• Ο Πάσχας, ο φειδωλός Κυριάκος, η ατάκα Άδωνι, τι «διχάζει» τους CEOs των τραπεζών και οι «άτυχες στιγμές» του Σωκράτη

    Η υπόθεση της Bad Bank έχει, όπως πληροφορείται η στήλη, έντονο και πλούσιο παρασκήνιο καθώς δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών.

    the wise man
    image
    the wise man

    Ο Γιώργος Πάσχας και η Επιτροπή για τα δάνεια

    Που κατέληξαν εχθές ο Κυριάκος, οι υπουργοί και οι τραπεζίτες; Στην σύσταση Ειδικής Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν ένα στέλεχος που θα ορίσει ο Άδωνις – το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων – ένα στέλεχος που θα ορίζουν οι τράπεζες και ένα στέλεχος που θα ορίσει η Τράπεζας της Ελλάδος.

    Το στέλεχος που όρισε ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ο Γιώργος Πάσχας, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της ΤτΕ.

    Πριν περίπου ένα χρόνο ο Πάσχας είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας για ένα δάνειο που είχε πάρει όταν ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας για αγορά μετοχών της τράπεζας και το θέμα ήταν αν το δάνειο ήταν εξυπηρετούμενο ή όχι.

    Το θέμα είχε κλείσει καθώς ο κ. Πάσχας έδωσε απαντήσεις. Λοιπόν, στο σήμερα η Επιτροπή συστήνεται προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στην άντληση δανείων μέσα από τα προγράμματα που ανοίγουν με εγγύηση του δημοσίου.

    Δηλαδή, η Επιτροπή θα ελέγχει με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας καθώς οι τράπεζες ζητούν μια σειρά από πιστοποιητικά.

    Άδωνις: «Ζητάτε πολλά πιστοποιητικά». Φειδωλός ο Κυριάκος

    Η στήλη πληροφορείται ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Πρωθυπουργός με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών, τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργο Χαντζηνικολάου το μόνο θέμα ήταν τα παράπονα της αγοράς όσον αφορά τον βαθμό δυσκολίας που βάζουν οι τράπεζες στην χορήγηση των δανείων με εγγύηση του δημοσίου.

    Ο Κυριάκος όπως πληροφορούμαι ήταν φειδωλός στις τοποθετήσεις του και έδωσε τον λόγο στους υπουργούς του.

    Ο Άδωνις απευθυνόμενος στους τραπεζίτες τους είπε: «Ζητάτε πολλά χαρτιά, πολλά πιστοποιητικά».

    Αμέσως μετά τους υπουργούς τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της τράπεζας Πειραιώς Γ. Χαντζηνικολάου και εν συνεχεία ένας-ένας οι CEO`s των τραπεζών, οι οποίοι απάντησαν στον Πρωθυπουργό και στους υπουργούς ότι όλα αυτά βασίζονται σε κανόνες τους οποίους τους έχει ορίσει η Εποπτική Αρχή.

    Κι εκεί έπεσε η ιδέα της Επιτροπής, όπου υπό τις ευλογίες της Τράπεζας της Ελλάδος θα ξεπερνιούνται – θα φανεί στην πράξη – αρκετά από τα σημερινά εμπόδια.

    Η Bad Bank «διχάζει» τους CEO`s

    Η υπόθεση της Bad Bank έχει, όπως πληροφορείται η στήλη, έντονο και πλούσιο παρασκήνιο καθώς δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών.

    Δεν είναι σύμφωνοι, όπως μαθαίνω, ο Χρήστος Μεγάλου της τράπεζας Πειραιώς, ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank ενώ δεν διαφωνεί ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης.

    Όσο για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Παύλο Μυλωνά μαθαίνω ότι δεν έχει αντιρρήσεις είτε γίνει η Bad Bank είτε όχι.

    Μεγάλες φουρτούνες για τον Σωκράτη. Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ

    Οι Ever Core Parthners και Allen&Overy έχουν ήδη ετοιμάζει την πρόταση που θα δώσει το αφεντικό της Intralot ΙΝΛΟΤ 0,85% 1,18 Σωκράτης Κόκκαλης στους ομολογιούχους για να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους.

    Διότι χωρίς την αναδιάρθρωση – βλέπε haircut – τα νούμερα δεν βγαίνουν. Όπως είπε και ο ίδιος στην ενημέρωση των επενδυτών υπήρξε μια σειρά από «ατυχή γεγονότα», τα οποία οδήγησαν την εταιρεία στην γωνία.

    Η στήλη πληροφορείται ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και με την θυγατρική της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μάλλον θα φέρουν στο μετοχικό της κεφάλαιο και άλλον επενδυτή…

    Δηλαδή, δεν αποκλείεται να πουληθεί ένα ποσοστό.

    Μαθαίνω επίσης ότι ο Σωκράτης βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με ισχυρούς επενδυτικούς συμβούλους – ξένες επενδυτικές τράπεζες – μεταξύ των οποίων είναι και η JP Morgan.