• Η εθνική τραγωδία του Σωκράτη Λαζαρίδη, τα κέρδη της Mytilineos και ο κόφτης της Λαζαράκου

    Γιατί απλά η Ελλάδα χθες εξευτελίστηκε παγκοσμίως, καθώς η ελληνική αγορά των μετοχών δεν άνοιξε το πρωί εξαιτίας κατάρρευσης των συστημάτων.

    image

    Ο άνθρωπος που διέσυρε την χώρα σε όλη την υφήλιο 

    Χθες η Ελλάδα εξευτελίστηκε παγκοσμίως. Την εξέθεσε ένας άνθρωπος. Ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης.

    Γιατί έγινε αυτό;

    Γιατί η ελληνική αγορά των μετοχών, δηλαδή το χρηματιστήριο, δεν άνοιξε το πρωί στις 10.30 εξαιτίας κατάρρευσης των συστημάτων.

    Και αντί να έχει την ευθιξία ο CEO της EXAE κ. Σωκράτης Λαζαρίδης να παραιτηθεί αμέσως, όπως θα συνέβαινε σε κάθε κανονική χώρα του πλανήτη, αυτός κάθισε για λίγες ώρες ακόμα στην δερμάτινη πολυθρόνα του, πίνοντας το ουίσκι του και ίσως καπνίζοντας και ένα πούρο.

    Και επιτέλους αργά το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ αποφάσισε να τον… παραιτήσει.

    Χθες το ΔΣ της ΕΧΑΕ ανακοίνωσε ότι “O κ. Σωκράτης Λαζαρίδης θα παραμείνει στη θέση του ως Διευθύνων Σύμβουλος για ένα εύλογο διάστημα ολίγων μηνών, ώστε να υπάρξει το αναγκαίο χρονικό περιθώριο να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του διάδοχου σχήματος”.

    Η Εθνική τραγωδία εξαιτίας του Λαζαρίδη

    Στις 10.28 (δύο λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης) ο κατηφής και ανήμπορος επικεφαλής της ΕΧΑΕ ανακοινώνει από μικροφώνου ότι η εταιρεία CISCO, που ανέλαβε την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων, του ανακοίνωσε πως οι χρηματιστηριακές συναλλαγές στην Αθήνα δεν μπορούν να ξεκινήσουν…

    Αυτό σημαίνει ότι κάποιος φέρει ακεραία την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν έγιναν εικονικές δοκιμαστικές συνεδριάσεις το Σαββατοκύριακο και η χρηματιστηριακή μας αγορά έγινε διεθνώς ρεζίλι…

    Τελικώς η αγορά άνοιξε στις 15:15 και απλά οι ξένοι έλεγαν “πόσο καφενείο είναι οι άνθρωποι στην Ελλάδα”.

    Εννοώντας προφανώς τον CEO της ΕΧΑΕ.

    Ο άνθρωπος που ρεζίλεψε διεθνώς την Ελλάδα, που κηλίδωσε το eλληνικό χρηματιστήριο, επιτέλους αποχωρεί.

    Όλα αυτά δικαιώνουν απλώς εκείνους που έχουν ήδη αναθέσει σε μεγάλη εταιρεία head hunter την αναζήτηση και βολιδοσκόπηση των υποψηφίων διαδόχων του επικεφαλής της ΕΧΑΕ…

     

    Αποκλειστικό: Ο συνεπής Μυτιληναίος…

    Πρωί-πρωί και πριν την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα εννεαμήνου ο Όμιλος  Mytilineos.

    Για να μην κουράζεστε σας ενημερώνω: 115 εκατ. ευρώ μετά φόρων κέρδη, από 113 εκατ. ευρώ που έλεγαν οι αναλυτές.

    Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της χρονιάς ο Ευάγγελος θα κάνει deliver αυτά που υποσχέθηκε στην αρχή της.

    Ετήσια κερδοφορία της τάξης των 155 εκατ. ευρώ.

    Το μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο κρύβεται στις εκτιμήσεις του πάντα έγκυρου Μυτιληναίου για το μέλλον που μας περιμένει.

    Πού έχει κάνει hedge τις τιμές του Αλουμινίου;

    Έχει ήδη καλύψει και το πρώτο τρίμηνο του 2023;

    Πού βλέπει να σταθεροποιούνται οι τιμές της Ενέργειας, πόσο φοβάται τις «παροδικές πληθωριστικές πιέσεις» και ποια στρατηγική διαχείρισης αποθεμάτων μπορεί να μας αποκαλύψει….

     

    Η δραστήρια Βασιλική…

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν προλαβαίνει να υποδέχεται και να αξιολογεί Ενημερωτικά Δελτία εταιρειών (και ναυτιλιακών) που θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα Μαρινάκη και να εκδώσουν διαπραγματεύσιμα εταιρικά ομόλογα, αποκάλυψε χθες η Πρόεδρος Βασιλική Λαζαράκου.

    «Είμαστε υποχρεωμένοι, να απορρίπτουμε πολλά Ενημερωτικά Δελτία γιατί δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις» είπε η έμπειρη νομικός που βλέπει την αγορά να μεγαλώνει αλλά δεν θέλει να παρασυρθεί από πρόσκαιρους ενθουσιασμούς….

     

    O υπερδραστήριος υπουργός…

    Είναι αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

    Ο γνωστός και πολύ δημοφιλής υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης είναι καλεσμένος σε μια -ακόμη- εκδήλωση.

    Χωρίς την επίσης δημοφιλέστατη σύζυγο του.

    Κάποια στιγμή σηκώνεται και αποχαιρετά για να φύγει. «Που πάτε υπουργέ; Είναι μόλις μεσάνυκτα…»ρωτούν οι συνδαιτημόνες…

    «Έχω ραντεβού για πρέφα, απόψε» δηλώνει ο γνωστός για το χιούμορ του υπουργός,  αφήνοντας αποσβολωμένο το ακροατήριο…

     

    Πράσινο Ομόλογο και η  Ελληνική Τράπεζα

    Μετά την Τράπεζα Πειραιώς και η Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου παίρνει σειρά για να εκδώσει το δικό της «πράσινο» ομόλογο ύψους 350 εκατ. ευρώ για να καλύψει τον στόχο της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL).

    Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη σύσταση Ευρωπαϊκού Προγράμματος Έκδοσης Μεσοπρόθεσμων Ομολόγων (ΕΜΤΝ) συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

    Μόνο που για το «πράσινο ομόλογο», η Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου επέλεξε όχι το Χρηματιστήριο της Αθήνας αλλά το Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και την J.P. Morgan ως Διαμεσολαβητή και τις Barclays, BNP Paribas,  BofA  Securities, Citigroup  και J.P. Morgan  ως Διαπραγματευτές του Προγράμματος.

     

    Η ΕΤΑΔ αναβαθμίζει εγκαίρως τους ορεινούς προορισμούς

    Όλοι εσείς που θα εκμεταλλευτείτε την εθνική μας εορτή, μαζί με μια «άδεια από τη σημαία» για να ανεβείτε στην Αράχωβα (πληρότητα δωματίων 95%), θα διαπιστώσετε ότι για πρώτη φορά… μετά το 1950… η ΕΤΑΔ έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές επενδύσεις (ακούω για 500.000€) ανακαίνισης των χώρων υποδοχής των σκιέρ που πραγματικά αναβαθμίζουν ολόκληρη την περιοχή…

    Εμείς οι Βορειοελλαδίτες μοναχοί σκιερ, έχουμε τις δικές μας… Άλπεις…

    Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα-Καϊμάκτσαλαν ξεκινά από σήμερα τη λειτουργία του σαλέ σε υψόμετρο 2.000 μέτρων, στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου Βόρα-Καϊμάκτσαλαν, εγκαινιάζοντας  τη νέα Χιονοδρομική Περίοδο.

    Σε λίγο καιρό θα υπάρξουν νέες εντυπωσιακότερες ανακοινώσεις από την διοίκηση της ΕΤΑΔ, για ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στον Φτερόλακα, στα Κελλάρια και αλλού…

    Χθες,  ο CEO, Στέφανος Βλαστός, αποκάλυψε ότι η ΕΤΑΔ επενδύει σημαντικά ποσά στα ακίνητα τηςόπως μεταξύ άλλων στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, στο Τουριστικό Περίπτερο Αρβανιτιάς και στο εμβληματικό τοπόσημο των ανθοπωλείων της Βουλής, αναφέροντας ότι όταν ο ίδιος ανέλαβε την Διοίκηση της Εταιρείας τον Νοέμβριο του 2019 η Εταιρεία επένδυε 50 ευρώ σε ετήσια βάση στο κάθε της ακίνητο!

     

    Οι εταιρείες ακινήτων ΑΕΕΑΠ αλλάζουν προσανατολισμό

    Αποκαλυπτική ήταν η χθεσινή συζήτηση των επαγγελματικών του real estate στο πλαίσιο του συνεδρίου Prodexpo.

    H Trastor ΑΕΕΑΠ μαζί με την Noval του ομίλου Στασινόπουλου υπέβαλαν κοινή πρόταση  για να εγκριθεί η διεύρυνση του σκοπού των ΑΕΕΑΠ ώστε να παρέχεται η δυνατότητα λειτουργικής αξιοποίησης των ακινήτων τους μέσω θυγατρικών (ΟppCos).

    Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες ΑΕΕΑΠ θα μπορούν να δημιουργούν θυγατρικές εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται στην αγορά στεγαστικών δανείων.

    Το παιχνίδια αλλάζει για τις τράπεζες αν δοθεί αυτή η δυνατότητα στις Εταιρείες Αξιοποίησης ακινήτων…

     

    Πόσο κάνει ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια;

    Ούτε λίγο ούτε πολύ 1,5 εκατομμύριο δολάρια πλήρωσε ο μανιώδης συλλέκτης αθλητικών υποδημάτων για να αγοράσει από τους Shotheby’s τα… sneakers του Michael Jordan.

    Πρόκειται για το… ιστορικό ζευγάρι παπούτσια που φορούσε ο ένας και μοναδικός Michael Jordan.. το μακρινό 1984 …κατά το πρώτο διάστημα της καριέρας του, στα παρκέ του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του πλανήτη, στο NBA, με τους Chicago Bulls…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.