• Η «μαγκιά» Περιστέρη, η Λαζαρίδου και η καθοριστική δουλειά των τριών τραπεζών

    Δυστυχώς, 20 χρόνια τώρα η οικογένεια Στέγγου απέδειξε ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει στη διαχείριση ξενοδοχείων

    the wise man
    relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)
    the wise man

    Το win-win Καραβία-Μανουσάκη, η Πόπη και η dream team των τραπεζών, ο Mr Easy στις Σπέτσες και η ταραχή στην ΕΤΕ

    Συμφωνία win-win Καραβία- Μανουσάκη

    Έπεσαν εχθές επίσημα οι υπογραφές της δανειακής σύμβασης μεταξύ της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» και της Eurobank.

    Το έργο της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά projects μετά το Ελληνικό. Η διοίκηση Καραβία έδωσε μάχη και κατέβηκε συντονισμένα στην διεκδίκηση της χρηματοδότησης -το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ- καθώς οι συνέργειες που θα προκύψουν στην πορεία είναι σημαντικές.

    Η στήλη πληροφορείται ότι το δάνειο έχει 10ετή διάρκεια και το επιτόκιό του κλιμακώνεται ως εξής: 2,2% για τα πρώτα 3 χρόνια, 2% για τα επόμενα 3 χρόνια και 1,8% για τα τελευταία 4 έτη. Η περίοδος χάριτος ανέρχεται σε 4 έτη καθώς η διασύνδεση θα αρχίσει να έχει έσοδα από το 2024 και μετά.

    Η δομή της σύμβασης αφήνει ικανοποιημένους τόσο τον CEO της Eurobank όσο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ.

    Ο Περιστέρης, η Πόπη και η dream team των τραπεζών

    Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, και σε αυτό συνέβαλε το επιχειρηματικό εκτόπισμα του ομίλου και του ισχυρού του manager Γιώργου Περιστέρη.

    Στην διοίκηση του ομίλου πιστώνουν μεγάλο μέρος της επιτυχίας στην Chief Financial Officer, Πόπη Λαζαρίδου, η οποία χειρίστηκε την έκδοση με άψογο τρόπο.

    Ο τρίτος πόλος που συνέβαλε στην επιτυχία προήλθε, όπως πληροφορείται, η στήλη από το προσωπικό ενδιαφέρον των CEOs των τραπεζών -Καραβία, Μεγάλου, Μυλωνά-, αλλά και από τον άριστο συντονισμό των διευθυντών investment και corporate των τριών τραπεζών. Από την Πειραιώς το day to day της έκδοσης έτρεξαν η Έλενα Βρεττού και ο Ιωσήφ Μιχαηλίδης, από την Eurobank ο Κώστας Βασιλείου και από την Εθνική ο Βασίλης Καραμούζης.

    Η επιτυχία έγκειται, επίσης, και στο γεγονός ότι η έκδοση είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέσω δημόσιας εγγραφής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 1,5 φορές και το ενδιαφέρον τον ιδιωτών χτύπησε κόκκινο… Η στήλη πληροφορείται ότι η στρατηγική του Γ. Περιστέρη περιλαμβάνει στο κοντινό μέλλον επενδυτικές εκπλήξεις, που θα συμβάλουν στην αύξηση του μεγέθους του ομίλου… Ίδωμεν.

    Το deal της Alpha με την Fortress

    Η πώληση του πακέτου Nepture της Alpha Bank στην Fortress στρώνει το έδαφος για την μεγάλη συναλλαγή που ετοιμάζει η τράπεζα, το project Galaxy για το οποίο αναμένει αύριο τις μη δεσμευτικές προσφορές.

    Όπως σας έχει ενημερώσει η στήλη, οι ενδιαφερόμενοι είναι αρκετοί… Το ενδιαφέρον, όμως, σημείο είναι ότι η διοίκηση της Alpha Bank έκανε όλες τις ενέργειες όπως η εξασφάλιση investment grade. Εξέλιξη ιδιαίτερα καθοριστική στις εποχές που ζούμε και αναφέρομαι στις συνέπειες της πανδημίας…

    Το πακέτο είχε λογιστική αξία 1,1 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία έφεραν εξασφαλίσεις κυρίως ακίνητα.

    Το τίμημα διαμορφώθηκε στα 240 εκατ. ευρώ περίπου με option αύξησης του έως και 20% ενώ η διαχείριση θα την Cepal θα δώσει επιπλέον έσοδα.

    Χαλάρωση στις Σπέτσες για τον mr Easy

    Ο επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει παραδώσει μαθήματα management με τις κινήσεις του στην EasyJet, στην οποία πλέον μείωσε το ποσοστό της κάτω από το 30%, περνάει ξεκούραστες και χαλαρές στιγμές με την σύζυγο και τα παιδιά του στις ελληνικές θάλασσες.

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο Στέλιος βρισκόταν τις τελευταίες ώρες στις πανέμορφες Σπέτσες όπου είχε αράξει το πολυτελές σκάφος του. Μου μετέφεραν ότι ήταν χαλαρός, ευδιάθετος και όταν τον ρωτούσαν οι φίλοι του για τα πολλαπλά επεισόδια που έχουν παιχθεί από την αρχή της καραντίνας μέχρι σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της EasyJet απαντούσε με το ιδιαίτερο καυστικό βρετανικό του χιούμορ…

    Εθνική: Ταραχή προκαλεί η αξιολόγηση του προσωπικού

    Εντάξει, η στήλη οφείλει να αναγνωρίσει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς κάνει ότι μπορεί για να εφαρμόσει τα αυτονόητα στην κραταιά Εθνική… Και εξηγούμαι: αναφέρομαι στο δύσκολο task της αξιολόγησης του προσωπικού. Η στήλη πληροφορείται ότι η εντολή της διοίκησης είναι να μην εξαιρεθεί κανένας εργαζόμενος από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τον Αμβρακικό μέχρι τον Παγασητικό… Το μόνο βέβαιο είναι ότι από την αξιολόγηση θα προκύψουν πολλά ευτράπελα, λαβράκια αλλά και αδυναμίες άσκησης σύγχρονου banking από τους διορισμένους τις τελευταίες 4 δεκαετίες υπαλλήλους…

    Σκοτοδίνη από την Τεχνική Ολυμπιακή

    Τα αποτελέσματα της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ για το 2019 προκαλούν ζαλάδα. Δυστυχώς, 20 χρόνια τώρα η οικογένεια Στέγγου απέδειξε ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει στη διαχείριση ξενοδοχείων.

    Φυσικά, ούτε στις κατασκευές τα κατάφερε και μη ξεχνάμε το τεράστιο κανόνι που έριξε η TECHNICAL OLYMPIC USA.

    Τα παπαγαλάκια και οι ξερόλες το τελευταίο καιρό μας έλεγαν ότι ο κύριος Στέγγος κάτω από 300 εκ ευρώ δεν πουλάει το ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ και όλοι ονειρευόντουσαν ότι θα γίνουν ζάμπλουτοι.

    Ήταν βλέπετε σιγουράκι για τους ξερόλες… Δυστυχώς για αυτούς, η πραγματικότητα ήταν οδυνηρή όπως και τα αποτελέσματα του 2019.

    Για να ξέρετε φίλοι αναγνώστες, η ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ είχε πωλήσεις 542 χιλιάδες ευρώ!!! Τζίρο περιπτέρου!!! και ζημιές από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 16,2 εκατ. ευρώ. Δηλαδή με λίγα λόγια η τωρινή ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ είναι ένα φάντασμα που βγάζει και ένα σκασμό ζημιές.

    Όπως λέει και ο ορκωτός, έχει και αρνητικό κεφάλαιο κίνησης. Αυτό θα πει σωστή διαχείριση…

    Πάμε τώρα να δούμε τις διαχειριστικές ικανότητες της οικογένειας Στέγγου χωρίς το ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ που μόλις πρόσφατα πούλησε. Με 31/12/2019, η ΟΛΥΜΠ έχει συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις 10,25 εκατ. ευρώ και μετρητά 3,39 εκατ. ευρώ. Δηλαδή έχει καθαρό δανεισμό 6,85 εκατ. ευρώ.

    Προσέξτε όμως τώρα. Οι ξερόλες μας έχουν πρήξει με τα ίδια κεφάλαια της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ. Ακόμα να μάθουν από το Βατερλό που υπέστησαν στη FOLLI FOLLIE  με τα ίδια κεφάλαια και το πόσο τσάμπα ήταν η FOLLI FOLLIE λόγω του χαμηλού P/BV που είχε. Έτσι και τώρα.

    Μας έχουν ζαλίσει με τα ίδια της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ. Φίλοι αναγνώστες, εδώ είναι όμως που θέλει πολλή προσοχή.

    Ενώ η ΟΛΥΜΠ έχει ίδια κεφάλαια 173,78 εκατ. ευρώ έχει όμως ενσώματα πάγια μόνο 17,54 εκατ. ευρώ. Το 10% των ιδίων δηλαδή. Όμως έχει και επενδυτικά ακίνητα αξίας 13,087 εκατ. ευρώ με βάση το 2019.

    Το 2020 δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων και φυσικά δεν ξέρουμε τι θα έδινε ένας πραγματικός αγοραστής γιατί και για το ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ άλλα περιμένανε και άλλα τους ήρθανε.

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι πέρσι η ΟΛΥΜΠ είχε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές της τάξης των +2,81 εκατ. ευρώ ενώ φέτος είναι αρνητικές της τάξης των -11,16 εκατ. ευρώ.

    Επειδή οι ξερόλες σας ταΐζουν για την αξία του ενεργητικού δυστυχώς στην περίπτωση της ΟΛΥΜΠ δεν ισχύει η ανάλυση αυτή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ έχει συνολικές υποχρεώσεις 37,302 εκατ. ευρώ και μετρητά 3,392 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μένει μια τρύπα της τάξης των 33,391 εκατ. ευρώ τα οποία θα φύγουν από τα μετρητά που θα πάρει η ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ στο τέλος Α’ εξαμήνου 2020. Φίλοι αναγνώστες, ακόμα και τώρα θέλει πολλή προσοχή.

    Όσοι σκέφτεστε να αγοράσετε καλό θα ήταν να περιμένετε πρώτα να δείτε πραγματικά πόσα μετρητά θα μπουν στο ταμείο της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ και μετά αποφασίζετε.

    Το απίστευτο όμως φίλοι αναγνώστες είναι ότι η Fidelity υποτίθεται ότι είχε πάνω από 10% της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ.

    Όμως, με 31/12/2019 και σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της εταιρείας δεν φαίνεται στους μετόχους που είναι πάνω από 5% και αναγράφονται στην σελίδα 52.

    Οι ξερόλες μας λένε να μην ανησυχούμε γιατί ότι και να γίνει θα μείνουν 111 εκατ. ευρώ στην εισηγμένη τα οποία θα τοποθετηθούν στη ναυτιλία.

    Εδώ θα σας δώσουμε λίγη τροφή για σκέψη.

    Εάν κάποιος θέλει να τοποθετηθεί στη ναυτιλία το αμερικάνικο χρηματιστήριο έχει πάμπολλες εταιρείες.

    Δική μας αγαπημένη είναι η Safe Bulkers που στα 1.22 δολάρια έχει μια κεφαλαιοποίηση 125 εκ δολάρια δηλαδή 111 εκ ευρώ, όσα μας λένε ότι θα μείνουν στην ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ για να επενδύσει στη ναυτιλία.

    Εμείς προτιμούμε τη Safe Bulkers η οποία έχει ίδια κεφάλαια 472,74 εκατ. δολάρια και κεφαλαιοποίηση 125 εκατ. δολάρια, δηλαδή παίζει με ένα P/BV=0.2644. Με τωρινή αξία στόλου το 1 δισ. δολάρια.

    Η Safe Bulkers, για να ξέρετε, έχει ένα στόλο από περίπου 41 καράβια: panamax kamsarmax, post panamax και cape.

    Έτσι λοιπόν, φίλοι αναγνώστες του WISEMAN, επειδή η οικογένεια Στέγγου δυστυχώς δεν έχει δείξει την απαραίτητη αξιοπιστία, εμείς δεν πειθόμαστε ότι η μετοχή της ΟΛΥΜΠ είναι τζάμπα επειδή θα μπει στη ναυτιλία με διαχειριστή την οικογένεια Στέγγου.

    Εν αντιθέσει, όσοι θέλετε να τοποθετηθείτε στη ναυτιλία και ειδικότερα στον κλάδο του ξηρού φορτίου για εμάς η Safe Bulkers στα 111 εκατ. ευρώ (125 εκατ. δολάρια) και κάτω είναι εξαιρετική ευκαιρία για τοποθέτηση.

    Δυστυχώς για τους μικρομετόχους της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ η χρυσή ευκαιρία τους ήταν το 2007-2008.

    Τότε, όντως τα είχε τα 400 εκ ευρώ στο τραπέζι ο κύριος Στέγγος. Δυστυχώς όμως δεν πούλησε τότε και πούλησε τώρα.

    Γι’ αυτό να διαβάζετε με πολλή προσοχή αυτά που σας ταΐζουν τα παπαγαλάκια και οι ξερόλες γιατί στην περίπτωση του τιμήματος του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι.

    Φυσικά, γιατί μας αρέσει να είμαστε ακριβοδίκαιοι οι μάγκες είναι αυτοί που πριν ένα χρόνο πούλησαν στα 2,70€ όταν οι ξερόλες σας έλεγαν να αγοράσετε αλλά ακόμα και πιο πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2019, στα 2,40€.

    Από εδώ και πέρα θέλει στενή παρακολούθηση η μετοχή γιατί θα μπουν σίγουρα λεφτά στο ταμείο της και ίσως εάν δεν μπουν στο shipping και μπουν κάπου αλλού τότε ίσως να κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις για τους μικρομετόχους της.