στήλη πληροφορείται ότι τα στελέχη της Balckstone επικοινώνησαν με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες αδειοδότησης με στόχο την ανακαίνιση των 5 ξενοδοχείων που έχει το fund, στην Κέρκυρα, την Ζάκυνθο και την Κρήτη.

    Κι όταν ο υπουργός του ρώτησε πως κι έτσι εν μέσω της δίνης του κορονοϊού απάντησαν, όπως μαθαίνω, ότι το καλοκαίρι όσοι ταξιδέψουν θα έρθουν στην Ελλάδα.