• The Wiseman

    Ποιες σχέσεις στοργής στις τηλεπικοινωνίες έχουν μετατραπεί σε…ψυχρές

    the wise man

    the wise man


    Τα ψιλά γράμματα στο «2018 Investment Outlook» της Goldman Sachs: Το ετήσιο ευαγγέλιο της Goldman Sachs με τις 108 σελίδες προβλέψεων για τις επενδύσεις και την παγκόσμια οικονομία περιλαμβάνει και φέτος αρκετά ενδιαφέροντα σημεία. Ο ταπεινός σχολιογράφος σας συγκράτησε την επισήμανση πως η παρούσα ανάκαμψη της ΗΠΑ, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2009 είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε διάρκεια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς έχουμε φτάσει αισίως στα 34 τρίμηνα. Η μεγαλύτερης διάρκειας ανάπτυξη είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο του 1991 και κράτησε για 40 τρίμηνα και η αμέσως επόμενη τον Φεβρουάριο του 1961 και είχε διάρκεια 35 τρίμηνα.

    Βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο

    Ωστόσο οι αναλυτές της Goldman Sachs είναι σφόδρα θετικοί για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και το 2018, ενώ εκτιμούν πως υπεράνω των αρχικών προβλέψων θα κινηθεί και η οικονομία της Ευρωζώνης. Θεωρούν, ταυτόχρονα, πως οι φωνές του λαϊκισμού δεν θα περιοριστούν καθώς δύσκολα αντιμετωπίζεται η διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων, ενώ η τεχνολογία οδηγεί στην κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας. Επισημαίνουν την πρόβλεψη της McKinsey σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2030 θα καταργηθούν λόγω των αυτοματισμών από 400 έως 800 εκατ. θέσεις εργασίας! Ειδικό κεφάλαιο αφιερώνουν στις γεωπολιτικές εντάσεις που προβλέπουν πως μπορεί να ενταθούν φέτος. Οσο για τις αμερικανικές μετοχές πιστεύουν πως «δεν βρίσκονται στην περιοχή της φούσκας». Από Ευρωζώνη προτιμούν τις ισπανικές μετοχές. Α, για την Ελλάδα δεν αναφέρει κάτι. Καλό αυτό!

    Τώρα στο φουλ για Forthnet

    Οριστικοποιήθηκε χθες η συμφωνία, ύψους 118,1 εκατ. ευρώ, για την εξαγορά της Cyta Hellas από την Vodafone Ελλάδος και τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στη Forthnet. Η ανακοίνωση υπογραφής της συμφωνίας έγινε από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) ενώ σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της Vodafone.

    Θα την έβγαζαν χθες, αλλά υπήρξε αναστάτωση μετά από τηλεφώνημα – φάρσα για βόμβα! Η μητρική Vodafone το ανακοίνωσε, πάντως, κανονικά με ένα σεμνό δελτίο τύπου.

    Η εξέλιξη της υπόθεσης Cyta Hellas δείχνει, πάντως, πως κάποιες σχέσεις στην αγορά τηλεπικοινωνιών δεν είναι όσο ζεστές θεωρούν ορισμένοι παρατηρητές.

    Μάλιστα εσχάτως οι σχέσεις στοργής έχουν μετατραπεί σε ψυχρότητα. Πολλά θα κριθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Ενας σύμβουλος λιγότερος

    Με το τελευταίο κύμα δεσμεύσεων λογαριασμών για τις γνωστές υποθέσεις του τραπεζικού κλάδου την πλήρωσε και ένας σύμβουλος ο οποίος όπως φαίνεται χάνει τη θέση του.

    Πρόκειται για πρόσωπο που προέρχεται από τον πανεπιστημιακό χώρο ο οποίος τώρα αντιλαμβάνεται το νόημα της παροιμίας «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρων οι κότες»!

    Εύχομεθα καλά ξεμπερδέματα. Σωστά σκεπτόμενοι οι αρμόδιοι, πάντως, απέφυγαν αυτή τη φορά τις διαρροές.

    Η ΔΕΗ και οι… 15 επενδυτές για τους λιγνίτες

    Δεν θέλουμε να στενοχωρήσουμε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη που ανακοίνωσε πως υπήρξε συνωστισμός 15 επενδυτών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

    Ομως, από την αγορά ενέργειας περιορίζουν σημαντικά τον αριθμό όσων θα φτάσουν στον τελικό.

    Κάτι για τους Τσέχους της CEZ ακούμε (η στήλη έχει ασχοληθεί επισταμένα), κάτι για τους γιαπωνέζους της Mitsui (συνεργάζονται και αυτοί με το γραφείο του κ. Σαγιά;), κάτι για τους Κινέζους συνεταίρους του ομίλου Κοπελούζου.

    Ο Δημήτρης Κοπελούζος «σήκωσε» πρόσφατα κάποια χρήματα πουλώντας το 10% της Fraport Greece. Ετοιμάζεται άραγε για τους λιγνίτες ή για το 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ); Θα δείξει.



    ΣΧΟΛΙΑ