• The Wiseman

    Ποιος επιχειρηματίας “χτυπήθηκε” απο τον κορονοϊό και η υπεύθυνη στάση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Η είδηση των ημερών…

    Αδιαμφισβήτητα η είδηση της χθεσινής ημέρας ήταν το ρεπορτάζ του mononews.gr που υπέγραφε ο Δημήτρης Κόκκορης ότι το πλήγμα του κορωνοϊού χτύπησε και το πλέον ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, τον χρυσό!

    Φαινόμενο σπάνιο και ενδεικτικό του πανικού που έχει σκορπίσει σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία του κορωνοϊού… Δεν υπάρχει σωτηρία, έχουμε μπλεχθεί άσχημα με αυτή την ιστορία. Όσο δεν υπάρχουν νέα από τις φαρμακευτικές εταιρείες, τόσο όλα θα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

    Δεν φθάνει ούτε το 1,5 τρις δολάρια

    Μετά την απόφαση του Τράμπ να μην δέχεται καμία πτήση από τις χώρες Σέγκεν, ήρθε η FED και έριξε στην διατραπεζική αγορά 1,5 τρις δολάρια. Το ποσό είναι εξωπραγματικό αλλά δεν στάθηκε ικανό να ισιώσει την Wall Street, η οποία κατέγραψε ελεύθερη πτώση και χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί εκ νέου μέσα σε λίγες ημέρες το μέτρο της παύσης της συνεδρίασης για 15`. Απλά να σας θυμίσουμε οτι οι απώλειες στον Dow ήταν χθες 10%.

    Όπως καταλαβαίνετε τίποτα δεν τον συγκρατεί…

    Σήμερα στον Στουρνάρα

    Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μαθαίνω ότι θα συναντηθούν σήμερα οι τραπεζίτες με θέμα την ερμηνεία των μέτρων που πήρε η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Αντρέα Ένρια. To ζητούμενο εφεξής δεν είναι άλλο από την παροχή φθηνής ρευστότητας στις επιχειρήσεις πρωτίστως σε αυτές που έχουν ήδη πληγεί από τον κορωνοϊό.

    Κλαίνε τα ταξιδιωτικά γραφεία

    Το κουβάρι των επιπτώσεων στην αγορά τώρα ξεκίνησε να εκτυλίσσεται και έχει σιγά-σιγά δράματα… Πληροφορούμαι ότι τα μεγάλα αλλά και τα μικρά ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας ανοίγουν κάθε ημέρα έτσι χωρίς λόγο αφού κανένας δεν θέλει να ταξιδέψει πουθενά. Αν συνεχισθεί έτσι σε κανά μήνα θα μετράμε λουκέτα…

    70 λεπτά call, εκ των οποίων τα 50` για τον κορωνοϊό

    Για να καταλάβετε ότι ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του στις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες είναι το θέμα που κυριαρχεί αρκεί να σας πω ότι στο conference call που είχε εχθές η Eurobank με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2019 και το οποίο διήρκησε περίπου 70`, τα 50` ήταν για τον ιό.

    Οι ερωτήσεις των αναλυτών περιστράφηκαν γύρω από αυτό και μόνο…

    Χρήσιμες οδηγίες από την Eurobank

    Και επειδή όλοι μας πρέπει να είμαστε σοβαροί όσον αφορά την δική μας αλλά και του κοινωνικού συνόλου προφύλαξη από τον κορωνοϊό η Eurobank με ανακοίνωσή της δίνει στους πελάτες της κάποιες χρήσιμες οδηγίες με στόχο να μειώσουν τις επισκέψεις στα καταστήματά της καθώς όπως εξηγεί πολλές συναλλαγές μπορούν να γίνουν ψηφιακά ενώ παροτρύνει για την ανέπαφη χρήση της κάρτας, ώστε να μειώσουν την επαφή τους με τα μετρητά.

    Στάση υπευθυνότητας

    Με μια λιτή ανακοίνωση ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου ενημέρωσε ότι είναι κρούσμα του κορωνοϊού. Δείχνει αν μη τι άλλο στάση υπευθυνότητας. Πάντως μαθαίνω οτι ο ίδιος τις τελευταίες ημέρες ήταν αεικίνητος. Τραπέζια, γεύματα και πολλά δείπνα.

    Χωρίς εγκλήσεις η Εθνική

    Ο Παύλος Μυλωνάς έβαλε φρένο στις εγκλήσεις και το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν θα προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις για υποθέσεις του παρελθόντος… Σιγά-σιγά τα κλείνει όλα τα εσωτερικά μέτωπα ακόμη κι αν οι νεόφερτοι σηκώνουν μικρά εργάκια κατά καιρούς…

    Κουίζ

    Ποιος επιχειρηματίας με καταγωγή από την μαρτυρική Μεγαλόνησο έχει διαγνωσθεί, όπως πληροφορούμαι, με τον κορωνοϊό;

    Οι business στην Ελλάδα είναι πολλές και luxury ενώ η σύζυγός του είναι γνωστή κυρία της κοσμικής Αθήνας και γόνος ισχυρής οικονομικά οικογένειας.

    Γκάφα ολκής από τη Λαγκάρντ

    Και ενώ κυλούσε κάπως ομαλά η χθεσινή  συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη για τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε η ΕΚΤ για να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές Τράπεζες και επιχειρήσεις ενόψει του κορωνοϊού, ήρθε μια ερώτηση δημοσιογράφου για τα spreads των ιταλικών ομολόγων.

    Και η απάντηση της Λαγκάρντ ήταν αυτή ακριβώς που δεν έπρεπε να δοθεί: “Δεν είμαστε εδώ για να υπερασπιζόμαστε τα spreads”. Πρόκειται για μια δήλωση που ανατρέπει όλη την πολιτική της ΕΚΤ από το καλοκαίρι του 2012 και την ιστορική ρήση του Ντράγκι “We will do whatever it takes”.

    Δείτε στο γράφημα στο τέλος της στήλης, πως εκτινάχθηκε το επιτόκιο του ιταλικού 10ετούς ομολόγου το λεπτό που η Λαγκάρντ εκστόμισε αυτό που δεν έπρεπε.

    Ίσως το μαζέψει με κάποιον τρόπο, αλλά η ζημιά στην εμπιστοσύνη έχει επιτελεσθεί. Ελπίζω όχι ανεπανόρθωτα. Και είναι μια ηχηρή απόδειξη του πόσο κρίσιμη και σημαντική είναι η θέση του Προέδρου της ΕΚΤ.



    ΣΧΟΛΙΑ