• Κλείνει το big deal της Pharmathen, τι γύρευε ο Σταθόπουλος στην Μύκονο, πόσο κοστίζει στo Ελληνικό μια βίλα και ένα διαμέρισμα, γιατί η Hines αποτίμησε το Capsis …όσο και το HILTON και το νέο ψέμα στο θέατρο του ΑΔΜΗΕ

    Ένα είναι δεδομένο. Ότι η παρουσίαση της Lamda Development για το Ελληνικό πήγε καλά. Άρεσε δηλαδή.

    the wise man
    image
    the wise man

    Πουλάει και πάει …Μύκονο 

    Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο ισχυρός άνδρας της BC Partners και της NOVA Νίκος Σταθόπουλος ετοιμάζεται να πουλήσει το πακέτο μετοχών που κατέχει στην εγνωσμένου κύρους εταιρεία Pharmathen.

    Στην ίδια εταιρεία ποσοστό κατέχουν ο Βασίλης Κάτσος και η Νέλλυ Κάτσου οι οποίοι, εκτός απροόπτου θα μεταβιβάσουν τα ποσοστά τους.

    H οικογένεια Κάτσου είχε ιδρύσει την Pharmathen αλλά προ ετών μεταβίβασε πλειοψηφικό πακέτο (πέριξ του 80%) στην BC Partners

    Όπως θα ενημερωθείτε και σε άλλο ρεπορτάζ του mononews.gr και του Γιώργου Μαννέτα, σχεδόν όλα είναι έτοιμα και το τίμημα θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

    Πάντως ο κ. Σταθόπουλος εως  ότου βάλει τις τελικές υπογραφές και εισπράξει τα λεφτά, αποφάσισε να ξεκουραστεί στην Μύκονο.

    Έτσι προχθές το βράδυ δείπνησε στο περίφημο Buddha Bar του Santa Marina.

    Ελληνικό: Αρέσαν τα μεγέθη της Lamda

    Ένα είναι δεδομένο.

    Ότι η παρουσίαση της Lamda Development για το Ελληνικό, που έγινε προχθές το βράδυ πήγε καλά.

    Άρεσε δηλαδή.

    Τα νούμερα της επένδυσης έπεισαν την αγορά η οποία οδήγησε χθες την μετοχή στο ΧΑ ΛΑΜΔΑ 2,20% 6,97 υψηλοτέρα κατά 6,38% στα 8,09 ευρώ.  Οι ειδικοί αναφέρουν ότι εφόσον έσπασε το φράγμα των 8 ευρώ το επόμενο στάδιο είναι τα 8,50 ευρώ.

    Το σημαντικό είναι ότι η εκτιμώμενη συνολική καθαρή εσωτερική αξία (NAV) της Lamda το 2025 θα ανέλθει στα 3δισ. ευρώ δηλαδή εκτιμάται ότι το NAV της Εταιρείας σχεδόν θα τριπλασιαστεί κατά την πρώτη 5ετία.

    Εχει λοιπόν νόημα να δούμε κάποια νούμερα για την επένδυση στο Ελληνικό.

    Ας ξεκινήσουμε από τις τιμές που πωλείται το τετραγωνικό στον εντυπωσιακό ουρανοξύστη Marina Tower των 200 διαμερισμάτων που στήνεται στο Ελληνικό.

    Ο νέος ουρανοξύστης, ύψους 200 μέτρων, ο πρώτος στην Ελλάδα, θα είναι ο υψηλότερος στην Μεσόγειο με 45 ορόφους που θα έχουν όλα θέα στη θάλασσα.

    Με την ολοκλήρωσή του, εντός της επόμενης πενταετίας, θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και ένα από τα συνολικά έξι ψηλά κτίρια που θα ανεγερθούν στο Ελληνικό.

    Το βέβαιο είναι ότι θα δημιουργηθεί μια γειτονιά κυρίως για τους rich & Famous.

    Λοιπόν, στα διαμερίσματα που βρίσκονται στους τελευταίους ορόφους οι τιμές πώλησης διαμορφώνονται στα 26.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

    Άρα ένα διαμέρισμα των 200 τμ θα κοστίζει 5.200.000 ευρώ,

    Στους πρώτους ορόφους υποχωρούν οι τιμές στα 7.500 ευρώ το τετραγωνικό.

    Τώρα είναι προς το παρόν άγνωστο πόσο θα κοστίζουν τα κοινόχρηστα (ασφάλεια, γυμναστήρια, καθαρισμός κλπ.) αλλά δεν νομίζω αυτό να είναι πρόβλημα για τους νέους ιδιοκτήτες η ενοικιαστές,

    Πάμε τώρα στις περίφημες 20 βίλες στο Ελληνικό.

    Με δεδομένο ότι η Lamda υπολογίζει ότι θα εισπράξει από 300 έως 360 εκατ. ευρώ το συμπέρασμα είναι ότι η κάθε βίλα κοστίζει από 15 έως 18 εκατ. ευρώ.

    Όσον αφορά τα διαμερίσματα εκτιμάται ότι υπάρχουν προ κρατήσεις για περίπου 100.

    Αυτό που είναι γνωστό ότι οι 10 πρώτες έχουν προ-κρατηθεί με τον Σπύρο Λάτση να θέλει να αγοράσει τουλάχιστον μια.

    Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε από τον Οδυσσέα Αθανάσιου στόχος της Lamda για το Ελληνικό είναι να εισπράξει, ως το τέλος του έτους, από προπωλήσεις διαμερισμάτων, βιλών και πωλήσεις ακινήτων έσοδα που θα κυμαίνονται από  1,1  ως 1,2 δισ. ευρώ (Εως  360 εκατ. ευρώ από βίλες, ως 355 εκατ. από διαμερίσματα στον MΑRINA TOWER και ως 330 εκατ. από πωλήσεις ακινήτων για ανάπτυξη του retail park και χώρων γραφείου).

    Βέβαια όσον αφορά τις πωλήσεις η στήλη γνωρίζει ότι οι προ-κρατήσεις δεν έχουν νομική ισχύ.

    Αρά προφανώς όσοι έχουν κάνει τις προ κρατήσεις τώρα πρέπει να υπογράψουν τα οριστικά συμβόλαια και να δώσουν τα χρήματα που προβλέπονται.

    Η Lamda αναμένει ότι θα πουλήσει 1200 διαμερίσματα και κατοικίες, με μέση τιμή ανά τ.μ. της τάξης των 5.500 με 6.500 ευρώ.

    Όμως το κόστος ανέρχεται περίπου στα 2.000 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό.

    255.000 για το κάθε δωμάτιο!!!

    Τα λεφτά που έδωσε η Hines και το αφεντικό της Πωλ Γομόπουλος για να αγοράσει το ξενοδοχείο CAPSIS out of the blue στην Κρήτη ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

    Ήταν 125,2 εκατ. ευρώ (μαζί με τον δανεισμό) για 490 δωμάτια.

    Δηλαδή κόστος 255.000 για το κάθε ένα.

    Επειδή μας αρέσουν οι συγκρίσεις θα σας θυμίσουμε ότι το ποσό αυτό ήταν μόλις κατά 18,1  εκατ. ευρώ χαμηλότερο από το κόστος εξαγοράς του Hilton της Αθήνας.

    Τον Δεκέμβριο του 2016 η ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου και η D-Marine Investments Holding B.V., αγόρασαν το πλειοψηφικό πακέτο της HILTON από την Alpha Bank έναντι τιμήματος 76,1 εκατ. ευρώ ή 5,83 ευρώ ανά μετοχή.

    Το τίμημα άγγιξε όμως τα 143,3 εκατ.( εφόσον ειχε συμπεριληφθεί και η αναχρηματοδότηση του δανεισμού της εταιρείας ύψους 67,2 εκατ. ευρώ.)

    Ο Γομοπουλος έδωσε παραπάνω 42,5 εκατ. ευρώ από την δεύτερη εταιρεία που κατέβηκε στον διαγωνισμό δηλαδή την Prodea.

    Αν και είναι νωρίς να σχολιάσουμε σε βάθος την εξέλιξη αυτή, εν τούτοις οι ανταγωνιστές της Hines επισημαίνουν ότι το τίμημα είναι εξωφρενικά  υψηλό.

    «Εκτός εάν θεωρούν ότι η Αγία Πελαγία (που βρίσκεται το ξενοδοχείο) μπορεί να γίνει Ελούντα και να χρεώνουν το δωμάτιο 1000 έως 2000 ευρώ. Επίσης ο άνθρωπος που υποτίθεται , σύμφωνα με ολες τις ενδείξεις,  ότι θα τρέξει το Capsis ο Γιάννης Δασκαλαντωνάκης έχει μηδαμινή εμπειρία σε ξενοδοχεία που βρίσκονται εκτός Αθηνών» λένε οι ίδιες πηγές.

    Επίσης πηγές αναφέρουν ότι ίσως ο Γομόπουλος παρασύρθηκε από τις εκτιμήσεις του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη

    Πάντως το προφανές είναι ότι η Hines έχει τεράστια συμφέροντα στην Κρήτη

    Πριν από ένα χρόνο, ο όμιλος Real Estate, από κοινού με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα επενδύσεων Henderson Park, ανακοίνωσαν την απόκτηση συνολικά πέντε ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη.

    Πρόκειται για τα Santa Marina Beach Resort στην Aμμουδάρα Hρακλείου, 4 αστέρων, το Apollonia Beach Resort & Spa, επίσης στην Aμμουδάρα Hρακλείου, 5 αστέρων, και το Sitia Beach City Resort & Spa στη Σητεία, 5 αστέρων, του ομίλου Cyan Group of Hotels, συμφερόντων της οικογένειας του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, έναντι ποσού ύψους 61 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον προχώρησε στην απόκτηση των μονάδων Hermes and Coral, δύο παρακείμενων ξενοδοχείων με 218 και 170 δωμάτια αντιστοίχως, που βρίσκονται σε κεντρική τοποθεσία στον Άγιο Νικόλαο.

    Η είσοδος της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά ήρθε το 2017, με το deal για την εξαγορά του Athens Ledra έναντι 33 εκατ. ευρώ.

    Μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης στην πολυτελή μονάδα επί της Λεωφόρου Συγγρού, που μετονομάστηκε σε Grand Hyatt Athens (σε συνεργασία με τη Henderson Park), ο όμιλος φάνηκε αποφασισμένος να ισχυροποιήσει τη θέση του στο εγχώριο τουριστικό σκηνικό, θέλοντας να αξιοποιήσει το θετικό momentum του ελληνικού τουρισμού.

    Ψέμα στο Ψέμα στο “νέο” θέατρο του ΑΔΜΗΕ

    ΤΟ “Ψέμα στο ψέμα”  είναι μια υπέροχη την αστυνομική κωμωδία του Άντονι Νίλσον, που έχει παιχτεί σε διάφορα θέατρα στην Ελλάδα.

    Τώρα όμως φαίνεται ότι η ίδια κωμωδία παίζεται και σε ένα άλλο θέατρο.

    Στο θέατρο του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) .

    Δεν εξηγείται αλλιώς πώς ο ΑΔΜΗΕ προσπαθεί να φορτώσει δυο βλάβες (η μια σοβαρή) των τελευταίων ημερών στην περιοχή του Χίλτον στο κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ, στις υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ που είναι ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σαφές ότι για το περιστατικό ευθύνεται η Γραμμή P90 της Παλλήνης (αρμοδιότητας του ΑΔΜΗΕ) που τροφοδοτεί δυο μετασχηματιστές στο Παγκράτι.

    Πάντως εκεί στο (ΣΥΡΙΖΑΙΚΟ) θεατράκι του ΑΔΜΗΕ καλό θα ήταν να αφήσουν κατά μέρος τα συνεχή ψέματα, όπως το πάλαι ποτέ αφεντικό τους ο Αλέξης Τσίπρας.

    Γιατί όταν φύγουν από εκεί δεν θα βρίσκουν δουλειά ούτε για να σκουπίζουν θέατρα …

    Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση μετοχών η άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων.