array(0) {
}
        
    
Menu
-0.15%
Τζίρος: 194.68 εκατ.

ΗΠΑ: Νέα επιχείρηση σε τάνκερ στον Ινδικό Ωκεανό με διασυνδέσεις στη Βενεζουέλα – Δείτε βίντεο

            
The Wiseman
the wise man

Ο τραπεζίτης που πρότεινε τα Capital Holiday στον Σταϊκούρα, τα mails Στουρνάρα, η βόμβα της Apple και η σχέση του Duet με πρώην τραπεζίτη

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 15.03.2020
Σύσκεψη στο Μαξίμου εν όψει Eurogroup – Τι θα διεκδικήσει η κυβέρνηση λόγω κορονοϊού
ΕΠΟΜΕΝΟ • 16.03.2020
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων – Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους

Ξεκίνησαν τα πρώτα μπαζούκας 

Σε μία έκτακτη κίνηση προχωρά η FED προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην αμερικανική οικονομία.

Όπως αποφάσισε την Κυριακή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ξεκινά ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το επιτόκιο έκτακτης χρηματοδότησης κατά 125 μονάδες βάσης στο εύρος 0% με 0,25%. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στην Ασία, στην Ευρώπη και φυσικά στις ΗΠΑ.

Μένουμε σπίτι!

Η στήλη ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την σύσταση της Πολιτείας ότι όλοι μας πρέπει να επιδείξουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης και να μείνουμε σπίτι, προκειμένου να μην συμβάλλουμε στην εξάπλωση του κορονοϊού. 

Ας μείνουμε, λοιπόν, σπίτι για όσο χρειασθεί και να ακολουθήσουμε όλοι τις οδηγίες προφύλαξης. Όσο για την δουλειά θα την κάνουμε από το σπίτι… 

Αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες, αυτό πρέπει να κάνουμε. «Social distancing», όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λοιπόν, σπίτι και ενημέρωση από το mononews.gr. 

Και μια παράκληση: Μην σας πιάνει πανικός και τρέχετε κάθε τρεις και λίγο στο super market. Κι όταν πηγαίνετε μην πάτε οικογενειακώς, δεν είναι βόλτα. 

Και το γράφω αυτό διότι είδα στο σούπερ μάρκετ αλλά και στον φούρνο της γειτονιάς μου σύσσωμες τις οικογένειες. Ας πάει ο ένας και ο άλλος να μείνει σπίτι με τα παιδιά. 

Μετά τα Capital controls, τα capital holiday 

Μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup – το οποίο θα γίνει με βιντεοκλήση – ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα μιλήσει με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για να κλειδώσουν τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. 

Οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι είναι πολλές: σίγουρο ότι για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού οι επιχειρήσεις που πλήττονται δεν θα πληρώσουν για τα δάνειά τους το κεφάλαιο αλλά μόνο τόκους. Δηλαδή Capital Holiday. Κρατήστε την νέα αυτή ορολογία γιατί θα μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο μας, μετα τα capital controls.

Το Capital Holiday το πρότεινε στον Χρήστο Σταικούρα ένας εκ των 4 επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Η στήλη ξέρει ποιος είναι αλλά οι αποκαλύψεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω.  

Επίσης, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ άλλαξε έγινε πιο ευέλικτο και μέσα από αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν ρευστότητα περίπου 3,5 δις ευρώ. 

Οι επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες πρέπει να μείνουν όρθιες μέχρι να δούμε φως στο τούνελ… 

Διότι έχουν περάσει 10 χρόνια αλύπητης οικονομικής κρίσης και δυστυχώς δεν έχουν λίπος να κάψουν!

Γιατί δεν πρέπει να κλείσουν οι τράπεζες

Με δεδομένο ότι ο κόσμος παθαίνει πανικό εξαιτίας και της παραπληροφόρησης που κυκλοφορεί σε καταστάσεις κρίσεων, οι τραπεζίτες δεν θέλουν να κλείσουν τα καταστήματα των τραπεζών. 

Κι αυτό διότι ο πανικός θα αυξηθεί και θα δημιουργηθούν ουρές στα ATM`s – υπήρχαν ήδη κάποια τέτοια μεμονωμένα περιστατικά. Εξ ου και το πρώτο μέτρο είναι η είσοδος στο κατάστημα με… μέτρο. 

Πέντε, δέκα πελάτες το πολύ. Το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο στις 24 Μαρτίου και μετά όταν οι συνταξιούχοι θα συναθροίζονται στα καταστήματα. 

Mail στους τραπεζίτες με οδηγίες

Μπορεί ήδη να το έχουν λάβει. Η στήλη μαθαίνει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα στείλει mails σε όλους τους τραπεζίτες στο οποίο θα τους κάνει λιανά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Λαγκάρντ και η EBA. 

Πόση ρευστότητα θα μπορούν να πάρουν από το πρόγραμμα TLTRO – μαθαίνω ότι ο δανεισμός θα γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με αρνητικό επιτόκιο -0,75% και τα collaterals που θα ζητούνται από τις τράπεζες θα είναι πολύ ευέλικτα ενώ το haircut θα κινείται σε μονοψήφιο ποσοστό… 

Πρέπει όμως και το δημόσιο να αναλάβει την ευθύνη του

Αναφέρομαι στην ανάγκη της άμεσης αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς προμηθευτές, εταιρείες, νοσοκομεία κλπ. 

Το debate με τα χρέη που χρωστά το δημόσιο στην αγορά, τα οποία φθάνουν τα 2 δις ευρώ κρατάει χρόνια, σήμερα όμως η κατάσταση είναι έκτακτη και δραματική για την αγορά και τις επιχειρήσεις. 

Πληροφορούμαι ότι ο Σταϊκούρας έχει ψηλά στην ατζέντα το θέμα και η αποπληρωμή θα προχωρήσει άμεσα. Ίδωμεν… 

Το διπλό μήνυμα Χρήστου Μεγάλου 

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εργαζομένων της τράπεζας Πειραιώς για τα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού – πόσω μάλλον όταν στην τράπεζα υπήρξαν επιβεβαιωμένα κρούσματα – ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου έστειλε με ανακοίνωση μήνυμα προς το προσωπικό. 

Και πολύ καλά έκανε. 

Το μήνυμα, όμως, ήταν και προς την αγορά καθώς ανέφερε ότι η τράπεζα έχει την απαιτούμενη ρευστότητα να στηρίξει τις επιχειρήσεις. 

Η βόμβα της Apple

Όταν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη ανακοινώνει ότι κλείνει όλα της τα εμπορικά καταστήματα – εκτός από αυτά που έχει στην Κίνα – σε διεθνές επίπεδο έως τις 27 Μαρτίου, τα λόγια είναι περιττά. 

Η κίνηση αυτή δείχνει το βάθος της καταστροφής που συντελείται στην παγκόσμια οικονομία από τον κορονοϊό. 

Και κανένας δεν ξέρει ακόμη τη διάρκεια, διότι εκεί θα παιχτεί το στοίχημα της επιβίωσης… Επιστρέφοντας στην Apple να δούμε πως θα υποδεχθεί αυτή την απόφαση το ταμπλό της Wall Street…

Το ενδιαφέρον στη Aegean Air 

Σε άλλα νέα, μέσα στην εβδομάδα υπάρχουν μια σειρά από προγραμματισμένα γεγονότα: αύριο η Aegean θα ανακοινώσει αποτελέσματα (εδώ η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές θα έχει ενδιαφέρον καθώς οι αερομεταφορές βρίσκονται στην δίνη του κορονοϊού), μεθαύριο η Motor Oil κ.ά. 

Οι βόλτες του Duet στην αγορά

Το βρετανικό fund Duet δίνει όπως πληροφορούμαι κάτι παραπάνω – όχι πολύ – από τα 41 εκατ ευρώ που έδινε η Alter Ego για την εξαγορά ποσοστού της Forthnet. 

Στενή σχέση με τους βρετανούς διατηρεί εδώ και χρόνια – από το μακρινό 2016 – γνωστός (από το παρελθόν) τραπεζίτης, ο οποίος έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος τράπεζας. 

Το duet πριν ένα μήνα εμφανίσθηκε και ως μνηστήρας της Praxia. Επιδεικνύει, λοιπόν, μια έντονη κινητικότητα. 

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

Μοιραστείτε την άποψή σας

Σχόλια
Οδηγίες

Για να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΚΤ: Αλλάζει προσέγγιση στις διαδικασίες πιστοδοτικής αξιολόγησης των τραπεζών
Χατζηδάκης: Βάζουμε τον πήχη ψηλά και το 2026 για ισχυρή ανάπτυξη
Τουρκία: Στα σκαριά τεράστιο σιδηροδρομικό έργο με ξένη χρηματοδότηση $6,75 δισ. – Πρωτοστατεί η Παγκόσμια Τράπεζα
Προειδοποίηση Μπόστιτς λίγο πριν την αποχώρηση: Η ΤΝ μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμα υψηλότερη ανεργία
ΤτΕ: «Εκρηκτικό» πλεόνασμα 20,2 δισ. ευρώ στον τουρισμό το 2025 – Άλμα εσόδων και αφίξεων
Σε λειτουργία από σήμερα η νέα εφαρμογή για το Εργόσημο ΟΓΑ στον e-ΕΦΚΑ
Κομισιόν: «Πράσινο φως» σε ελληνικό πρόγραμμα ενισχύσεων €400 εκατ. για την καθαρή τεχνολογία
Καφούνης (ΕΣΕΕ): Συρρίκνωση 0,4% στο λιανεμπόριο το 2025 – Μεγαλύτερη πίεση στις μικρές εταιρείες
Περιφέρεια Αττικής: Σύμβαση άνω των 450 χιλ. ευρώ για αντιπλημμυρική θωράκιση στο Ίλιον
Τραμπ: Πώς σχεδιάζει να «αναβιώσει» τους δασμούς που ακύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ