• Ο τραπεζίτης που πρότεινε τα Capital Holiday στον Σταϊκούρα, τα mails Στουρνάρα, η βόμβα της Apple και η σχέση του Duet με πρώην τραπεζίτη

    Μετά τα Capital controls, τα Capital holiday 

    the wise man
    image
    the wise man

    Ξεκίνησαν τα πρώτα μπαζούκας 

    Σε μία έκτακτη κίνηση προχωρά η FED προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην αμερικανική οικονομία.

    Όπως αποφάσισε την Κυριακή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ξεκινά ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το επιτόκιο έκτακτης χρηματοδότησης κατά 125 μονάδες βάσης στο εύρος 0% με 0,25%. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στην Ασία, στην Ευρώπη και φυσικά στις ΗΠΑ.

    Μένουμε σπίτι!

    Η στήλη ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την σύσταση της Πολιτείας ότι όλοι μας πρέπει να επιδείξουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης και να μείνουμε σπίτι, προκειμένου να μην συμβάλλουμε στην εξάπλωση του κορονοϊού. 

    Ας μείνουμε, λοιπόν, σπίτι για όσο χρειασθεί και να ακολουθήσουμε όλοι τις οδηγίες προφύλαξης. Όσο για την δουλειά θα την κάνουμε από το σπίτι… 

    Αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες, αυτό πρέπει να κάνουμε. «Social distancing», όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λοιπόν, σπίτι και ενημέρωση από το mononews.gr. 

    Και μια παράκληση: Μην σας πιάνει πανικός και τρέχετε κάθε τρεις και λίγο στο super market. Κι όταν πηγαίνετε μην πάτε οικογενειακώς, δεν είναι βόλτα. 

    Και το γράφω αυτό διότι είδα στο σούπερ μάρκετ αλλά και στον φούρνο της γειτονιάς μου σύσσωμες τις οικογένειες. Ας πάει ο ένας και ο άλλος να μείνει σπίτι με τα παιδιά. 

    Μετά τα Capital controls, τα capital holiday 

    Μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup – το οποίο θα γίνει με βιντεοκλήση – ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα μιλήσει με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για να κλειδώσουν τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. 

    Οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι είναι πολλές: σίγουρο ότι για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού οι επιχειρήσεις που πλήττονται δεν θα πληρώσουν για τα δάνειά τους το κεφάλαιο αλλά μόνο τόκους. Δηλαδή Capital Holiday. Κρατήστε την νέα αυτή ορολογία γιατί θα μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο μας, μετα τα capital controls.

    Το Capital Holiday το πρότεινε στον Χρήστο Σταικούρα ένας εκ των 4 επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Η στήλη ξέρει ποιος είναι αλλά οι αποκαλύψεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω.  

    Επίσης, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ άλλαξε έγινε πιο ευέλικτο και μέσα από αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν ρευστότητα περίπου 3,5 δις ευρώ. 

    Οι επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες πρέπει να μείνουν όρθιες μέχρι να δούμε φως στο τούνελ… 

    Διότι έχουν περάσει 10 χρόνια αλύπητης οικονομικής κρίσης και δυστυχώς δεν έχουν λίπος να κάψουν!

    Γιατί δεν πρέπει να κλείσουν οι τράπεζες

    Με δεδομένο ότι ο κόσμος παθαίνει πανικό εξαιτίας και της παραπληροφόρησης που κυκλοφορεί σε καταστάσεις κρίσεων, οι τραπεζίτες δεν θέλουν να κλείσουν τα καταστήματα των τραπεζών. 

    Κι αυτό διότι ο πανικός θα αυξηθεί και θα δημιουργηθούν ουρές στα ATM`s – υπήρχαν ήδη κάποια τέτοια μεμονωμένα περιστατικά. Εξ ου και το πρώτο μέτρο είναι η είσοδος στο κατάστημα με… μέτρο. 

    Πέντε, δέκα πελάτες το πολύ. Το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο στις 24 Μαρτίου και μετά όταν οι συνταξιούχοι θα συναθροίζονται στα καταστήματα. 

    Mail στους τραπεζίτες με οδηγίες

    Μπορεί ήδη να το έχουν λάβει. Η στήλη μαθαίνει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα στείλει mails σε όλους τους τραπεζίτες στο οποίο θα τους κάνει λιανά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Λαγκάρντ και η EBA. 

    Πόση ρευστότητα θα μπορούν να πάρουν από το πρόγραμμα TLTRO – μαθαίνω ότι ο δανεισμός θα γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με αρνητικό επιτόκιο -0,75% και τα collaterals που θα ζητούνται από τις τράπεζες θα είναι πολύ ευέλικτα ενώ το haircut θα κινείται σε μονοψήφιο ποσοστό… 

    Πρέπει όμως και το δημόσιο να αναλάβει την ευθύνη του

    Αναφέρομαι στην ανάγκη της άμεσης αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς προμηθευτές, εταιρείες, νοσοκομεία κλπ. 

    Το debate με τα χρέη που χρωστά το δημόσιο στην αγορά, τα οποία φθάνουν τα 2 δις ευρώ κρατάει χρόνια, σήμερα όμως η κατάσταση είναι έκτακτη και δραματική για την αγορά και τις επιχειρήσεις. 

    Πληροφορούμαι ότι ο Σταϊκούρας έχει ψηλά στην ατζέντα το θέμα και η αποπληρωμή θα προχωρήσει άμεσα. Ίδωμεν… 

    Το διπλό μήνυμα Χρήστου Μεγάλου 

    Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εργαζομένων της τράπεζας Πειραιώς για τα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού – πόσω μάλλον όταν στην τράπεζα υπήρξαν επιβεβαιωμένα κρούσματα – ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου έστειλε με ανακοίνωση μήνυμα προς το προσωπικό. 

    Και πολύ καλά έκανε. 

    Το μήνυμα, όμως, ήταν και προς την αγορά καθώς ανέφερε ότι η τράπεζα έχει την απαιτούμενη ρευστότητα να στηρίξει τις επιχειρήσεις. 

    Η βόμβα της Apple

    Όταν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη ανακοινώνει ότι κλείνει όλα της τα εμπορικά καταστήματα – εκτός από αυτά που έχει στην Κίνα – σε διεθνές επίπεδο έως τις 27 Μαρτίου, τα λόγια είναι περιττά. 

    Η κίνηση αυτή δείχνει το βάθος της καταστροφής που συντελείται στην παγκόσμια οικονομία από τον κορονοϊό. 

    Και κανένας δεν ξέρει ακόμη τη διάρκεια, διότι εκεί θα παιχτεί το στοίχημα της επιβίωσης… Επιστρέφοντας στην Apple να δούμε πως θα υποδεχθεί αυτή την απόφαση το ταμπλό της Wall Street…

    Το ενδιαφέρον στη Aegean Air 

    Σε άλλα νέα, μέσα στην εβδομάδα υπάρχουν μια σειρά από προγραμματισμένα γεγονότα: αύριο η Aegean θα ανακοινώσει αποτελέσματα (εδώ η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές θα έχει ενδιαφέρον καθώς οι αερομεταφορές βρίσκονται στην δίνη του κορονοϊού), μεθαύριο η Motor Oil κ.ά. 

    Οι βόλτες του Duet στην αγορά

    Το βρετανικό fund Duet δίνει όπως πληροφορούμαι κάτι παραπάνω – όχι πολύ – από τα 41 εκατ ευρώ που έδινε η Alter Ego για την εξαγορά ποσοστού της Forthnet. 

    Στενή σχέση με τους βρετανούς διατηρεί εδώ και χρόνια – από το μακρινό 2016 – γνωστός (από το παρελθόν) τραπεζίτης, ο οποίος έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος τράπεζας. 

    Το duet πριν ένα μήνα εμφανίσθηκε και ως μνηστήρας της Praxia. Επιδεικνύει, λοιπόν, μια έντονη κινητικότητα.