• Η πρόκληση Παπαλεξόπουλου, το πρόβλημα του Τσαμάζ, η μπηχτή Καραμούζη και ένα «private equity» κουίζ

    Στην μεγάλη εικόνα ο Καραμούζης είπε κάτι σωστό: «η χώρα δεν αντέχει άλλα δάνεια».

    the wise man
    image
    the wise man

    Ο εφιάλτης των επιχειρηματιών

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έφερε στο φως την ανησυχία που επικρατεί στους κόλπους των επιχειρηματιών και εν γένει όλης της αγοράς: ένα πιθανό δεύτερο lockdown! Δεν πρόκειται για απλή ανησυχία αλλά για πραγματικό εφιάλτη που απασχολεί πέραν των επιχειρηματιών και τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών.

    Κι αυτό διότι όπως έλεγε ένας εξ αυτών αν συμβεί κάτι τέτοιο – για παράδειγμα το Φθινόπωρο όπως κατ` επανάληψη λένε οι επιστήμονες – τότε «η κατάσταση δεν θα μαζεύεται με τίποτα»! Ποια νέα κόκκινα δάνεια και ποια οικονομία…

    Τέλος πάντων ας το ξορκίσουμε και να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα τέτοια κατάσταση. Ας αφήσουμε, κυρίως ας ευχόμαστε, η επιστήμη να κάνει την δουλειά της όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

    Δήλωση σοκ από τον Τσαμάζ

    Το διαδικτυακό πάνελ που διοργάνωσε η Grant Thornton με την συμμετοχή του Νικόλα Καραμούζη, του Θόδωρου Φέσσα, του Μιχάλη Τσαμάζ και του Γιάννη Ρέτσου είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί έβγαλε ειδήσεις και έδωσε το στίγμα του τι συμβαίνει στις επιχειρήσεις. Και μιλάμε για κραταιές εταιρείες.

    Και εξηγούμαι: Όταν ακούς από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ ΟΤΕ 2,10% 14,10 – κρατήστε αυτό – ότι τα έσοδα του Οργανισμού τα επόμενα τρίμηνα του 2020 είναι υπό αμφισβήτηση , το τρως το τούβλο στο κεφάλι.

    Κι αυτό διότι ο ΟΤΕ στηρίζεται κατ` αποκλειστικότητα στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία η οποία δεν… παθαίνει lockdown, ωστόσο δεν θα βγάλει έσοδα από την χρήση της τους μήνες αιχμής του τουρισμού. Αν ο ΟΤΕ βρεθεί αντιμέτωπος με αυτή την προοπτική τι να πει ο εστιάτορας και ο καφετζής;

    Την πέταξε την μπηχτή του ο Καραμούζης

    Και επειδή τις τελευταίες ημέρες γίνεται ένας χαμούλης με τα κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες στην χορήγηση των νέων δανείων με εγγύηση του δημοσίου – καθώς πολλοί όχι και τόσο καλά παιδιά του επιχειρείν είδαν την ευκαιρία και θέλουν κι άλλο κρατικό χρήμα το οποίο θα φεσώσουν στην πορεία – ο επί σειρά ετών έμπειρος τραπεζίτης Νικόλας Καραμούζης τάχθηκε υπέρ των τραπεζών και πέταξε την μπηχτή του για τους ζόμπι επιχειρηματίες .

    Είπε, λοιπόν πως οι τράπεζες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν μπορούν να χαρίζουν και δάνεια. Το κλειδί κρύβεται στην λέξη «χαρίσουν»… Ο νοών νοείτο!

    Στην μεγάλη εικόνα ο Καραμούζης είπε κάτι σωστό: «η χώρα δεν αντέχει άλλα δάνεια». Κι αυτό διότι όπως μαθαίνω εδώ και εβδομάδες υποστηρίζει με πάθος στους συνομιλητές του ότι η στάση της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της κρίσης του covid-19 προκαλεί έως τώρα απογοήτευση και το μόνο που ξέρουν να προτείνουν είναι δάνεια ενώ χρειάζονται ενισχύσεις και επιδοτήσεις.

    Η πρόκληση του Παπαλεξόπουλου

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε μιας μεγάλη αλήθεια: την ανάγκη και την υποχρέωση που έχουν οι ισχυροί Έλληνες να επενδύσουν αφήνοντας κατά μέρος – έστω και πρόσκαιρα – την κερδοφορία.

    Το ερώτημα βέβαια είναι αν αυτά τα συζητούν εκεί στον ΣΕΒ και ιδού μια πρόκληση για τον επερχόμενο νέο πρόεδρο Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

    Πληθαίνουν οι επιτήδειοι. Στο ραντάρ η Επιτροπή Δανείων

    Λοιπόν, για όσο καιρό – περίπου 15 ημέρες – το ΤΕΠΙΧ ΙΙ παγώνει η Επιτροπή Δανείων που συστήνεται θα κοιτάξει όπως πληροφορείται η στήλη μία-μία τις αιτήσεις που υπέβαλλαν οι επιχειρήσεις προκειμένου να πάρουν ρευστότητα.

    Ας προσέξουν οι κύριοι και οι κυρίες της Επιτροπής διότι εδώ θα παιχτούν πολλά… καθώς αρκετοί επιτήδειοι επιχειρηματίες που χρωστούν δεξιά και αριστερά θα αρχίσουν – μαθαίνω ότι ήδη το κάνουν και το τηλέφωνο του Άδωνι Γεωργιάδη και των στελεχών του δεν σταματάει να χτυπά – να πιέζουν πολιτικά για να πάρουν κανένα δανειάκι…

    Εδώ είμαστε και θα τα λέμε… Διότι γνωρίζω περίπτωση μικρομεσαίου, του οποίου η αίτηση απορρίφθηκε και ψάχνει τον υπουργό.

    Να σας πω μόνο ότι έχει αποκρύψει μέρος του τζίρου της επιχείρησής του τα τελευταία χρόνια.

    Κομπίνα

    Μια κομπίνα υποτιθέμενων χρηματιστών με γραφεία στην Γλυφάδα έχει πάρει την οδό της δικαιοσύνης. Οι υποτιθέμενοι traders έχουν εξαπατήσει τουλάχιστον 3 άτομα. Τους πουλούσαν πληροφορίες για να κερδίσουν αλλά έχασαν πολλά λεφτά. Την υπόθεση έχει αναλάβει το γραφείο του Νίκου Αγαπηνού.

    Κουίζ:

    Σε ποια private equity ελληνική εταιρεία, η οποία έχει επενδύσει τα τελευταία και πρώτα χρόνια ζωής της (δεν μετρά και πολλά) σε μια σειρά από μικρές, έξυπνες και αναπτυσσόμενες με αιχμή την καινοτομία επιχειρήσεις – ορισμένες βρέθηκαν κρεμασμένες στα μανταλάκια για ατασθαλίες – επικρατεί όπως πληροφορείται η στήλη αναβρασμός, γκρίνια για τις επενδυτικές επιλογές, οι φωνές ακούγονται μέχρι την Κηφισίας – η εταιρεία έχει γραφεία προς τα βόρεια της Αθήνας – που έκαναν μεγαλο-στελέχη της και οι γνωστοί στο κοινό μέτοχοι είναι έτοιμοι να τους πετάξουν, με υπό τους ήχους μουσικής, από το παράθυρο;

    Αληθεύει; Όπως τα υπολογίζω οι απώλειες μόνο τον τελευταίο μήνα αγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ.