• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας: H Eurobank θα στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από τον κορονοϊό

    Eurobank - Δωρεά 354.000 ευρώ στη Σχολή Ευελπίδων για ανακαίνιση κτιριακών υποδομών

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Ο αντίκτυπος από την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια. Ενδέχεται να είναι σημαντικός, αλλά η βασική μας υπόθεση παραμένει ότι η αρνητική επίδραση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα. Η Eurobank θα υποστηρίξει τους πελάτες της, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που θα υποστούν επιπτώσεις λόγω της κρίσης, ανέφερε πριν από λίγο ο CEO Eurobank Φωκίων Καραβίας, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019.

    Όπως είπε:

    «Το 2019 ήταν έτος ορόσημο για την Eurobank, καθώς προχωρήσαμε στην υλοποίηση του εμπροσθοβαρούς σχεδίου μείωσης των NPEs

    Ανοίξαμε το δρόμο για την αναζωογόνηση της αγοράς των στεγαστικών δανείων στην

    Ελλάδα, αυξάνουμε το δανεισμό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενισχύσαμε τη χρηματοδότηση του έργου ορόσημου στο Ελληνικό, διατηρώντας παράλληλα τη στρατηγική μας παρουσία σε βασικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, η «πράσινη» ενέργεια, οι υποδομές και η ναυτιλία. Επιπλέον, ενισχύουμε και επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στις βασικές αγορές μας στην περιοχή, τόνισε ο επικεφαλής της Eurobank, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019».

    Αναφερόμενος στο σχέδιο μετασχηματισμού της Eurobank ο κ. Καραβίας υπογράμμισε πως: «το τελευταίο βήμα έγινε με τη δεσμευτική συμφωνία με την εταιρεία doValue για την πώληση της θυγατρικής μας εταιρείας διαχείρισης δανείων FPS και την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου 7,5 δισ. ευρώ (project Cairo) – την πρώτη που κάνει χρήση του σχεδίου εγγυήσεων Ηρακλής.

    Η διαδικασία απόσχισης της FPS, η οποία περιλαμβάνει τη μετακίνηση περίπου 500 υπαλλήλων της Eurobank προς την FPS, ολοκληρώνεται σύντομα και ομαλά, διασφαλίζοντας μια απρόσκοπτη μετάβαση.

    Με ένα υγιές επιχειρηματικό μοντέλο και έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία τα NPEs, εστιάζουμε όλες τις προσπάθειές μας στην ενίσχυση των εργασιών μας, τη χρηματοδότηση αξιόπιστων επιχειρηματικών σχεδίων, την προσέλκυση νέων πελατών, τόσο επιχειρήσεων όσο και ιδιωτών, ώστε να ενισχύσουμε τα έσοδα της τράπεζας. Μια σειρά επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, στο σωστό χρόνο και στόχευση, αποδίδουν καρπούς.

    Ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 10%. Τα NPEs μας, που είναι ήδη τα χαμηλότερα στην Ελλάδα στο 15,9%, εκτιμάται ότι θα μειωθούν σε μονοψήφιο ποσοστό το 2021, σύμφωνα με τις αρχικές μας προβλέψεις, και περαιτέρω στο 5% το 2022.

    Συνολικά, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού το 2019. Η κερδοφορία και η ανάπτυξη των εργασιών αποτελούν τις βασικές μας προτεραιότητες στο εξής.

    Σημείωσε ακόμα πως: τα τελευταία τρία χρόνια, η Eurobank έχει αντιμετωπίσει όλα

    τα βασικά ζητήματα του παρελθόντος: (α) αυξάνοντας το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 400 περίπου μονάδες βάσης, (β) μειώνοντας το απόθεμα των NPEs από 46% σε 16% περίπου και (γ) ενισχύοντας τη ρευστότητα μέσω της αύξησης των καταθέσεων κατά περίπου 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα».



    ΣΧΟΛΙΑ