• Όλη η αλήθεια για τη μετοχή της ΔΕΗ, οι ευαισθησίες ενός τραπεζίτη, η Εισαγγελία Διαφθοράς και οι επιχειρηματίες των PP, τι πέτυχε ο Ξιφαράς στην ΔΕΠΑ και οι νομικές business του Παπαπολίτη

    Η χρονιά που φεύγει ήταν αναμφισβήτητα η χρονιά των καλών δικηγόρων. Η χρονιά που έρχεται θα είναι σίγουρα η χρονιά των καλών δικηγορικών εταιρειών.

    image

    Τι συμβαίνει με τη ΔΕΗ;

    Μεγάλη ανησυχία και συνάμα προβληματισμός επικρατεί στην αγορά από την χωρίς τέλος υποχώρηση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ, η οποία πριν από 1,5 μήνα ολοκλήρωσε μία θεαματική αύξηση κεφαλαίου 1,3 δισ. ευρώ, συγκεντρώνοντας συνολικά περί τα 4 δισ. ευρώ προσφορές.

    Η αίσθηση που υπήρχε στην αγορά ήταν η μεγάλη ζήτηση και το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών να εγγραφούν στην αύξηση κεφαλαίου της Επιχείρησης, η οποία σηματοδοτούσε την μετάβασή της στην πράσινη οικονομία.

    Πλέον η μετοχή βρίσκεται στα όρια της τιμής που έγινε η αύξηση κεφαλαίου, στα 9 ευρώ με τους επαγγελματίες της αγοράς να διερωτώνται για το τι συμβαίνει πραγματικά.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 13/12 η μετοχή διαπραγματευόταν στα 9,86 ευρώ και σήμερα βρέθηκε στα… 9,02 ευρώ.

    Κατά την ίδια ημερομηνία ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρισκόταν ενδοσυνεδριακά στις 900 μονάδες.

    Η αγορά υποχωρεί από τότε σχεδόν 2% και η ΔΕΗ 9%.

    Σύμφωνα με την αγορά, δύο τινά συμβαίνουν: 1ον) Ή πρόκειται για χρηματιστηριακό παιχνίδι και σορτάρισμα από κάποια funds ή Έλληνες επενδυτές που είδαν ευκαιρία την υποτιμητική κερδοσκοπία που συντελείται στον τίτλο τις τελευταίες μέρες, και 2ον) ή υπάρχει ανησυχία από τα οικονομικά αποτελέσματα του τετάρτου 3μήνου, από τις καταιγιστικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Η μόνη επίσημα short θέση που υπάρχει για τη μετοχή σήμερα είναι η γνωστή της Lansdowne που έχει ανοίξει από τις 16/11.

    Στη ΔΕΗ έγινε ο μεγαλύτερος τζίρος με περισσότερα από 4,1 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να υποχωρεί πάνω από 1,7%, στα 9,06 ευρώ, ενώ βρέθηκε χαμηλότερα στα 9,02.

     

    Η Υπερεισαγγελία Διαφθοράς και τα pandora papers 

    Η νέα Υπερεισαγγελία Διαφθοράς (Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος στην Εισαγγελία Εφετών) υπό τον έμπειρο επικεφαλής της Χρήστο Μπαρδάκη και την (χαρισματική νομικό) αναπληρώτριά του, την εισαγγελέα Εφετών Κυριακή Στεφανάτου, εκτιμάται ότι μπορεί να επωμισθεί μέρος της δουλειάς που γίνεται στα Pandora papers (PP).

    Tο μεγαλύτερο βάρος των ελέγχων έχει πέσει πάνω στους ώμους των «ράμπο» της ΑΑΔΕ, οι οποίοι προσπαθούν να διερευνήσουν αν έχουν δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές οι offshore εταιρείες που φαίνονται στα Pandora Papers.

    Όμως ορισμένες υποθέσεις αναμένουν τις αποφάσεις της Υπερεισαγγελίας Διαφθοράς για το ποιες θα προτεραιοποιηθούν.

    Με άλλα λόγια, ποιες θα βρεθούν ψηλά στη λίστα των ελέγχων, καθώς θα υπάρχουν ενδείξεις πως χρήζουν περαιτέρω έρευνας.

    Στην περίφημη λίστα των PP, δηλαδή των Pandora Papers, φιγουράρουν ονόματα όπως ο Ηλίας Λιανός της Αρχιρόδον, ο Γιάννης Γιώτης αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και βασικός μέτοχος της εταιρείας Παιδικές τροφές Γιώτης.

    Επίσης δυνατά ονόματα είναι ο Άγγελος Μιχαλόπουλος, ο Αντώνης Ρέμος, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, η Ιωάννα Βαρδινογιάννη κλπ.

    Όσον αφορά τον Λιανό, πάντως, τώρα τελευταία δημοσιεύματα τον εμπλέκουν και με μια άλλη υπόθεση.

    Όταν άρχισε να εκτυλίσσεται η υπόθεση Ελλάκτωρ και οι αρχικές αγορές μετοχών από την Ολλανδική Reggeborgh, η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απηύθυνε στον Ηλία Λιανό το ερώτημα αν σχετίζεται με τις μετοχές Ελλάκτωρ που εμφανίζονταν να ανήκουν εκείνη την εποχή  στην κυπριακή Astro Bank.

    Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε σχέση αλλά η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, απευθύνθηκε στην Κυπριακή Αρχή Κεφαλαιαγοράς.

    Αυτή με τη σειρά της ζήτησε από την Astro Bank να δηλώσει σε ποιόν ανήκουν οι μετοχές και δίνει εντολές για συναλλαγές.

    Η επίσημη απάντηση της τράπεζας ήταν: Ηλίας Λιανός.

     

    Στην Τράπεζα Πειραιώς μετρούν τα κέρδη, η αγορά δεν τα βλέπει

    Η συμφωνία που επεξεργάστηκε και τελικά υλοποίησε με την Τράπεζα Πειραιώς, ο πολύπειρος financier Χρήστος Βλάχος, Senior Advisor της Blantyre Capital Ltd, για την πλατφόρμα διαχείρισης των μη χρηματοοικονομικών συμμετοχών της Πειραιώς, έχει πολλά μυστικά οφέλη τα οποία προφανώς δεν έχουν γίνει ορατά στην αγορά.

    Στην πράξη, η Τράπεζα Πειραιώς ενοποιώντας τις μειοψηφικές της συμμετοχές, δημιουργεί νέα κεφάλαια της τάξης των 200 εκατ. Ευρώ τουλάχιστον.

    Υπό τη διαχείριση της Blantyre αναμένεται να περάσουν, άμεσα, οι ΑΝΕΚ (27,68%), APE Επενδυτικής Περιουσίας (Αστακός), στην οποία η Πειραιώς έχει το 28,92% και μαζί με την Alpha  που κατέχει το υπόλοιπο, βρίσκονται σε προχωρημένη συζήτηση πώλησης και  ΕΤΒΑ- ΒΙΠΕ.

    Πιθανολογείται ότι το ίδιο θα γίνει με MIG και Attica.

    Η Ημιθέα ΑΕ που έχει το Ερρίκος Ντυνάν μένει εκτός, επειδή θα γίνει ο νέος διαγωνισμός πώλησης.

    Για άλλους λόγους εκτός συμφωνίας μένει και η Euromedica, όπως και η Trastor ΑΕΕΑΠ.

    Είναι σημαντικό ότι δεν μεταβιβάζονται τα δάνεια των εταιρειών.

    Αυτά παραμένουν στην Πειραιώς, είτε υπό τη διαχείριση της Intrum.

    Δεν είναι μόνον η λογιστική διαχείριση των μειοψηφικών συμμετοχών, είναι και η αποτίμηση τους σε αξίες mark to market.

    Ο Xρήστος Βλάχος, γνωρίζεται πολλά χρόνια με τον Χρήστο Μεγάλου, έχει πραγματικά πλούσια προϋπηρεσία σε διεθνείς χρηματοοικονομικούς ομίλους και μια καταπληκτική βίλα στην Μύκονο από την οποία εμπνέεται ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο.

    Κάποια στιγμή θα πρέπει να εξηγήσει στους αναλυτές το μέγεθος, την πρωτοτυπία και τη σημασία αυτής της συμφωνίας…

     

    Θόδωρος Καλαντώνης: Οι ευαισθησίες ενός τραπεζίτη

    Ο επικεφαλής της DOVALUE GREECE Θεόδωρος Καλαντώνης σε όλη την διάρκεια του επαγγελματικού του βίου (από τις εποχές που ήταν DEPUTY CEO της Eurobank αλλά και παλαιότερα), έδινε τεράστια σημασία στην υποχρέωση των επιχειρήσεων να συμπαραστέκονται στις δοκιμασίες του κοινωνικού συνόλου.

    Αποτελούσε και αποτελεί πρωτεύοντα στόχο για εκείνον.

    Ο κ. Καλαντώνης,  άνθρωπος με μεγάλες ευαισθησίες, έδωσε εντολή η DOVALUE GREECE  να αναλάβει την πλήρη επισκευή, ανακαίνιση και επανεξοπλισμό του δημοτικού ιατρείου Ροβιών, στον Δήμο Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις πλημμύρες που ακολούθησαν.

    Το ιατρείο καλύπτει τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής, αποτελώντας μια σημαντική και απολύτως αναγκαία υγειονομική υποδομή.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τις απαραίτητες μελέτες, ώστε το έργο να ξεκινήσει άμεσα και οι εργασίες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό έως την προσεχή τουριστική περίοδο.

    Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει σε όλους τους τόνους:

    «Πυρήνας της εταιρικής μας ταυτότητας είναι η δημιουργία αξίας για το κοινωνικό σύνολο με ιδιαίτερη έμφαση στους άξονες κοινωνία, υγεία, περιβάλλον.  Αναζητούμε συνεχώς δράσεις που θα αφήσουν ένα ουσιαστικό αποτύπωμα στην κοινωνία.

    Η ευαισθητοποίησή μας είναι δεδομένη και δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι στις καταστροφικές συνέπειες που δημιούργησε η καλοκαιρινή πύρινη λαίλαπα στην περιοχή της Β. Εύβοιας και τους κατοίκους της.

    Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στους αρμόδιους φορείς για την γρήγορη αποκατάσταση των σοβαρών καταστροφών στο τοπικό ιατρείο αλλά και στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.»

     

    Το CVC και το ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ 

    Ολοκληρώνεται από εταιρεία ειδικού σκοπού της CVC Capital Partners η εξαγορά της κυπριακής κλινικής Απολλώνειο.

    H χρηματοδότηση μέρους του τιμήματος διενεργείται από τη Eurobank.

     

    Η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στο ΚΙΝΑΛ

    Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι τα τελευταία για πολλούς εργαζόμενους και στελέχη του ΚΙΝΑΛ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στη Βουλή.

    Αυτά που ακούω, στις προσωπικές εξομολογήσεις από το μικρό κελί μου στο μοναστήρι, με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ολόκληρη η ανθρωπογεωγραφία του ΚΙΝΑΛ θα αλλάξει από τη νέα χρονιά που σηματοδοτεί την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη.

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα εγκατασταθεί στο γραφείο του στη Βουλή και από ‘κει θα συντονίσει έναν μεγάλο πολιτικό και διοικητικό μετασχηματισμό, με το γενικό σύνθημα «Νίκο άλλαξε τα όλα!».

    Το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτόν τον άνεμο αλλαγής είναι ότι οι εργαζόμενοι και τα στελέχη που σήμερα εργάζονται στην Χαριλάου Τρικούπη, στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπάλληλοι του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, θα υποχρεωθούν τώρα να επιστρέψουν -μετά από χρόνια- στις υπηρεσίες τους!

    Γι’ αυτό γίνεται ένα μικρός χαμός προσωπικών συναντήσεων και διαπραγματεύσεων μήπως και γλυτώσουν από την …Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου…

     

    Διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης φέτος, στης ακρίβειας και των εκλογών τον καιρό…

    Θέλω να θυμηθείτε την προφητεία του Αγίου Ηγουμένου που πρώτος εγώ ο μοναχός του Αγίου Όρους σας μετέφερα από αυτήν τη στήλη, εδώ και πολλούς μήνες, ότι παρά τις κρίσεις, τις πανδημίες, την ακρίβεια, τους λιμούς και τους καταποντισμούς, η Ελληνική Οικονομία φέτος θα καλύψει ολόκληρη την ύφεση του 2020 και θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ +10%.

    Ο συντηρητικός και προσεκτικός Γιάννης Στουρνάρας αποκάλυψε χθες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα είναι πάνω από +8%. Η κυβέρνηση σιωπά και προσδοκά.

    Του χρόνου ο ρυθμός ανάπτυξης +5,5% θα καταγραφεί ακόμη κι αν όλα κινηθούν -όχι με τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς που επιβάλλει το Ταμείο Ανάκαμψης- αλλά με βήματα σημειωτόν.

    Σκεφθείτε μόνο τη διαφορά του φετινού πρώτου τριμήνου, με το αντίστοιχο του 2022.

    Αναλογισθείτε τον απελευθερωμένο Τουρισμό και τις «υποχρεωτικές επενδύσεις» του ΠΔΕ.

    Από την άλλη πλευρά, εκεί που θα πέσει -σίγουρα- έξω στις προβλέψεις του, το οικονομικό επιτελείο, είναι η ακρίβεια.

    Ο Πληθωρισμός θα είναι το μεγάλο πρόβλημα του 2022 και σίγουρα θα είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερος από 1,5%-2,5% που προβλέπει ο Προϋπολογισμός.

    Εκεί θα φανεί η ικανότητα της κυβέρνησης που θα πρέπει να διαχειριστεί μια προεκλογική χρονιά, με σοβαρότητα ενώ θα πιέζει από παντού ο λαϊκισμός…

     

    Ο Μανουσάκης, η State Grid και τα μυστήρια (του ΑΔΜΗΕ)

    Επειδή έχω περάσει πολλά χρόνια της μοναστικής ζωής μου στην μακρινή Κίνα, είμαι σε θέση να ψυχανεμίζομαι τα κόλπα της Ανατολής.

    Η State Grid, μέτοχος μειοψηφίας (24%) στον ΑΔΜΗΕ έχει τη τάση να συμμετέχει ενεργά και να αναμειγνύεται δυναμικά στη διοίκηση και άλλων μεγάλων Ευρωπαϊκών Ενεργειακών Οργανισμών (π.χ. Ιταλία).

    Κι αλλού έχουν την τάση να μπλέκονται στους στρατηγικούς σχεδιασμούς.

    Στην Ελλάδα, το 2018, δεν έφεραν αντίρρηση στον αξέχαστο -τότε- Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, που τους παρουσίασε τον Μάνο Μανουσάκη.

    Το 2018, δεν έφεραν αντίρρηση όταν ο Μ. Μανουσάκης έβγαλε διαγωνισμό για την διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και τελικά επέλεξε έναν τύπο καλωδίων παλαιότερης τεχνολογίας.

    Το μυστικό εκείνου του διαγωνισμού είναι ότι άνοιξε την πόρτα για μια μεγάλη σύμβαση της… Siemens  -300 εκατ. ευρώ- η οποία κάλυψε τις αδυναμίες των καλωδίων με τους δικούς της μετασχηματιστές.

    Τώρα όμως η σύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο, είναι εξαιρετικά δύσκολη με τα παλαιότερου τύπου καλώδια που επελέγησαν τότε και τα προβλήματα διογκώνονται.

    Τα στελέχη της State Grid ακούν ότι η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ή φέρεται αποφασισμένη να ανανεώσει, για ακόμη 3 χρόνια, τη θητεία του διορισμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μανουσάκη (παρά το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του Μ. Μαξίμου, πριν από μερικούς μήνες, επεσήμαναν τις αδυναμίες του).

    Οι Κινέζοι αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση.

    Θέλουν να έχουν λόγο στη διοίκηση και τις επιλογές της.

    Από την άλλη πλευρά, ο ΑΔΜΗΕ δεν είναι μια οποιαδήποτε ενεργειακή εταιρεία.

    Είναι μια σημαντική κρατική υποδομή. Η μοναδική. Εκτός από οικονομικά μεγέθη πρέπει να παρέχει στη χώρα ενεργειακή ασφάλεια.

    Ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ δεν είναι ο ίδιος με την ΕΝΙ της Ιταλίας για παράδειγμα.

    Γι’ αυτό οι επιλογές δεν γίνονται με αμιγώς business κριτήρια κι αυτό είναι κάτι που οι Κινέζοι πρέπει γρήγορα να το καταλάβουν…

     

    Οι νομικοί πρωταγωνιστές του 2021

    Η χρονιά που φεύγει ήταν αναμφισβήτητα η χρονιά των καλών δικηγόρων.

    Η χρονιά που έρχεται θα είναι σίγουρα η χρονιά των καλών δικηγορικών εταιρειών.

    Όλες οι μεγάλες επενδύσεις, τα έργα υποδομής, η διαχείρισης των χρημάτων ΕΣΠΑ και RRF απαιτούν σοβαρή νομική προετοιμασία και γι’ αυτό οι καλύτεροι θα ξεχωρίσουν.

    Καθώς μετράω τους κόμπους στο κομποσκοίνι μου και αναλογίζομαι τις μεγάλες συμφωνίες του 2021, ξαφνικά προκύπτει ότι η νομική εταιρεία Παπαπολίτης & Παπαπολίτης, με γραφεία στην Αθήνα και στο Λονδίνο, με 123 χρόνια ιστορία και μια ισχυρή ομάδα 30 περίπου δικηγόρων, ήταν πραγματικά ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της χρονιάς.

    Οι δουλειές που έκανε η P&P σε συναλλαγές και θέματα επίλυσης διαφορών επεκτάθηκε σε 11 κλάδους της βιομηχανίας με συνολική αξία άνω των 7 δισ. ευρώ.

    Ειδικά για τον Νικόλα Παπαπολίτη, η νέα προσπάθεια της αναγεννημένης  ΦΑΜΑΡ στην οποία είναι Πρόεδρος έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, στους υγειονομικά αβέβαιους καιρούς που ζούμε.

    Επίσης η εταιρεία P&P με γνώμονα την κοινωνική προσφορά έκανε φιλανθρωπικές δωρεές στο The Helenic InitiativeWildfire Fund μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ελλάδα και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς «Πρώτα το Παιδί» και «Εθελοντές του Κόσμου».

    Πρωταγωνιστές σε όλα τα επίπεδα…

     

    Οι κρίσιμες αποφάσεις του  αφεντικού της ΔΕΠΑ  

    Η ενεργειακή μετάβαση παρά την κρίση παραμένει προτεραιότητα για την Ε.Ε. και τη χώρα μας.

    Μέχρι να αναπτυχθούν όμως οι ΑΠΕ, το φυσικό αέριο αποτελεί το μόνο αξιόπιστο καύσιμο-γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση.

    Το τελευταίο μάλιστα διάστημα, η χώρα μας πρωταγωνιστεί στις ενεργειακές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου και οφείλουμε να  αναγνωρίσουμε τον κρίσιμο ρόλο που έχει διαδραματίσει σε αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας, με τις στρατηγικές υποδομές φυσικού αερίου που υλοποιεί, υπό τη διοίκηση Κωνσταντίνου Ξιφαρά.

    Υποδομές που μπορούν να υποδεχτούν και «πράσινα» καύσιμα στο μέλλον, δίνοντας ένα μεγάλο πλεονέκτημα στη χώρα.

    Επιπλέον, χάρη στην οικονομική εξυγίανση που πέτυχε η διοίκηση Ξιφαρά, η ΔΕΠΑ Εμπορίας λειτουργεί και ως ασπίδα προστασίας για τα νοικοκυριά της χώρας από τις διεθνείς ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο.

    Ήδη η εταιρεία απορρόφησε το 16% των αυξήσεων για τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, η έκπτωση τον Δεκέμβρη θα φτάσει το 40%.

    Έπεται, δε και συνέχεια την οποία σχεδιάζουν από κοινού ο κ. Ξιφαράς με τον κ. υπουργό Ενέργειας Σκρέκα, ο οποίος τελευταία έχει πυκνώσει τις επισκέψεις του στην έδρα της εταιρείας στο Νέο Ηράκλειο.

    Εκτός από στρατηγικό asset για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αποδεικνύεται και βασικός πυλώνας της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Αυτό και αν είναι ολική επαναφορά!

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.