• Η πρόβλεψη Καραμούζη, το μπαράζ απολύσεων από τη Creta Farms και τι ετοιμάζεται να κάνει ο Κοντομέρκος

    Από το χθεσινό άρθρο του τραπεζίτη Νίκου Καραμούζη, που δημοσίευσε το mononews.gr , συγκράτησα δύο κυρίως πράγματα

    the wise man
    image
    the wise man

    Το Ελληνικό καλεί την Mohegan

    Αμέσως μετά το Πάσχα το ΣτΕ θα αποφασίσει για την προσφυγή της Hard Rock. Η στήλη πληροφορείται – πάντα βέβαια περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή την απόφαση του ΣτΕ –ότι η πλάστιγγα θα γείρει και τυπικά προς την Mohegan και πως στο επιτελείου του Μάριο Κοντομέρκος ήδη, παρά την βαριά κρίση του κορονοϊού, ετοιμάζονται για να κάνουν απόβαση στο Ελληνικό.

    Το ίδιο συμβαίνει και στο στρατηγείο του Γιώργου Περιστέρη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , ωστόσο όλα – ως προς το χρονοδιάγραμμα – θα κριθούν από τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

    Η πρόβλεψη Καραμούζη

    Από το χθεσινό άρθρο του τραπεζίτη Νίκου Καραμούζη, που δημοσίευσε το mononews.gr , συγκράτησα δύο κυρίως πράγματα: ” Ότι τον Μάιο θα ξεκινήσει μία σταδιακή άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στους πολίτες και την οικονομική δραστηριότητα, ενώ, κατά πάσα πιθανότητα, η πλήρης άρση τους θα διαρκέσει έξι με επτά μήνες”.

    Αυτά που εξηγεί ο έμπειρος τραπεζίτης είναι τα εξής:

    “Η αβεβαιότητα για τη διάρκεια του τρέχοντος σχεδόν ολικού παγώματος της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη και τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Ένα βασικό ρεαλιστικό σενάριο είναι να υποθέσουμε ότι στη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαΐου, η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα θα έχει μπει σε σαφή πορεία ύφεσης στην Ελλάδα και αποτελεσματικότερες θεραπείες αντιμετώπισης του ιού και, κυρίως όσων έχουν νοσήσει θα έχουν αναπτυχθεί, επιπροσθέτως της παρασκευής του εμβολίου, η εμπορική ανάπτυξη του οποίου μπορεί να χρειαστούν 10 με 15 μήνες.

    Την ίδια περίοδο εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει μία σταδιακή άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στους πολίτες και την οικονομική δραστηριότητα, ενώ, κατά πάσα πιθανότητα, η πλήρης άρση τους θα διαρκέσει έξι με επτά μήνες.

    Το χρονοδιάγραμμα άρσης των απαγορεύσεων θα εξαρτηθεί προφανώς από την ταχύτητα και την ένταση που ελέγχεται η εξάπλωση του ιού και ο βαθμός επιθετικότητάς του. Είναι μάλλον βέβαιο ότι θα χρειαστούν μήνες πριν επανέλθουμε σε μία πιο φυσιολογική οικονομική και κοινωνική ζωή (γιατί ο φόβος θα αποτρέπει μια σειρά από κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, έστω κι αν έχουν επιτραπεί από την πολιτεία).

    Θα σημειωθούν, επίσης, μονιμότητες αλλαγές στις κοινωνικές και επαγγελματικές συνήθειες και πρακτικές και μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες θα υποφέρουν και θα υπολειτουργούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα δραστηριότητες που συνδέονται με τον τουρισμό,την αναψυχή και την διασκέδαση, την πώληση διαρκών και πολυτελών καταναλωτικών αγαθών, τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά ταξίδια και τις μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές συναθροίσεις και εκδηλώσεις.

    Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό πλήγμα για τη χώρα θα είναι μάλλον μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για μια σειρά από σοβαρούς λόγους.”

    Μετά βίας το χρηματιστήριο

    Οι δηλώσεις Τράμπ κάπως ηρέμησαν τα χρηματιστήρια και σίγουρα έδωσαν ώθηση στην τιμή του πετρελαίου. Στην Λεωφόρο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης μετά βίας πέρασε σε θετικό έδαφος και έκλεισε στο +0,93% . Όσο για τον τραπεζικό βούτηξε κατά 3,38%.

    Κυριάκος: Θερμόμετρα, μάσκες και αντισηπτικά για… μετά!

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο Κυριάκος έδωσε εντολή να προμηθευτεί η χώρα μεγάλη ποσότητα αντισηπτικών, θερμόμετρων και μασκών για το καλοκαίρι. Μην πανικοβάλλεστε…

    Τα είδη αυτά θα διατεθούν σε πλοία, αεροδρόμια και στα σύνορα της χώρας προκειμένου να γίνεται έλεγχος στους τουρίστες που ίσως έρθουν – ανάλογα τα κέφια του κορωνοϊού – στην Ελλάδα, όταν με το καλό ηρεμήσει ο πλανήτης και οι χώρες ανοίξουν τα σύνορά τους.

    Όποιος έρθει πρώτα θα τσεκάρετε και μετά θα πάει για διακοπές…

    Το μέτρο μαθαίνω ότι θα αφορά και τα ξενοδοχεία, όποια από αυτά ανοίξουν. Όπως καταλαβαίνετε, θα γίνει της θερμομέτρησης το καλοκαίρι.

    H  απίστευτη ατάκα Τασούλα στον Ευκλείδη: «Πηγαίνετε στα έδρανα της ΝΔ»

    Αυστηρά μέτρα προφύλαξης είχαν λάβει εχθές στην Βουλή. Η στήλη θα σας μεταφέρει, όμως, την χιουμοριστική – γνωστός για το καυστικό χιούμορ του – παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα όταν είδε τον Ευκλείδη (δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις) και τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο να κάθονται πολύ κοντά σε άλλους βουλευτές, χωρίς να τηρείται η δέουσα άνω των 2 μέτρων απόσταση.

    Τότε παρενέβη ο πρόεδρος λέγοντας στον Euclid και στον βουλευτή του ΚΚΕ: «Κάθεστε πολύ κοντά με άλλους και πρέπει να πάτε σε άλλα καθίσματα.

    Είναι άδεια τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας. Αν θέλετε πηγαίνετε. Τέτοιες ημέρες δεν θα σας παρεξηγήσει κανένας»!  Ατάκα, που προκάλεσε τα γέλια των δύο… απείθαρχων βουλευτών.

    Μύκονος: Τα Σαββατοκύριακα πριν την απαγόρευση…

    Η στήλη έγραφε εχθές για τους ritch and famous που βόλταραν όλο τον Μάρτιο, ακόμη και μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, στα νησιά του Αιγίου, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις πτήσεις με ιδιωτικά ελικόπτερα και αεροσκάφη…

    Έτσι λοιπόν την Τετάρτη το βράδυ βρέθηκε στην Μύκονο το πρώτο κρούσμα.

    Η ασθενής είναι ντόπια από την Άνω Μερά και τα πρώτα συμπτώματα ξεκίνησαν πριν δέκα ημέρες. H 69χρονη εργάζεται σε εταιρία που πουλάει οικοδομικά υλικά. Για αυτό τον λόγο ανεστάλησαν οι οικοδομικές εργασίες στο νησί των ανέμων.

    Την Δευτέρα τα συμπτώματα έγιναν πιο βαριά και νοσηλεύθηκε μέχρι και εχθές το μεσημέρι στο ειδικό isobox που έχει στηθεί έξω από το κέντρο υγείας του νησιού.

    Εχθές μεταφέρθηκε με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αθήνα και έκτοτε νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σωτηρία.

    Από την Τετάρτη το βράδυ που βγήκε θετικό το τεστ στην Μύκονο έχει σημάνει συναγερμός και ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών της γυναίκας…

    Προφανώς όταν στα μέσα Μαρτίου οι Αθηναίοι εκδρομείς έκαναν ουρές στο Πειραιά, άλλοι έφευγαν με το σκάφος τους με προορισμό τα νησιά, κάποιοι χωρίς να το ξέρουν πήραν μαζί τους και τον covid-19.

    Save και Healthy ο Γιώργος Χαντζηνικολάου

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 Γιώργος Χαντζηνικολάου ανακοίνωσε ότι βγήκε υγιής από την προσωπική περιπέτειά του.

    Η ενημέρωση επιβάλλεται και αποτελεί στάση υπευθυνότητας καθώς πρέπει να γνωρίζει τις εξελίξεις το επενδυτικό κοινό.

    Απολύσεις στην Creta Farms

    Στην Creta Farms την τελευταία εβδομάδα απολύθηκαν σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές 28 άτομα ανεβάζοντας τις απολύσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους εννιά μήνες σε πάνω από 350 με συνέπεια το προσωπικό της πολύπαθης κρητικής εταιρίας να έχει περιοριστεί σε περίπου 500 άτομα.

    Οι απολύσεις που έγιναν αφορούν κυρίως σε χαμηλόμισθους εργατοτεχνίτες και το συνολικό κόστος απολύσεων ήταν της τάξεως των 100.000 ευρώ.

    Καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες στην κρητική εταιρία θα ακολουθήσει και νέος γύρος απολύσεων με 25 περίπου δηλαδή στο όριο του 5% που προβλέπει ο νόμος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία έχει υποβάλλει αίτηση στο δικαστήριο για επικύρωση της συμφωνίας συνδιαλλαγής.

    Η συζήτηση είχε προσδιοριστεί για τις 20 Μαρτίου αλλά το δικαστήριο δεν έγινε καθώς έκλεισαν τα δικαστήρια ενώ δεν υπάρχει ορίζοντας για το χρόνο πραγματοποίησής του.

    Το γεγονός αυτό αν μη τι άλλο εγείρει ερωτήματα για το αν μπορεί να υλοποιηθεί η όποια συμφωνία καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί ενώ οι εγγυητική του υποψήφιου επενδυτή έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

    Αξίζει να σημειωθεί το Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών νομού Αττικής σε ανακοίνωσή του για τις απολύσεις επισημαίνει ότι «Αυτές οι απολύσεις ήρθαν να προστεθούν στις εκατοντάδες που έχει προχωρήσει η εργοδοσία τους τελευταίους μήνες. Οι απολύσεις των συναδέλφων μας ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία και ανακοινώθηκαν μάλιστα την ώρα που αυτοί συνέχιζαν την εργασία τους.»

    Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς