• Ο «καημός» του Τζίγγερ με τις διαγραμμίσεις και η κερδοσκοπία σε μία μετοχή

    Σήμερα θα σας περιγράψω μια ωραία ιστορία για τις ανάγκες ενός πραγματικά luxury αυτοκινήτου.

    the wise man
    relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)
    the wise man

    Ο «καημός» του Τζίγγερ για τις διαγραμμίσεις

    Σήμερα θα σας περιγράψω μια ωραία ιστορία για τις ανάγκες ενός πραγματικά luxury αυτοκινήτου. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης (γνωστός στους Έλληνες και ως Τζίγγερ) έχει αγοράσει, λοιπόν, ένα αμάξι Tesla Model 3, το οποίο στον εξοπλισμό του περιλαμβάνει και το περίφημο σύστημα αυτόνομης οδήγησης Autopilot.

    Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί κάμερες, αισθητήρες και ραντάρ τα οποία, για να δουλέψουν, χρειάζεται ο δρόμος να είναι σε καλή κατάσταση και η διαγράμμιση μεταξύ των λωρίδων έντονη, όπως μόνο στην Αττική Οδό μπορείς να βρεις.

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο γόνος της γνωστής οικογένειας ζορίζεται λόγω του προβλήματος των διαγραμμίσεων να οδηγήσει το αμάξι του στους ελληνικούς δρόμους. Όπως καταλαβαίνετε, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το Star Channel φιλοξενεί σε τακτά χρονικά διαστήματα ρεπορτάζ για την κατάσταση των δρόμων στο λεκανοπέδιο και ειδικά τη διαγράμμιση των λωρίδων…

    Η κερδοσκοπία 

    Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς τις τελευταίες ημέρες, όπως έχουν διαπιστώσει αρμοδίως, παρατηρείται προσπάθεια υποτιμητικής κερδοσκοπίας στη μετοχή της AUTOHELLAS. 

    Για την ακρίβεια, την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, ενώ η μετοχή είχε κάνει σε όλη την ώρα της συνεδρίασης 75.000 μετοχές, στο call auction μπήκε εντολή πώλησης το 30% !!!!! του όγκου συναλλαγών, δηλαδή 23.000 μετοχές, στο -2,20% και στα 8,00€. 

    Η υποτιμητική κερδοσκοπία πέτυχε το σκοπό της.

    Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, η μετοχή της AUTOHELLAS είχε κάνει από τις 10:30 μέχρι τις 17:00 30.000 μετοχές και μπήκαν στο call auction να πουλήσουν 11.000 μετοχές, το 36% του ημερήσιου όγκου!!!

    Το ίδιο και την Τετάρτη, το ίδιο και την Πέμπτη. 

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί στενά την προσπάθεια χειραγώγησης με υποτιμητικό στόχο. Γιατί ναι μεν μπορεί να είναι νόμιμο, αλλά δεν γίνεται να γίνεται κάθε μέρα ο εκάστοτε πωλητής να περιμένει στο call auction για να πουλήσει το 35% του ημερήσιου όγκου. Είναι προσπάθεια χειραγώγησης του κλεισίματος της μετοχής με πρόθεση να πέσει η τιμή της μετοχής δημιουργώντας καταστροφή πλούτου. 

    Το φαινόμενο αυτό είχε παρατηρηθεί και παλαιότερα στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ και πιο παλιά στη μετοχή του ΟΤΕ. 

    Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι στη μετοχή της AUTOHELLAS τον τελευταίο καιρό τοποθετούνται μεγάλα και σοβαρά FUNDS της επενδυτικής κοινότητας (η FIDELITY, το Νορβηγικό Επενδυτικό Ταμείο και το Dimensional Fund Advisors Emerging Markets με υπό διαχείριση 609 δισ. δολάρια). 

    Απίστευτος Τζώρτζης!

    Τελικά, ο Τζώρτζης (Κουτσολιούτσος) που έριξε στα βράχια μαζί με τον μπαμπά του την Folli Follie, που γονάτισε επί μήνες την αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου, είναι ο καλύτερος τύπος που κυκλοφορεί στην Ελλάδα! Μη γελάτε… Δεν ειρωνεύομαι!

    Το ρήμα «κυκλοφορεί» έχει μεγάλη σημασία στην περίπτωσή του. Κι αυτό διότι όχι μόνο κυκλοφορεί ελεύθερος, αλλά ζητάει και τα ρέστα, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις του εχθές στην γενική συνέλευση των μετόχων.

    Ο Τζώρτζης, λοιπόν, ζήτησε (άκουσον, άκουσον) να ενημερωθεί αναλυτικά κιόλας για τα οικονομικά πεπραγμένα από τον ισολογισμό της Folli το 2017 έως σήμερα…

    Δεν είμαστε σοβαροί έτσι; Με ποιο δικαίωμα και με ποια μούτρα – για να το θέσω λαϊκιστί – ζητάει ενημέρωση για τα οικονομικά; Ως εξπέρ του «γύρω-γύρω όλοι» και του κ. Πουτσίδη; Και σαν να μην έφτανε αυτό καταψήφισε και τα νέα πρόσωπα που προτάθηκαν για την Επιτροπή Ελέγχου! Ε, βέβαια το μοντέλο που εφάρμοζε τόσα χρόνια είχε πάρει διαζύγιο με τον έλεγχο.

    Μπαράζ αναβαθμίσεων και στο βάθος investment grade…

    Ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη – πριν από λίγες ημέρες – ομιλία του ανέφερε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η Ελλάδα θα αποκτήσει investment grade (επενδυτική βαθμίδα). Έρχεται η UBS και σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία μάς λέει, επίσης, ότι η χώρα θα πιάσει την επενδυτική βαθμίδα το 2021.

    Η στήλη πληροφορείται ότι οι ξένοι οίκοι αναμένεται να προχωρήσουν μέχρι τον Μάιο σε μπαράζ αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και αυτές με την σειρά τους θα μας δώσουν το πολυπόθητο investment grade. Εδώ θα είμαστε να το δούμε…

    Σφάζονται για τα κονδύλια

    Ότι η Ευρώπη είναι αργοκίνητη είναι γνωστό στα πέρατα της γης. Στη συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό που άνοιξε εχθές σε επίπεδο ηγετών κρατών φάνηκε για μια ακόμη φορά ότι ο καθένας το χωραφάκι του…

    Αυτά βλέπει ο Τραμπ και τους έχει πάρει εδώ και καιρό στο ψιλό γαζί. Όσο για τα δικά μας αν θα καταφέρουμε να πάρουμε κάποια δισεκατομμύρια παραπάνω προς το παρόν φαίνεται δύσκολο. Θέλουμε 4 δισ. ευρώ επιπλέον και ο πρωθυπουργός, πέραν της ανάγκης ανάπτυξης, προτάσσει και το προσφυγικό.

    Εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Η στήλη πληροφορείται ότι το κλίμα για αύξηση των κονδυλίων δεν ήταν και ιδιαίτερα πρόσφορο… Ίδωμεν.

    Τα μαντάτα της Eurobank περιμένουν οι άλλοι τραπεζίτες

    Η διοίκηση της Eurobank, συγκεκριμένα τα υψηλόβαθμα στελέχη της, υπό τον Φωκίωνα Καραβία, που ασχολούνται με το θέμα του SPV, της τιτλοποίησης και την FPS βρέθηκαν στην Φρανκφούρτη ενόψει της ένταξης στο σχέδιο Ηρακλής.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι οι άλλοι CEΟs -Ψάλτης, Μυλωνάς και Μεγάλου- περιμένουν πώς και πώς τα μαντάτα από την Eurobank για να δουν τι τους περιμένει…