• Οι νέες δουλειές της Vodafone και του Ιδρύματος Ωνάση, το διπλό pressing των υπουργών στις τράπεζες και ποιους ενθουσιάζει η Λαζαράκου

    Ο ιδιώτης – πάροχος υποχρεούται, βάσει του θεσμικού πλαισίου, να παρέχει πλην των μικροδανείων και συμβουλευτικές υπηρεσίες στον δανειολήπτη.

    the wise man
    image
    the wise man

    Ποιοι θέλουν άδεια για τις μικροπιστώσεις

    Η στήλη πληροφορείται ότι ήδη εταιρείες, κυρίως από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών – όχι μόνο όμως – ετοιμάζονται να καταθέσουν φάκελο για να μπουν στην δουλειά της χρηματοδότησης μικρών και πολύ μικρών εταιρειών μετά το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίσθηκε από την Βουλή τις προηγούμενες ημέρες. 

    Μαθαίνω ότι εταιρείες με μεγάλο πελατολόγιο και έντονη δραστηριότητα στο fintech όπως ο κολοσσός της Vodafone αλλά και ιδρύματα που διαθέτουν ήδη επενδυτικούς βραχίονες όπως το Ίδρυμα Ωνάση δεν αποκλείεται να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους και στις μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν υπουργικές πηγές. 

    Για να καταλάβετε η εταιρεία που θέλει να ασχοληθεί με το σπορ δεν πρέπει να έχει τραπεζική άδεια, πρέπει να είναι ΑΕ και θα ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά με διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με τα αντίστοιχα των τραπεζών. 

    Ο ιδιώτης – πάροχος υποχρεούται, βάσει του θεσμικού πλαισίου, να παρέχει πλην των μικροδανείων και συμβουλευτικές υπηρεσίες στον δανειολήπτη, λογιστική υποστήριξη και στήριξη στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού του project. 

    Τέλος, αποκτά πρόσβαση στα στοιχεία του Τειρεσία προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα του οικονομικού προφίλ, κυρίως των υποχρεώσεων του εν δυνάμει δανειολήπτη προς το τραπεζικό σύστημα. 

    Διπλό μήνυμα από Άδωνι και Σταϊκούρα

    Λοιπόν, η γκρίνια με τα δάνεια που δεν εγκρίνουν οι τράπεζες δεν έχει τελειωμό… 

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ως ο πλέον αρμόδιος για τα κεφάλαια της Αναπτυξιακής Τράπεζας στέλνει συχνά-πυκνά μηνύματα στις τράπεζες και τις καλεί να είναι πιο ευέλικτες και να χρηματοδοτούν τις πληγείσες από τον κορoνοϊό εταιρείες. 

    Το θέμα, όμως, φαίνεται ότι συζητείται στους κυβερνητικούς κύκλους καθώς εχθές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος είναι πιο ήπιων τόνων, την πέταξε την μπηχτή του – με το δικό του στιλ, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει ζητήσει από το τραπεζικό σύστημα να συμβαδίσει μαζί της».

    ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Πόσα δάνεια έδωσαν Eurobank και Πειραιώς

    Σε μια προσπάθεια να μιλήσουν με στοιχεία και να βάλουν – όσο μπορούν  διότι ο αριθμός των αιτήσεων ήταν υπερπολλαπλάσιος των κεφαλαίων που έδινε το ΤΕΠΙΧ ΙΙ – η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς εξηγούν ότι ενέκριναν 2.322 αιτήσεις ύψους 360 εκατ ευρώ η πρώτη και 3.200 αιτήσεις ύψους 385 εκατ. ευρώ η δεύτερη. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι τα δάνεια που έδωσε η Alpha Bank είναι της ίδιας δυναμικής. 

    Τζαρτζάρισμα με την ΕΛΤΕ

    Η στήλη πληροφορείται ότι στην μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τις αλλαγές που προωθούνται στην εταιρική διακυβέρνηση, στο έλεγχο των οικονομικών στοιχείων από τους λογιστές και εν γένει στις αλλαγές στην κεφαλαιαγορά έχουν ανακύψει κάποια ζητηματάκια με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ). 

    Οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ των αρμοδίων του υπουργείου Οικονομικών και γίνονται προσπάθειες να βρεθεί η χρυσή τομή… Πρόεδρος στην ΕΛΤΕ είναι ο κ. Παναγιώτης Παπαδέας και η διοίκηση της Επιτροπής ορίζεται με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών. 

    Ενθουσιάζει η Λαζαράκου

    Στις συναντήσεις που γίνονται με στόχο την αναβάθμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου μου μεταφέρουν ότι η πρόεδρος της ΕΚ Βασιλική Λαζαράκου «ενθουσιάζει» με τις ιδέες της αλλά και με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον ρόλο της Επιτροπής. Βέβαια, έως τώρα έχει επιδείξει αντανακλαστικά…