• Ο θησαυρός Παπαλεξόπουλου, ο Πατέλης και το Brexit, το gap Φωτακίδη-τραπεζιτών, η dream team της Eurobank και το weekend του Μεγάλου

    Στην Αθήνα βρίσκονται, άπαντες, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς γιατί εντός του Σαββατοκύριακου θα συνεδριάσουν με στόχο να συνεννοηθούν για τα επόμενα βήματα

    image

    Ο θησαυρός του Παπαλεξόπουλου (Τιτάν)

    Η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν ποντάρει σε ένα πολύ αποδοτικό για τα έσοδά της και τα μεγέθη της 2021 και η στήλη πληροφορείται ότι ο CEO της, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, έχει ήδη κλείσει τις χρυσές συμφωνίες. Τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα -Ελληνικό, Καστέλι και γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας-, τα οποία θα εκκινήσουν το 2021, αναμένεται να γεμίσουν το ταμείο της Τιτάν και οι επενδυτές έχουν ήδη βάλει στο ραντάρ τους την εταιρεία. Ο ισχυρός manager και πρόεδρος του ΣΕΒ προετοιμάζει την επόμενη ημέρα μεθοδικά και με σχέδιο.

    Πατέλης: ετοιμάζει νομοσχέδιο λόγω Brexit

    Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι ο σύμβουλος επί των οικονομικών του Πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης, δεν ετοιμάζει μόνο κίνητρα για επιστροφή των Ελλήνων από το εξωτερικό και την εγκατάσταση ξένων, αλλά και κίνητρα για την προσέλκυση ισχυρών εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα, με αιχμή όσες δραστηριοποιούνται στη Βρετανία.

    Θα μου πείτε θα έρθει το City στην Αθήνα; Γιατί όχι, ας είμαστε για μια φορά φιλόδοξοι. Το timing είναι σωστό για μια τέτοια κίνηση, αρκεί τα κίνητρα να είναι πολύ ελκυστικά, διότι η μετακόμιση των εταιρειών του City ξεκίνησε. Ήδη, η Goldman Sachs μετέφερε ενεργητικό ύψους 60 δισ. δολαρίων στη Γερμανία. Η στήλη θα παρακολουθεί το θέμα και θα σας ενημερώσει.

    Eurobank: Ήταν καλά προετοιμασμένη

    Τους τελευταίους δύο μήνες το τμήμα λιανικής τραπεζικής της Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,64% 1,80, στο οποίο υπάγονται τα δάνεια προς τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 5 εκατ. ευρώ αλλά και το corporate έκαναν, όπως πληροφορείται η στήλη, καλή προετοιμασία εν αναμονή του δεύτερου γύρου χρηματοδότησης από το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

    Οι φάκελοι των επιχειρήσεων είχαν ήδη ολοκληρωθεί, όταν ξεκίνησε και επίσημα ο δεύτερος κύκλος, και η τράπεζα είναι έτοιμη πλέον να ανοίξει τις γραμμές χρηματοδότησης.

    Την δουλειά έτρεξε για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής, Ιάκωβος Γιαννακλής, και από το corporate ο Κώστας Βασιλείου.

    Δεν κλείνει εύκολα το gap Φωτακίδη-τραπεζιτών

    Η στήλη πληροφορείται ότι δεν είναι τόσο εύκολη η συμφωνία μεταξύ του CVC και των τραπεζών (Εθνική και Eurobank) όσον αφορά τη διευθέτηση μέρους των δανείων της Vivartia. Οι τράπεζες δεν κάνουν πίσω από τους όρους που έχουν βάλει και ο Άλεξ Φωτακίδης, ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας του CVC, πρέπει να πείσει τους επιτελείς του fund. Μου λένε ότι το εγχείρημα έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας…

    ΑΑΔΕ: Αμοιβή βάσει της θέσης και bonus επίτευξης στόχων

    Αν διάβαζαν οι πολίτες μιας κανονικής χώρας (όχι της δικής μας) ότι το 2020 εισάγεται στην ανεξάρτητη φορολογική αρχή η αμοιβή βάσει της θέσης εργασίας και θεσπίζεται κίνητρο επίτευξης στόχων θα θεωρούσαν ότι είναι Πρωταπριλιά! Κι όμως στην Ελλάδα έπρεπε να φθάσουμε στα τέλη του 2020 για να νομοθετήσουμε τα αυτονόητα: να αμείβονται τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με βάση την θέση που κατέχουν, κυρίως με βάση την απόδοσή τους!

    Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί προς τα τέλη του μήνα.

    Για τους στόχους και την απόδοση κρίνεται με βάση τις αλλαγές που έγιναν πριν περίπου ένα έτος και ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής.

    Κατοχύρωση κερδών στις αγορές

    Μετά το ράλι που ακολούθησε στις μετοχές την ανακοίνωση της Pfizer για το εμβόλιο, οι επενδυτές ξεκίνησαν τις ρευστοποιήσεις με στόχο την κατοχύρωση κερδών… Η νευρικότητα θα συνεχισθεί μέχρι να αρχίσει ο εμβολιασμός και ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας θα αλλάζει πρόσημα. Ωστόσο, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει γερές αντιστάσεις εξαιτίας της ποιότητας των επενδυτών που έχουν τοποθετηθεί… Μετά το πέρας της πανδημίας μάλλον η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να το ξαναδούν το ζήτημα, καθώς υπάρχει έκδηλη αδυναμία προσέλκυσης έστω ενός ποσοστού – ικανού όμως – μακροπρόθεσμων επενδυτών.

    Ελλάκτωρ: Όλα έτοιμα για την αλλαγή

    Μετά από πολλά μπρος-πίσω, ειδικά τον τελευταίο μήνα, η υπόθεση της Ελλάκτωρ παίρνει τον δρόμο της προς την… Ολλανδία. Ο Σάκης Καλλιτσάντσης συμφώνησε να πουλήσει ένα μέρος του ποσοστού του στους Ολλανδούς του Reggeborgh και η γενική συνέλευση είναι απλά το αυτονόητο. Βέβαια, η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι μέχρι να ληφθεί η απόφαση από τον ισχυρό άνδρα του ομίλου οι σχέσεις με τους Ολλανδούς πέρασαν από σαράντα κύματα, με τελεσίγραφα… Αληθεύει ότι οι Ολλανδοί έχουν κάνει κρούση σε στελέχη της αγοράς;

    Το ΣΚ της Πειραιώς

    Στην Αθήνα βρίσκονται, άπαντες, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς γιατί εντός του Σαββατοκύριακου θα συνεδριάσουν με στόχο να συνεννοηθούν για τα επόμενα βήματα μετά την διαφαινόμενη μετατροπή των CoCos σε μετοχές… Οπότε μείνετε «συντονισμένοι» στο mononews.gr για να μάθατε τις εξελίξεις και το παρασκήνιο.