• O Μητσοτάκης, το Άγιο Όρος και οι 172.000 ψήφοι, η μυστική συμφωνία Πιζάντε με Δεληκανάκη, το νέο ρετιρέ του Τζώρτζη και τα λευκά κολλάρα της AVRAMAR

    Η επίσκεψη του Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος δεν γίνεται τυχαία

    image

    Υποτονικές  σήμερα αγορές;

    Υποτονικό αναμένεται να είναι σήμερα  το «κλίμα» στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία κλπ.), καθώς Νέα Υόρκη και Λονδίνο θα είναι κλειστά.

    Το πιθανότερο είναι ότι οι μετοχές θα κινηθούν ανοδικά μετά την διαφαινόμενη συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το αμερικανικό χρέος.

    Την Παρασκευή, οι αγορές τις ΗΠΑ έκλεισαν με μεγάλη άνοδο ο DOW JONES 1% και ο S&P 500 1,30%.

    Στην Αθήνα τώρα, το Χρηματιστήριο με δεδομένο ότι οι αγορές σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, θα είναι κλειστές, θα κινηθεί χαμηλά όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών.

    Οι ελληνικές μετοχές θα κινηθούν και πάλι το προεκλογικό κλίμα με το βλέμμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

    Την Παρασκευή δεν πέρασε απαρατήρητη η ισχυρή άνοδος της Alpha Bank κατά 6,25% στα 1,445 ευρώ και της ΔΕΗ στα 9,76 ευρώ με κέρδη 4,33 %.

    Στην Alpha Bank άπαντες αναμένουν την 7η Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί το Investor Day.

    Η ΤΕΝΕΡΓ και η First Sentier

    Πλησιάζει η ώρα που η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η First Sentier θα υπογράψουν συμφωνία «έναρξης αποκλειστικών διαπραγματεύσεων» για την εξαγορά του 100% των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής.

    Την Παρασκευή η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ έκλεισε στα 20,28 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης αγγίζει τα 2,35 δισ. ευρώ.

    Οι τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank) που ήδη έχουν συμφωνήσει να δώσουν δάνεια στο αυστραλιανό fund είναι ιδιαίτερα happy, καθώς οι Αυστραλοί θα χρηματοδοτήσουν σχεδόν το 50% του ποσού της εξαγοράς.

    Οσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, αναμένεται να συμφωνήσει στους όρους της συμβασης η First Sentier.

    Σε πρώτη φάση η FIRST SENTIER μέσω δημόσιας πρότασης θα επιδιώξει να εξαγοράσει περίπου το 62% της μέτοχων της θυγατρικής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Δηλαδή να εξαγοράσει το free float και τα ποσοστά των μεγαλομετόχων ιδιωτών.

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει το 38% των μετοχών.

    Η συμφωνία θα προβλέπει το ποσοστό αυτό, να μεταβιβαστεί σε περίπου 3 χρόνια.

    Ο Μητσοτάκης, ο Μαρτίνος, το Άγιο Όρος και οι 172.000 ψήφοι

    Όπως έχετε καταλάβει η επίσκεψη του Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος, την ερχόμενη εβδομάδα, με αφορμή την εορτή του Αγίου Πνεύματος, δεν γίνεται τυχαία, ειδικά μετά τις 172.000 ψήφους που έλαβε στις πρόσφατες εκλογές το κόμμα ΝΙΚΗ.

    Θεωρείται βέβαιο ότι στο περιθώριο της εκεί παρουσίας του, θα διερευνηθούν οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της Ιεράς Κοινότητας μέσα και από τη νέα χρηματοδότηση αναγκαίων έργων από πηγές του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, εφόσον οι πολίτες του εμπιστευτούν εκ νέου το τιμόνι της χώρας.

    Η μετάβαση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον γιό του Κωνσταντίνο, «έκλεισε» κατά την πρόσφατη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με μέλη της Ιεράς Επιστασίας που συνόδευαν την εικόνα «Αξιον Εστί» στην Αθήνα.

    Πιθανότατα, ο Μητσοτάκης θα διανυκτερεύσει είτε στη Μονή Βατοπεδίου είτε στη Σίμωνος Πέτρα είτε στη Μονή Ξενοφώντος, που επισκέπτονταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν βρισκόταν στο Όρος.

    Προσέξτε τώρα: η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιείται την ίδια ώρα που εντείνονται οι συζητήσεις για την επιρροή που ασκούν μοναστήρια και εκκλησιαστικοί παράγοντες υπέρ του κόμματος «Νίκη» του θεολόγου κ. Δημήτρη Νατσιού που έφτασε στην είσοδο της Βουλής, αγγίζοντας το 3% την πρώτη Κυριακή.

    Η ΝΔ έχει ως βασικό στόχο την αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο πήχης της οποίας ανεβαίνει περίπου στο 40% στην περίπτωση που στη νέα Βουλή εισέλθουν η «Πλεύση Ελευθερίας» της  Ζωής Κωνσταντοπούλου και το «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα-Νίκη» του θεολόγου από την Πιερία.

    Πηγές θεωρούν ότι πολλοί μοναχοί του Αγίου Όρους με την επιδραστικότητα που έχουν, βοήθησαν το κόμμα της Νίκης να κατακτήσει υψηλά ποσοστά ειδικά στην Βόρειο Ελλάδα, και στους νομούς, Δράμας  Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Κοζάνης, Χαλκιδικής.

    Λέγεται μάλιστα ότι ήδη έχει επιστρατευτεί και ο διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος.

    Πάντως τα λεφτά που θα δίνονται και θα δοθούν στο Άγιο Όρος, μέσω των ευρωπαϊκών και ελληνικών κονδυλίων λέγεται ότι υπερβαίνουν τα 72 εκατ. ευρώ.

    Χμχμχμ!!!

    Πολλά λεφτά για να χαθούν, από μια εκλογική γκέλα….

    Αρκεί η κοινότητα του Αγίου Όρους, αλλά και άλλων μοναστηριών ανά την Ελλάδα να στρίψουν το καράβι προς τα δεξιά…

    Μυστική συμφωνία Πιζάντε – Πανδή με Δεληκανάκη

    Προφανώς άπαντες έχετε παρακολουθήσει τη μεγάλη διαμάχη των επιχειρηματιών της Bluehouse.

    Δηλαδή του Ιωάννη Δεληκανάκη εναντίον των τέως συνεταίρων του Βίκτωρα Πιζάντε – Χαράλαμπου Πανδή.

    Όμως πρέπει να σας ενημερώσω ότι το Σάββατο, ξαφνικά από πηγή ήλθε στο mail μου, ένα κείμενο, το περιεχόμενο του οποίου με αιφνιδίασε.

    Πρόκειται για μια γραπτή συμφωνία μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών, που στην ουσία συμφωνούν να μην εμπλακούν ποτέ σε διαμάχες μεταξύ τους.

    Μετά την ανάγνωση του κειμένου καταλαβαίνω ότι ο κ. Δεληκανάκης, δεν τήρησε τα όσα είχε  συμφωνήσει.

    Εμείς την δημοσιεύουμε αυτούσια:

    ΑΡΘΡΟ 5 ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ

    5.1. Από την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας Συμφωνίας…[27.06.2022]…, τα Μέρη παραιτούνται άνευ ετέρου από το σύνολο των δικαιωμάτων και αξιώσεών τους επί των αγωγών, αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, εγκλήσεων, μηνύσεων και πάντων εν γένει των δικογράφων που έχουν ασκήσει εκατέρωθεν μέχρι σήμερα, είτε ατομικά, είτε δια μέσω των εταιρειών συμφερόντων τους σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, καθώς και από πάσης φύσεως μελλοντική αξίωση η οποία πηγάζει σήμερον ή θα πήγαζε στο μέλλον από την υφιστάμενη επιχειρηματική σχέση και συμμετοχή (άμεση ή έμμεση) των ανωτέρω Μερών επί των Εταιρειών του Ομίλου Bluehouse Capital….
    …………………………………………………..
    5.4 Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη, ενέργεια ή παράλειψη ή αποκάλυψη πληροφορίας, η οποία συνιστά ή μπορεί να πιθανολογηθεί ότι συνιστά δυσφήμιση ή απόπειρα δυσφήμισης κατά του έτερου Μέρους ή εταιρείας συμφερόντων τους…..
    ……………………………………………..
    5.5 Συμφωνείται ότι η παρούσα διευθέτηση είναι συνολική διευθέτηση όλων των διαφορών μεταξύ των Μερών.

    Παρά τις διαφωνίες μεταξύ των Μερών, ο ΙΔ και οι ΒΠ και ΧΠ αναγνωρίζουν εκατέρωθεν ότι πάντα ενεργούσαν έναντι των επενδυτών και πελατών τους με ορθότητα και επαγγελματισμό και ότι οποιεσδήποτε τυχόν φήμες και/οι δημοσιεύσεις και/τα ανώνυμα ηλεκτρονικά μηνύματα περί του αντιθέτου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Τράπεζα Πειραιώς: Το OK στον Μεγάλου και το buyback

    Πρόγραμμα επαναγοράς 20.000.000 ιδίων μετοχών (buyback), μεταξύ 0,75 με 5 ευρώ προκειμένου να διατεθούν δωρεάν στα στελέχη, εισηγείται το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου.

    Οι μέτοχοι καλούνται να εξουσιοδοτήσουν το Διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να καθορίζει τους δικαιούχους των εν λόγω δωρεάν μετοχών βάσει της πολιτικής αποδοχών.

    Προαπαιτούμενο αποτελεί η έγκριση από ΤΧΣ και SSM για την ενεργοποίηση του προγράμματος.

    Η έγκριση από το ΤΧΣ απαιτείται καθώς κατέχει το 27% των μετοχών της τράπεζας.

    Το πρόγραμμα που προτείνεται θα έχει διάρκεια δύο ετών, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης το συνολικό κόστος επαναγοράς δεν θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ.

    Επιπρόσθετα η ΓΣ θα επανεκλέξει, με τριετή θητεία, τα νυν 13 μέλη του Δ.Σ

    Ο Χρήστος Μεγάλου θα είναι διευθύνων σύμβουλος για την επόμενη τριετία.

    Ποιους ενοχλεί η επέκταση της «Τουρκικής Ζara»

    Φαίνεται ότι δεν επηρεάζεται από τις εκλογές στη γείτονα η αλυσίδα ενδυμάτων LC Waikiki, η επονομαζόμενη και «Τουρκική Ζara» και επεκτείνεται με γοργό ρυθμό στην ελληνική αγορά.

    Η αλυσίδα προσέθεσε το έβδομο κατάστημα στην Αθήνα στο River West προκαλώντας έτσι πονοκέφαλο στους ανταγωνιστές του «φθηνού ρούχου», καθώς στόχος είναι να ανοίξει ακόμη τρία υποκαταστήματα.

    Ένα στον Πειραιά (Factory Outlet) και ένα σε Κέρκυρα και Κομοτηνή.

    Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι να ανοίξουν άλλα δέκα καταστήματα έως τις αρχές του 2024, ενώ μακροπρόθεσμα εκτιμάται ότι η ελληνική αγορά μπορεί να καλυφθεί με 40-50 καταστήματα.

    Η LC Waikiki, που δημιουργήθηκε το 1988 στο Παρίσι, πέρασε στα χέρια της Τουρκίας το 1997 και ξεκίνησε την εμπορική της παρουσία στη γειτονική χώρα το 2000.

    Το 2009 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρουμανία, ενώ πέρυσι έσπασε το φράγμα 1.000 σημείων σε τέσσερις ηπείρους.

    Σήμερα διαθέτει περισσότερα από 1.200 καταστήματα σε περισσότερες από 50 χώρες με 47.000 υπαλλήλους να εργάζονται στα τελικά σημεία και 3.000 στα κεντρικά γραφεία της στην Κωνσταντινούπολη.

    Δάνεια-μαμούθ 123 εκατ. ευρώ για τη Σεμίραμις Παληού

    Δύο δάνεια-μαμούθ, το ένα 100 εκατ. δολαρίων και ένα δεύτερο 22,5 εκατ. δολαρίων εξασφάλισε η Σεμίραμις Παληού για τη ναυτιλιακή της εταιρεία, την Diana Shipping.

    Με τα δάνεια (non-binding term sheet for a new sustainability –linked facility) θα αναχρηματοδοτηθεί υφιστάμενο χρέος της εταιρείας, το οποίο είναι εξασφαλισμένο από 14 πλοία του στόλου που διαθέτει η εταιρεία.

    Ο στόλος της Diana Shipping Inc., η οποία πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους (22,7 εκατ. δολάρια, έναντι 26 εκατ. δολάρια πέρυσι) αποτελείται επί του παρόντος από 41 πλοία χύδην ξηρού φορτίου (4 Newcastlemax, 10 Capesize, 5 Post-Panamax, 6 Kamsarmax, 7 Panamax και 9 Ultramax) και μέσω συμφωνίας μιας κοινοπραξίας σε ένα επιπλέον Ultramax. Από σήμερα, η συνδυασμένη μεταφορική ικανότητα του στόλου της εταιρείας είναι περίπου 4,7 εκατομμύρια dwt με σταθμισμένη μέση ηλικία τα 10,09 έτη.

    Γιατί έμειναν εκτός προεκλογικής αντιπαράθεσης τα υπερκέρδη

    …Μετά τις εκλογές θα έχουμε νεότερα για τα υπερκέρδη των προμηθευτών ενέργειας, αφού παρά την εξαγγελία του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ότι η εκκρεμότητα (μια υπογραφή του) θα έμπαινε πριν τις εκλογές… δεν μπήκε.

    Και βέβαια, αφού δεν υπέγραψε ο κ. Σκρέκας, δεν θα υπογράψει και ο υπηρεσιακός υπουργός Παντελής Κάπρος και το θέμα θα μετατεθεί για την επόμενη κυβέρνηση.

    Η αναβλητικότητα αυτή για κάποιους σχετίζεται με την προσπάθεια να μην ανοίξει αυτή η συζήτηση κατά την προεκλογική περίοδο… και θυμηθούμε πόσο κάνει το ρεύμα…

    Ενδεχομένως όμως σχετίζεται και με τις πιέσεις του κλάδου προμήθειας να γίνει κάποιος συμψηφισμός με τα ποσά 300 εκατ. – 500 εκατ. ευρώ τα οποία πλήρωσαν οι προμηθευτές σε εμπορικούς καταναλωτές (κομμωτήρια, εστιατόρια κ.α) με παροχές έως 35 kVA (και των αρτοποιίων ανεξαρτήτως ισχύος παροχής), με ίδια κεφάλαια έναντι επιδοτήσεων της κυβέρνησης.

    Οι επιδοτήσεις αυτές όμως  χορηγήθηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με την Κομισιόν και προσέκρουσαν στις ενστάσεις της ΕΕ…

    Μέχρι να ξεμπλέξει και αυτό το κουβάρι, λοιπόν, αναβάλλεται για λίγο ακόμη η οριστικοποίηση των υπερκερδών.

    Υπενθυμίζεται ότι θέμα για τα υπερέσοδα των προμηθευτών έθεσε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Σκρέκας.

    Μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη του νέου μηχανισμού τιμολόγησης – με πρόβλεψη στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας,  διαπίστωσε ότι τελικά οι εταιρείες τιμολογούσαν τόσο ψηλά που είχαν μεγάλα κέρδη, αφού τιμολογούσαν προβλέποντας υψηλότερες τιμές από τα πραγματικά τους κόστη.

    Το ΥΠΕΝ, με σχετική τροπολογία, θέσπισε έναν προσωρινό μηχανισμό επιστροφής μέρους των εσόδων της λιανικής αγοράς για το διάστημα από τον Αύγουστο 2022 έως τον Ιούλιο του 2023.

    Το αρχικό ανά τρίμηνο διάστημα επί του οποίου θα υπολογίζονταν τα υπερκέρδη (Αύγουστος-Οκτώβριος 2022), παρότι νομοθετήθηκε τον Νοέμβριο, πέρυσι, άλλαξε από τον Κώστα Σκρέκα φέτος τον Ιανουάριο σε 6μηνο (Αύγουστος 2022-Ιανουάριος 2023), για να… σταθεροποιηθεί στη συνέχεια στο 5μηνο (Αύγουστος-Δεκέμβριος 2022).

     

    Πάρκο Ριζάρη: Ένα μηδενικό κάνει τη διαφορά

    Ένα μηδενικό φαίνεται πως χάλασε τη συνεννόηση που είχε ο εφοπλιστής Νίκος Πατέρας, ο οποίος είναι υπέρμαχος της Γραμμής 4, αλλά και του πρασίνου στο Πάρκο Ριζάρη, με τον πρώην υπουργό υποδομών και μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

    Όπως έμαθα από εγκυρότατη πηγή, η λύση που είχε προταθεί από τον Όμιλο ΑΒΑΞ ώστε να μην κολλήσει το έργο, είχε κοστολογηθεί τον Ιανουάριο του 2023 στα 5 εκατ. Ευρώ, αλλά όταν ο Νίκος Πατέρας συνομίλησε ξανά με τον συνονόματο του, Νίκο Κουρέτα, που διοικεί την Αττικό Μετρό έμαθε, προς μεγάλη του έκπληξη ότι το ποσό αυτό δεκαπλασιάστηκε… αγγίζοντας τα 50 εκατομμύρια ευρώ!

    Όπως καταλαβαίνετε η εξέλιξη αυτή προφανώς ξάφνιασε δυσάρεστα τον κ. Πατέρα και ρώτησε φίλους του κατασκευαστές αν είναι δυνατόν να υπάρξει τόσο μεγάλη άνοδος στο κόστος κατασκευής και μάλιστα μέσα σε τόσο μικρό διάστημα.

    Μετά ταύτα ήταν μονόδρομος η προσφυγή στο ΣτΕ, όπως και έπραξε, με την απόφαση να αναμένεται το φθινόπωρο και ως τότε το εργοτάξιο του Ευαγγελισμού έχει μπει στον πάγο.

    Από την πλευρά του  ο εφοπλιστής το θεωρεί ως «κόλπο» της Αττικό Μετρό για να μην αλλάξει η χάραξη.

    Όσοι γνωρίζουν τον μαγικό κόσμο των δημοσίων έργων και ειδικά εκείνων του μετρό, δε θα απέκλειαν το ενδεχόμενο ο ΑΒΑΞ να άλλαξε γνώμη και να προσπαθεί να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος, καθώς βλέπει το τεταμένο κλίμα μεταξύ του ιδρύματος Πατέρα και της αναθέτουσας αρχής.

    Η όποια καθυστέρηση του έργου χωρίς την υπαιτιότητα της ΑΒΑΞ, διασφαλίζει στην εταιρία ότι δε θα επιστρέψει το πριμ έγκαιρης υλοποίησης που έχει λάβει (57 εκατ. Ευρώ).

    Επομένως η εγγυητική επιστολή που έχει εκδόσει ο όμιλος δε θα «σκάσει», καθώς το έργο θα παραδοθεί αναγκαστικά μετά το καλοκαίρι του 2029 που είναι η αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης.

    Να σας θυμίσω, επίσης, ότι οι καθυστερήσεις οδηγούν σε θετικές ζημιές και έχουμε ήδη σε αρκετά έργα τους αναδόχους να λαμβάνουν αποζημιώσεις.

     

    O Στάσσης και γιατί η ΔΕΗ έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης

    Με κίνδυνο να γίνω κουραστικός ως wiseman θα επαναλάβω την «ιστορική» φράση που έλεγε ο μεγάλος δάσκαλος της δημοσιογραφίας, ο αείμνηστος Λέων Καραπαναγιώτης: «Ρεπορτάζ παιδί μου είναι ότι κατάλαβες εκεί που πήγες, μην ακούς τους άλλους».

    Από την παρουσίαση που έκανε στους αναλυτές ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ, προκύπτει ότι νωρίς το φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί η εξαγορά από τη ΔΕH της Enel Ρουμανίας.

    Επίσης, όπως είπε, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η ΔΕH παρουσιάζει χαμηλή αποτίμηση σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρίες.

    Τι καταλαβαίνει από το ρεπορτάζ ο κάθε… καλός μαθητής του Καραπαναγιώτη;

    Ότι η ΔΕΗ συνεχίζει κανονικά το αναπτυξιακό της πρόγραμμα και ότι η ΔΕΗ λόγω χαμηλής αποτίμησης έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, άρα και η μετοχή της έχει τα αντίστοιχα περιθώρια ανόδου.

    «Στοιχειώδες Γουάτσον» που έγραφε και ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ στις περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς.

    Γιατί τα γράφω αυτά τα αυτονόητα;

    Πρώτον, διότι η Ελλάδα είναι η χώρα όπου το αυτονόητο θεωρείται αδιανόητο, όπως έλεγε και πολιτικός που έχει αποσυρθεί από ετών και…

    Δεύτερον, διότι αμέσως μετά βγήκαν στην αγορά οι διάφοροι «αυτοσχέδιοι Σέρλοκ Χόλμς» και άρχισαν τις καταστροφολογίες ότι τάχα «η ΔΕΗ δεν θα καταφέρει να αγοράσει τους Ρουμάνους», ότι «τα νούμερα δεν πάνε καλά και πως θα τα δικαιολογήσει ο Στάσσης» και ότι «οι ξένοι επενδυτές απογοητεύτηκαν» και άλλα τέτοια καταστροφολογικά.

    Τους συνιστώ ψυχραιμία και τους υπενθυμίζω πως είναι οι ίδιοι που προέβλεπαν πως οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι ντέρμπι που θα κριθεί στον πόντο. Τελικά κρίθηκε στους… 20 πόντους με το συμπάθιο και χωρίς παρεξήγηση.

    Ιβάν (τώρα και) με ρόπαλο και το Συναξάρι των Αγίων της Τούμπας;

    Όπως είναι γνωστό μόλις πριν από λίγες ημέρες στον τελικό Κυπέλλου ποδοσφαίρου που έγινε στον Βόλο, η ΑΕΚ νίκησε τον ΠΑΟΚ με 2-0 και έκανε το νταμπλ.

    Μετά φυσικά είχαμε ενθουσιασμό στην ΑΕΚ και προβληματισμό μετά γκρίνιας στον ΠΑΟΚ, φυσιολογικά και αναμενόμενα πράγματα στο ποδόσφαιρο.

    Ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ Γιώργος Σαββίδης του Ιβάν, απολογούμενος στους φιλάθλους του «Δικεφάλου του Βορρά» έκανε λόγο για κινήσεις ενίσχυσης το καλοκαίρι και μίλησε για 6-7 παίκτες που θα αποκτηθούν για να καλύψουν κυρίως ποιοτικά τους ισάριθμους που θα αποχωρήσουν από το ρόστερ.

    Είπε μάλιστα  την χαρακτηριστική ατάκα  «και εμείς πονάμε» και τόνισε ότι και η οικογένεια Σαββίδη αισθάνεται άσχημα από τη κατάληξη της φετινής χρονιάς.

    Αμέσως μετά, τα καρντάσια μου στη Θεσσαλονίκη με πληροφόρησαν ότι η οικογένεια Σαββίδη ετοιμάζει μία κίνηση για να φύγουν οι πόνοι, που πάντως επισήμως δεν μπορεί να βγεί στην επιφάνεια, μόνο ανεπίσημα γίνονται αυτά, όταν γίνονται.

    Ετοιμάζεται – μου λένε – να εξαγοράσει εμμέσως φυσικά τον ιστορικό «Ηρακλή», που σήμερα βολοδέρνει στις χαμηλές κατηγορίες του ποδοσφαίρου και προκοπή δεν βλέπει.

    Ανάλογες ιστορίες είχαν βγει παλαιότερα για σχέσεις ΠΑΟΚ-Ξάνθης, αλλά ας μην το θίγουμε αυτό, πέρασε.

    Αν ο Ιβάν ή ο Γιώργος Σαββίδης αποφασίσουν να πάρουν το ρόπαλο (Σ.Σ. το σήμα του ιστορικού Ηρακλή που ιδρύθηκε το 1890) στα χέρια τους, αυτό – ξαναγράφω – επίσημα δεν μπορεί να γίνει, αφού η διπλο-ιδιοκτησία στο ποδόσφαιρο απαγορεύεται και οι ανταγωνιστές καραδοκούν.

    Στην Ελλάδα, όμως, μέσω παρένθετων προσώπων όλα γίνονται λένε τα καρντάσια μου στην Θεσσαλονίκη και εγώ κάθομαι και τους ακούω.

    Τι να πω τελικά ως αμήχανος wiseman; Αυτά μου λένε, αυτά σας  γράφω και… το Συναξάρι των Αγίων της Τούμπας να βάλει το χέρι του.

    Δεν κάνω πλάκα, υπάρχει τέτοιο Συναξάρι με 18 Αγίους και Οσίους που έχουν φτιάξει οι οπαδοί του ΠΑΟΚ.

    Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει ο  Άγιος Ερμόλαος, προστάτης των επικίνδυνων μαρκαρισμάτων.

    Τέτοια μου λένε πως θα δεχτεί η οικογένεια Σαββίδη με την «υπόθεση Ηρακλέους»…

    Το ρετιρέ του Τζώρτζη στο Κεφαλάρι

    Ότι ο πολύς Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θα έμενε σε ένα μικρό διαμέρισμα των 135 τ.μ. δεν το πίστευα ποτέ.

    Ο πάλαι ποτέ αλαζόνας και υπεύθυνος για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης (μεγαλύτερο και από ο Σκάνδαλο Κοσκωτά – Τράπεζα Κρήτης) αποφάσισε ενόσω εκδικάζεται η υπόθεση της Folli Follie (Η δίκη ξεκινάει και πάλι σε λίγες εβδομάδες) να ενοικιάσει ένα μικρό σπιτάκι των 135 τ.μ..

    Φυσικά ο ασπρομάλλης και ταλαιπωρημένος (σαν παππούς φαίνεται) Τζώρτζης παρόλο που είναι πέριξ των 56 ετών, δεν έκανε «έκπτωση» στην περιοχή.

    Το σπίτι είναι κοντά στην οδό Δημητρίου Γούναρη στο Κεφαλάρι και φυσικά βρίσκεται στο ρετιρέ της πολυκατοικίας,

    Τώρα που ξεκινάει (από την αρχή φυσικά) η περίφημη δίκη της Folli Follie, ο Κουτσολιούτσος θα χαρεί το νέο του σπίτι για περίπου 18 μήνες, δηλαδή όσο διαρκεί το δικαστήριο…

    Μετά, σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα, τον περιμένουν και πάλι να επιστρέψει εκεί που είναι η «φυσική» του κατοικία.

    Τα «λευκά κολλάρα» της AVRAMAR και ο εισαγγελέας

    Την προηγουμένη Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε μια κρίσιμη σύσκεψη μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών που έχουν δώσει τα περίφημα δάνεια στην εταιρεία AVRAMAR.

    Το χρέος της εταιρείας ξεπερνάει τα 350.000.000 ευρώ και τώρα προφανώς τα «αγόρια» που διοικούν έχουν βάλει σκοπό να πιστολιασουν τα τράπεζες και την Ελληνική Αναπτυξιακή τράπεζα (ΕΑΤ) που επίσης συμμετέχει στον δανεισμό.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι έπεσε έξω το business plan που είχαν υποβάλει το φθινόπωρο του 2002 για να πάρουν δάνειο περίπου 30 εκατ. ευρώ από δυο συστημικές τράπεζες με την συμμετοχή της ΕΑΤ της κ. Αθηνάς Παπαπέτρου.

    Οι 4 συστημικές τράπεζες λοιπόν στην σύσκεψη της προηγουμένης εβδομάδας, αποφάσισαν να διενεργήσουν Due Diligence στην εταιρεία, για να δουν σε πιο σημείο βρίσκονται.

    Δεν ξέρω πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι αυτό, καθώς ειδικά στο τελευταίο δάνειο δόθηκε με ενέχυρο τους γόνους ψαριών, και όχι με άλλα ενέχυρα, όπως για παράδειγμα μετοχές της μητρικής εταιρείας.

    Για να μετρηθούν οι γόνοι ψαριών, πρέπει να προσληφθούν, μεταξύ άλλων και δύτες, να βουτήξουν στα νερά κ.λ.π, κ.λ.π..

    Επειδή ακούγεται ότι προσέλαβαν κάποια ξένη εταιρεία για να συζητήσει αναδιάρθρωση δανεισμού καταλαβαίνετε ότι ο φάκελος AVRAMAR, εάν επιμένουν αλαζονικά «λευκά κολλαρα» να θέλουν να ρίξουν πιστόλι στις ελληνικές τράπεζες, θα καταλήξει στον εισαγγελέα…

    Και τότε θα βλέπουν τον ήλιο, πίσω από τα κάγκελα της φυλακής…

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.