• Λευκός ιππότης για την Τράπεζα Αττικής, η ανακωχή των κατασκευαστών και γιατί ο Μεγάλου έγινε ο τραπεζίτης που νίκησε τα κόκκινα δάνεια

    Στις σχολές των Ειδικών Δυνάμεων χαρακτηρίζουν την εβδομάδα που περιλαμβάνει τις πιο δύσκολες και επώδυνες δοκιμασίες ως «διαβολοεβδομάδα» ή «εβδομάδα του διαβόλου».  Από την έκβαση που θα έχει για τον δοκιμαζόμενο κρίνεται εν πολλοίς και η παραμονή του ή μη στα επίλεκτα Σώματα του Στρατού.

    image

    «Διαβολοεβδομάδα» για την Attica Bank 

    Στις σχολές των Ειδικών Δυνάμεων χαρακτηρίζουν την εβδομάδα που περιλαμβάνει τις πιο δύσκολες και επώδυνες δοκιμασίες ως «διαβολοεβδομάδα» ή «εβδομάδα του διαβόλου».

    Από την έκβαση που θα έχει για τον δοκιμαζόμενο κρίνεται εν πολλοίς και η παραμονή του ή μη στα επίλεκτα Σώματα του Στρατού.

    Λοιπόν με δεδομένο ότι μέχρι την Παρασκευή η διοίκηση του Μιχάλη Ανδρέαδη της Τράπεζας Αττικής θα πρέπει να υποβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδος το σχέδιο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας, αντιλαμβάνεστε ίσως για πιο λόγο έδωσα τον χαρακτηρισμό στην Τράπεζα.

    Καταρχήν από κοντά τις εξελίξεις παρακολουθεί και ο επόπτης της Φρανκφούρτης ο SSM, όπου φαίνεται σιγά σιγά να συζητούνται  «εναλλακτικές λύσεις’ για το πρόβλημα της Αττικής, αλλά αυτά δεν είναι της παρούσης.

    Λοιπόν για να επανέλθουμε τα πράγματα στο καθ΄αυτό πρόβλημα της Αττικής, δηλαδή στις ζημιές από τα κόκκινα δάνεια, το «χτύπημα» φαίνεται να είναι μεγαλύτερο απ΄ότι υπολόγιζαν την αρχή.

    Τούτο σημαίνει ότι η ζημιά που θα γράψει η Τράπεζα, προκαλεί σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες.

    Τα νούμερα ζαλίζουν και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί, όμως φαίνεται ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα υποχρεωθεί να κάνει η Αττικής, θα είναι αναλογικά για το μέγεθος της, μεγαλύτερη εκείνης που έκαναν πρόσφατα η Πειραιώς και η  Alpha Bank.

    Το ερώτημα που προκύπτει κατ΄επέκταση είναι ποιος θα καλύψει τέτοια ποσά.

    Δεν θα στοιχημάτιζα ότι τα «τα κάστανα από τη φωτιά» θα τα βγάλουν  ιδιώτες θεσμικοί όπως το Εllington.

    Επομένως το βάρος πέφτει στις πλάτες του Δημοσίου και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα….

    Το Δημόσιο μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει να εγγυηθεί μέσω του Ηρακλή και τις τιτλοποιήσεις που σχεδιάζει η Τράπεζα.

    Όμως και εδώ τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά διότι απ΄ότι μαθαίνω στη μία εξ αυτών την «Μετεξέλιξη» θεωρούν ότι είναι μάλλον απίθανο να ενταχθεί στον Ηρακλή.

    Όσο για την Ωμέγα, την παλιά Αρτεμις δηλαδή για να μην ξεχνιόμαστε, η ζημιά της τιτλοποίησης  για την Τράπεζα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

    Τα ποσά αυτά θα οριστικοποιηθούν στο πρώτο δεκαήμερο όπου ο οίκος αξιολόγησης DBRS θα παραδώσει την προκαταρκτική του ανάλυση επί των τιτλοποιήσεων.

    Νομίζω ότι όλα αυτά δικαιώνουν τον χαρακτηρισμό στον τίτλο, αλλά και τα σενάρια που κυκλοφορούν  για την αναζήτηση «λευκού ιππότη» ο οποίος θα αναλάβει να σώσει την Τράπεζα.

    Πόσα δολάρια φέρνει στις αποσκευές του διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος φθάνει αύριο στην Αθήνα ;

    Μια που αναφερθήκαμε σε μεγάλους επενδυτές να σας ενημερώσω ότι καταφθάνει αύριο το απόγευμα στην Αθήνα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

    Θα συνοδεύεται δε από τόσο μεγάλη ακολουθία,  που όπως μου λένε σκωπτικά …θα  πήξει το Μαξίμου στην κελεμπία.

    Το ενδιαφέρον της επίσκεψης εμφανώς βρίσκεται στον πακτωλό των δολαρίων που  διαχειρίζεται το Public Investment Fund (PIF), της Σαουδικής Αραβίας.

    Το Σαουδαραβικό χρήμα ενίοτε διαλαμβάνει μυθικές διαστάσεις στις ημέρες μας.

    Πάντως το συγκεκριμένο επενδυτικό ταμείο που διαχειρίζεται ο διάδοχος του θρόνου με περιουσιακά στοιχεία άνω των 600 δισ. δολαρίων,  θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου.

    Το ερώτημα επομένως είναι πόσα και που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν την Ελλάδα οι Άραβες.

    Την οριστική απάντηση θα την έχουμε μόλις υπογραφεί το Μνημόνιο μεταξύ των δύο πλευρών.

    Όμως οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.

    Για την ιστορία ν΄αναφέρουμε ότι η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από τη Σαουδική Αραβία «χτίζεται» εδώ και καιρό.

    Τον περασμένο Μάρτιο στο Ελληνοσαουδαραβικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ οι επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ αλ Φαλίχ διερεύνησαν όλα τα ενδεχόμενα συνεργασιών.

    Ποια είναι η Juice Invest που ίδρυσαν Bespoke SGA Holdings και EOS

    Στη σύσταση της εταιρείας Juice Invest προχώρησαν η Bespoke SGA Holdings του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και το EOS Hellenic Renaissance Fund, που ελέγχεται από το επενδυτικό κεφάλαιο EOS Capital Partners, που διαχειρίζεται ο Απόστολος Ταμβακάκης.

    Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 24,6 εκατ. ευρώ (24.653.000 ευρώ), με την Bespoke SGA Holdings να διατηρεί τον έλεγχο του 67,55% (16.653.000 ευρώ) και το EOS Hellenic Renaissance Fund να συνεισφέρει το υπόλοιπο 32,45% (8 εκατ. ευρώ).

    Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ο Απόστολος Ταμβακάκης και μέλη του Δ.Σ. αποτελούν η Ιλεάνα Αντύπα (μέλος του Δ.Σ. της Bespoke SGA Holdings και παλαιότερα Managing Director στη Rothschild & Co), η Μαρία Γεωργάλου, (αντιπρόεδρος της Chipita Foods Α.Ε., μέλος Δ.Σ. της Bespoke και μέλος Δ.Σ. του Fourlis Group) και o Ιωάννης Παπαδόπουλος (Partner της EOS Capital Partners και πρόεδρος της ΔΕΠΑ).

    Η εταιρεία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχαν  υπογράψει οι δύο εταιρείες από τον περασμένο φεβρουάριο για την συμμετοχή τους στην «Ελληνικοί Χυμοί’.

    Ανακωχή για το Μπράλος-Άμφισσα

    Δεν φαίνεται να προχωρά σε ένδικα μέσα για  το Μπράλος-Άμφισσα –τουλάχιστον προς το παρόν  – η κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ-Interkat-CmC Di Ravenna, η οποία τελικά δε θα προσφύγει στην Αρχή εξέτασης προδικαστικών προσφυγών (ΑΕΠΠ) παρά το ότι είχε έτοιμη την ένσταση.

    Από ότι έμαθα οι Παναγιώτης Ψαλτάκος και Πανουργιάς Παπαϊωάννου ζύγισαν την κατάσταση και αποφάσισαν να μην ταράξουν τα νερά του κατασκευαστικού κλάδου.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη η κοινοπραξία είχε επικρατήσει στο διαγωνισμό για το οδικό έργο Μπράλος-Άμφισσα αξίας 285 εκατ. ευρώ στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου.

    Ωστόσο, είχαμε ανατροπή στο αποτέλεσμα του διαγωνισμό καθώς πριν από δύο εβδομάδες με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, η κοινοπραξία αποκλείστηκε καθώς υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία του Ιταλού εταίρου και την ικανότητα να φέρει εις πέρας το έργο.

    Αυτό είχε αποτέλεσμα το έργο να πάει στον όμιλο ΑΒΑΞ που έδωσε τη δεύτερη καλύτερη προσφορά.

    Πλειστηριασμοί: Σέλμαν, Μανιατόπουλος και ένα Μυκονιάτικο συγκρότημα… πολλών καρατίων

    To δρόμο των ακινήτων σε Βάρη και Κολωνάκι ακολούθησε το συγκρότημα έξι μεζονετών στη Μύκονο, πρώην ιδιοκτησίας του Γιώργου Τσαγκαράκη, τηλεαντικέρ, γνωστό από τη Galerie Tsangarakis.

    Οφειλέτιδα είναι η Pianeta Terra του κ. Τσαγκαράκη (που ήταν το 2020 ζημιογόνα κατά 137 χιλ. ευρώ, ενώ έχει τζίρο μόλις 48 χιλιάδων) κι επισπεύδουσα η Cepal Hellas.

    Στο σφυρί βγαίνουν την Τετάρτη οι μεζονέτες στον Ορνό έναντι ποσών από 266 έως 293 χιλ. ευρώ.

    Την ίδια μέρα εκπλειστηριάζεται και «βανδαλισμένο» ακίνητο του Αλέξανδρου Μανιατόπουλο και συγκεκριμένα της MAVA στην Εθνική Οδό Αλεξάνδρας Κοζάνης.

    Λίγες μέρες πριν λειτουργήσει στη μεγάλη έκθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Μεταμόρφωση το νέο υπερμάρκετ του Σκλαβενίτη, αναζητείται αγοραστής που θα καταβάλει 480 χιλ. ευρώ και για αυτό το ακίνητο της αντιπροσωπείας.

    Δύο μέρες μετά και αφότου έχει γίνει γνωστό ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει στα χέρια του το εργοστάσιο της Σέλμαν στη Χαλκίδα, βγαίνουν σε πλειστηριασμό και οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ξυλείας στην Κομοτηνή.

    Χρειάστηκαν μάλιστα τρεις εκτιμητές για να οριστεί η τιμή εκκίνησης, η οποία έφτασε τα 12,8 εκατ. ευρώ.

    Ως συνήθως αναρτημένοι στους οφειλέτες, αυτή την εβδομάδα κληρώνει για Γιώργο Γλου και Πέτρο Φιλιππίδη.

    Οι κατοικίες σε Καστέλλα και Παλαιό Ψυχικό εκποιούνται έναντι 3,3 εκατ. και 900 χιλιάδων ευρώ, αντίστοιχα.

    Χρήστος Μεγάλου ο τραπεζίτης που νίκησε τα «κόκκινα δάνεια»

    O Χρήστος Μεγάλου, ο  διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, βρίσκεται σε αυτή την θέση από το 2017.

    Σήμερα 5 χρόνια μετά βγήκε νικητής από την μάχη που έδωσε για την εξυγίανση του Ισολογισμού της Τράπεζας.

    Και επειδή το επίτευγμα είναι ανάλογο με το μέγεθος της προσπάθειας,  θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η Τράπεζα βαρύνονταν με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια.

    Επομένως δεν είναι αμελητέο ότι μετά από περίπου τρεισήμισι χρόνια o δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκε στο 9% .

    Πριν από περίπου ένα χρόνο ο ίδιος δείκτης έφθανε στο 45%.

    Βέβαια η όλη διαδικασία μπορεί να κόστισε αρκετά στην Τράπεζα ή ακόμη να χρειάστηκαν να γίνουν «ορισμένες παραχωρήσεις», όμως το μέγεθος του προβλήματος ήταν τέτοιο, που όλα αυτά κρίνονται δικαιολογημένα.

    Εκτός από τη μάχη με τα κόκκινα δάνεια, ο Χρήστος Μεγάλου έδειξε ότι είναι ο τραπεζίτης των deals.  Αρκετά από αυτά μάλιστα αποδέσμευσαν την Τράπεζα από «βαρίδια του παρελθόντος». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ερρίκος Ντυνάν.

    Η αρχική συμφωνία μεταβίβασης του στην Blandyre Capital ολοκληρώθηκε με την συμφωνία για την συμφωνία για την απορρόφηση του Ομίλου EUROMEDICA, «με στόχο τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους Υγείας στην Ελλάδα, πλήρως καθετοποιημένου, με παρουσία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη και ευρεία κάλυψη της Ελληνικής Επικράτειας.

    Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναμένεται να δημιουργηθούν εκτενείς συνέργειες και να επιτευχθούν σημαντικές υπεραξίες που θα καρπωθεί η Τράπεζα».

    Παράλληλα  η Τράπεζα συμμετείχε σε μεγάλα χρηματοδοτικά projects, όπως την κατασκευή στην Δράμα του  έργου των ανανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Cero Generation θυγατρική της αυστραλιανής επενδυτικής εταιρείας Macquarie.

    Όλα αυτά βέβαια δεν μπορώ να γνωρίζω αν «ανακουφίζουν τους μετόχους» της Τράπεζας μία που η μετοχή  δεν βρίσκεται στα καλύτερα της ,αλλά όπως είπε και ο ίδιος στη Γενική Συνέλευση «οι αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στις χρηματαγορές διεθνώς δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.»

    Κουΐζ:

    Ποιο είναι το μεγαλοστέλεχος εισηγμένης εταιρείας στο ελληνικό χρηματιστήριο από τις πιο hot, που έδωσε συνέντευξη, αλλά τρομάξαν να την αναγνωρίσουν ακόμα και οι στενοί της  συνεργάτες;

    Τόσο  photoshop που “έπεσε” ούτε η  Δέσποινα Βανδή να ήταν…

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.