• Η μάχη Μυλωνά-Ψάλτη για τον MSCI, το «μαύρο άτι» του Τζίγγερ, η ιπτάμενη θεά Σαλονικιά και το ΜΜ και τα μίση στην ΕΤΑΔ

    Την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες ξανασκέφτονται τις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, μια αμιγώς ελληνική τράπεζα έχει τοποθετηθεί δυναμικά στην αγορά, δεν φέρει βαρίδια καθώς είναι νεοσύστατη και η στήλη πληροφορείται ότι ήδη αυξάνει την πελατεία της

    the wise man
    image
    the wise man

    Το «μαύρο» άλογο του Τζίγγερ

    Την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες ξανασκέφτονται τις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας – οι δύο χώρες, κυρίως η Ρουμανία, τρέχουν με τρελές ταχύτητες ΑΕΠ – και δειλά-δειλά, αφού τελειώσουν το 2022 με τα «κόκκινα» δάνεια, οραματίζονται να επιστρέψουν, μια αμιγώς ελληνική τράπεζα έχει τοποθετηθεί δυναμικά στην αγορά, δεν φέρει βαρίδια καθώς είναι νεοσύστατη και η στήλη πληροφορείται ότι ήδη αυξάνει την πελατεία της. 

    Η τράπεζα Vista Bank ανήκει κατά 99,7% στην οικογένεια Βαρδινογιάννη και όσοι γνωρίζουν το υπόβαθρο λένε ότι το αφεντικό είναι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης (Τζίγγερ), ο οποίος ασχολείται αρκετά με την τράπεζα… 

    Επί του παρόντος, η Vista Bank, με έμβλημα ένα ρωμαλέο μαύρο άλογο, βρίσκεται στη διαδικασία απορρόφησης της Credit Agricole Romania, την οποία εξαγόρασε και πληροφορούμαι ότι μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς – που θα γίνει τον Ιούνιο – θα προχωρήσει και σε άλλες εκπλήξεις με σκοπό την μεγέθυνσή της… 

    Ακούω, επίσης, ότι η τράπεζα ενδυναμώνει συνεχώς το στελεχιακό της δυναμικό και δίνει μισθούς που θα τους ζήλευαν πολλά στελέχη (δεύτερης και τρίτης κατηγορίας) που εργάζονται στις ελληνικές τράπεζες… 

    Η Vista είναι επικεντρωμένη στην εμπορική τραπεζική και δικαίως μια και οι Ρουμάνοι, κυρίως στο Βουκουρέστι και στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν αποκτήσει εισοδήματα και οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας – για την επόμενη 15ετία – είναι ιδιαίτερα θετικές. Σύντομα, όμως, ο Τζίγγερ μαθαίνω ότι θα βάλει πόδι και στην χρηματοδότηση των μεγάλων έργων που ετοιμάζονται στην ρουμανική αγορά. 

    Μάχη Μυλωνά-Ψάλτη

    Οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις εταιρείες που θα μπουν στον περίφημο δείκτη MSCI GREECE INDEX US.

    Η είσοδος στον διάσημο δείκτη της Morgan Stanley σηματοδοτεί τις αγορές από “φρέσκα” κεφάλαια τα οποία δύναται να αγγίξουν ακόμα και τα 200 εκατ. ευρώ, συνολικά για όσες νέες εταιρίες επιλεχθούν.

    Βέβαια από την άλλη πλευρά μπορεί μια εταιρεία να πληροί τα κριτήρια αλλά η Morgan Stanley να μην την επιλέξει για τον δείκτη της.

    Υπάρχουν βλέπετε και τα απρόοπτα.

    Καλώς η κακώς οι Αμερικανοί μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν.

    Εμείς θα σας πούμε ποιες πληρούν τα κριτήρια από τον τραπεζικό τομέα.

    Το μυστικό βρίσκεται στο ότι για να μπει μια μετοχή στον MSCI πρέπει να έχει μια μίνιμουμ αποτίμηση της τάξης των 2 δισ. ευρώ ή αλλιώς 2.4 δις δολάρια και συγχρόνως να έχει αποτίμηση ελεύθερης διασποράς πάνω από 1.4 δισ. δολάρια.

    Λοιπό η τράπεζα που φαίνεται να εισέρχεται στον δείκτη είναι καταρχήν η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83.  Ο Φωκίων Καραβίας τις τελευταίες ημέρες είναι ιδιαίτερα ανήσυχος γιατί ξέρει ότι οι κρίσιμες ημέρες είναι από τις 18 ως τις 30 Απριλίου.

    Πολλοί από την αγορά θεωρούν ότι θα περάσει το τέστ καθώς η κεφαλαιοποίηση της Eurobank ήδη αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ και η ελεύθερη διασπορά είναι πέριξ του 70%.

    Η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 0,28% 7,09 πληροί τις προϋποθέσεις αλλά οριακά.

    Χθες έκλεισε με κέρδη 5,22% στα 2,599 ευρώ και κεφαλαιοποίηση στα 2,38 δισ. ευρώ.

    Το ΤΧΣ κατέχει το 40%.

    Άρα η ελεύθερη διασπορά της τράπεζας είναι πέριξ των 1,428 δισ. ευρώ.  O Παύλος Μυλωνάς μπορεί να ελπίζει σε κάποιο θαύμα.

    Η Alpha Bank μόνο στην περίπτωση που τις επόμενες 8 ημέρες ξεπεράσει τα 1,30 ευρώ., μπορεί να ελπίζει οτι θα την “προσέξουν” οι αναλυτές της Morgan Stanley.

    Το διάστημα είναι μικρό και σίγουρα θέλει πολλά κεφάλαια για να υπερβεί την τιμή των 1,30 ευρώ.

    Από τη στιγμή που η Alpha Βank ΑΛΦΑ 1,29% 1,57, από «αουτσάιντερ» τον προηγούμενο μήνα, πέρασε σε κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 1,76 δισ. ευρώ χθες, η συζήτηση έχει ανάψει στα γραφεία των διαχειριστών ότι πλέον βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για την επιστροφή της στους δείκτες της Morgan Stanley.

    To ΤΧΣ κατέχει το 11% άρα οι μετοχές που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά έχουν αξία 1,584 δισ. ευρώ.

    Χθες έκλεισε με κέρδη 3,45% στα 1,138 ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση προ ημερών η διοίκηση της Alpha Bank προχώρησε σε επαφές με τους ξένους θεσμικούς.

    Βασίλης Ψάλτης και ο στενός του συνεργάτης Μίμης Κωστόπουλος ( ο οποίος δίνει μάχη νυχθημερόν) συνάντησαν τα funds RobecoJo HambroAlgebrisNN InvestmentsMoore CapitalState Street κ.ά. και άκουσαν από πρώτο χέρι τη στρατηγική της Τράπεζας για την περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της (NPEs) μετά το Project Galaxy, διατηρώντας υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας -περί του 17%- χωρίς να χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε άμεση, όπως κάνει τώρα η Πειραιώς, είτε έμμεση, όπως έκανε η Eurobank με την Grivalia.

    Στόχος της Τράπεζας, η οποία έχει επίσης τον χαμηλότερο αναβαλλόμενο φόρο ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων, είναι να μειώσει τα NPEs της σε μονοψήφιο ποσοστό μέσα σε 2 χρόνια, προχωρώντας πάντα με ιδιαίτερα προσεκτικά και συντηρητικά βήματα.

    Παράλληλα, αναμένεται σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας του Ομίλου μετά και την ολοκλήρωση του Project Galaxy, λόγω της μείωσης των ζημιών από προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων.

    Η Μαρία, το Μ. Μ και τα υδροπλάνα 

    Μια νέα δυναμική επιχειρηματίας κάνει το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά… 

    Μπορεί για τους περισσότερους να είναι άγνωστη, ωστόσο η κυβέρνηση την γνωρίζει πολύ καλά, οι υπουργοί Γεωργιάδης και Κεφαλονιάννης συνεργάστηκαν μαζί της το τελευταίο χρονικό διάστημα ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου λένε τα καλύτερα για τις γνώσεις της και την σοβαρότητά της…

     Σας έσκασα, έτσι; 

    Ο λόγος λοιπόν για την Μαρία Τόκτωρ, γέννημα-θρέμμα Σαλονικιά, η οποία είναι μέτοχος με 10% στην εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια» και μόλις εχθές ανακοίνωσε ότι ξεκινούν, σε συνεργασία με ένα γερμανικό fund, την επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, με τις πτήσεις της Grecian Air Seaplanes να κάνουν πρεμιέρα στο Ιόνιο από τον Σεπτέμβριο. 

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα των υδροπλάνων καθώς αν υπήρχαν σε Αιγαίο και Ιόνιο θα μιλούσαμε ήδη για πολλαπλάσια μεγέθη στον VIP Τουρισμό… 

    Αλλά ως γνωστόν σε αυτή τη χώρα οι σοβαρές επενδύσεις κολλάνε επί σειρά ετών στα γρανάζια της γραφειοκρατίας…

    Χρειάστηκε μια γυναίκα, ένα γερμανικό fund και σαφώς μια κυβέρνηση που γνωρίζει από επενδύσεις για να επιτευχθεί το project. 

    Η Μαρία Τόκτωρ, πέραν της όμορφης παρουσίας της, έχει ασχοληθεί με την πολιτική, ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ το 2015, με την γυναικεία επιχειρηματικότητα στο κομμάτι της προώθησης των ελληνικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στις ξένες αγορές…

    Δεν είναι τυχαίο ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα από την εταιρεία της «έλ exclusive greek products» έδωσε τα χέρια με τους ιδιοκτήτες του θρυλικού μυκονιάτικου ΝΑΜΜΟΣ. 

    Μαρία Ευαγγελία Τόκτωρ
    Μαρία Ευαγγελία Τόκτωρ

    Τι συμβαίνει στην ΕΤΑΔ;

    «Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη». Η παροιμία ταιριάζει γάντι στο κλίμα που επικρατεί εντός των ανώτατων διοικητικών κλιμακίων της ΕΤΑΔ. 

    Πληροφορούμαι ότι υπάρχει μια καχυποψία να την πω, μια αδυναμία συνεννόησης – κακή χημεία όπως λένε και οι κακές γλώσσες – μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου Στέφανου Βλαστού και του προέδρου Αντώνη Μπέζα.

     Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν την «ωραία ατμόσφαιρα» που υπάρχει στην ΕΤΑΔ, όπως γνωρίζουν ακούω και το γεγονός ότι δεν προχωρά με τους αναμενόμενους ρυθμούς η αξιοποίηση των ακινήτων που έχει η Εταιρεία στο χαρτοφυλάκιό της… 

    Άσε, που σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαγωνισμοί δεν είναι και τόσοι «καθαροί», κάτι για το οποίο, επίσης, έχουν γνώση στο Μέγαρο Μαξίμου. 

    Ο ΠΘ κάλεσε ενισχύσεις…

    Υπό τον φόβο της κομματικής πίεσης, των ρουσφετιών, των ημετέρων και άλλα τέτοια ελληνικά, ο Πρωθυπουργός έβαλε «γκολ» από τα αποδυτήρια… πριν καν σφυρίξει την έναρξη του αγώνα ο διαιτητής.  

    Και εξηγούμαι: Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να συμβάλει στη σωστή διαχείριση κεφαλαίων ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα οποία θα αξιοποιηθούν σε πράσινες επενδύσεις, ψηφιακές κλπ κλπ. 

    Οι ειδικοί της ΕΤΕπ σε τεχνικά, χρηματοοικονομικά και περιβαλλοντικά θέματα θα εντοπίσουν έργα υψηλού αντίκτυπου, τομείς προτεραιότητας και αποτελεσματικές χρηματοοικονομικές δομές, προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη αξιοποίηση της νέας ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής και δανειοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, με σκοπό να περιοριστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. 

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μας το λέει εδώ και καιρό: τα λεφτά δεν θα πάνε σε ρουσφέτια και στους δικούς μας αλλά εκεί που πρέπει διότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να αλλάξει μοντέλο οικονομίας και λειτουργίας… 

    Έτσι φτάσαμε στην ΕΤΕπ και χθες έπεσαν και οι υπογραφές. 

    Ποιοι θέλουν ραντεβού με τον Ι. Παπαλέκα…

    Σαρώνει στις εξαγορές ο επιχειρηματίας, βασιλιάς του real estate, με καταγωγή από την Κορινθία και έντονη δραστηριότητα στην Ρουμανία, Ιωάννης Παπαλέκας. 

    Οι business του στην Ελλάδα και στην Κύπρο ανθούν και όπως πληροφορούμαι οι Έλληνες τραπεζίτες θέλουν να τον γνωρίσουν πως και πως…

    Και γιατί όχι αφού πρόκειται για επιχειρηματία –κεχριμπάρι. 

    Στον Παπαλέκα ανήκουν πολλά από τα ακίνητα που μισθώνει η Εθνική Τράπεζα αλλά και αρκετά ακόμη ακίνητα στην ελληνική επικράτεια.  Όπως καταλαβαίνετε όποιος τραπεζίτης αποκτήσει πελάτη τον Παπαλέκα θα καταφέρει να κερδίσει πόντους, μπορεί και bonus…

    Άντε να ανοίξουμε…

    Στην κυβέρνηση το έχουν πάρει απόφαση διότι έτσι κι αλλιώς ο κόσμος είναι στους δρόμους, οι νέοι μαζεύονται κάθε βράδυ στις πλατείες (Βαρνάβα στο Παγκράτι και Νερού στα Νότια Προάστια) και το κλείσιμο της εστίασης δεν έχει κανένα νόημα… 

    Μαθαίνω ότι έχουν ήδη έτοιμα τα σχέδια και δεν αποκλείεται σε λίγες ημέρες να ανοίξουν τους εξωτερικούς χώρους στα καφέ, resto κλπ κλπ. Η απόφαση ακούω ότι είναι ειλημμένη και το μόνο που απομένει είναι ο χρόνος των σχετικών ανακοινώσεων… 

    Αλλαγή προέδρου στην ΕΕΤ

    Άμεσα αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αλλαγή φρουράς στο τιμόνι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών καθώς η θητεία είναι διετής και ο Γιώργος Χαντζηνικολάου σχεδόν την ολοκληρώνει. 

    Φαβορί για την θέση είναι ο πρόεδρος της Alpha Bank και ακαδημαϊκός Βασίλης Ράπανος και όπως μου μεταφέρουν κανένας δεν πρόκειται να φέρει αντίρρηση επ’ αυτού. 

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.