Ενθουσιασμός
Αγαπητοί φίλοι, η αγορά την Παρασκευή είχε μερικά θετικά χαρακτηριστικά.
Καταρχάς, ο ενθουσιασμός για μετοχές παραμένει αναλλοίωτος, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
Δεν ξέρω εάν είναι απληστία, αλλά είναι γεγονός ότι παγκοσμίως οι αγορές δεν λένε να διορθώσουν.
Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 1.968 μονάδες ενώ ο DAX έκλεισε στις 24.394 μονάδες στο -0,30%.
Από τις ελληνικές μετοχές εξέπληξαν η Credia Bank με το +5,23% και η Τράπεζα Κύπρου με το +2,45%.
Δυνατή η μετοχή της AKTOR που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 6,10 ευρώ (ρεκόρ 52 εβδομάδων) με κέρδη 1,16%.
Η κεφαλαιοποίηση της πλέον είναι στα 1,24 δις ευρώ.
Η συμφωνία ΗΠΑ – Ευρώπης για δασμούς 15% ήταν το καλύτερο σενάριο. Η αγορά εκτιμάται ότι θα ανοίξει με κέρδη αφού και αυτή η εκκρεμότητα λύθηκε…
Eurobank
Στην Eurobank φημολογείται ότι το διάσημο Μιλανέζικο fund Helikon αποεπένδυσε οριστικά.
Παρ’ όλα ταύτα η μετοχή της τράπεζας, δείχνει να έχει μεγάλα κέφια.
Την Παρασκευή έκλεισε στα 3,20 ευρώ με κέρδη 0,95%.
Στην Alpha Bank τις τελευταίες ημέρες «εντοπίζεται» μια αδυναμία, αλλά λέγεται ότι ωφελείται στο γεγονός ότι η ιταλική Unicredit εχει σταματήσει να αγοράζει εξαιτίας της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του 2025.
Τα αποτέλεσμα θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας.
Ο Λύκος (Austrian Card) και το λαγούμι
Ένας από τους επιχειρηματίες που πρέπει να κρυφτεί, στο ποιο σκοτεινό λαγούμι που υπάρχει, είναι ο Νίκος Λύκος της Austrian Card (ACAG).
Η μετοχή του στα 5,43 ευρώ με απόδοση από τις αρχές της χρονιάς -8,5%.
Που είναι τα σούπερ αποτελέσματα, που είναι τα σούπερ κέρδη, που είναι οι μεγάλες δουλειές που έχει υποσχεθεί;
Η μετοχή κανονικό «παλτό» και ο επιχειρηματίας παντελώς αφερέγγυος…
Μήπως επιτέλους κάποιος εισαγγελέας θα πρέπει να διαβάσει τις παλαιότερες ενθουσιώδεις ανακοινώσεις που έχουν κάνει τα στελέχη της εισηγμένης και να ανοίξει κάποιον φάκελο προς διερεύνηση;
Νομικά όπλα υπάρχουν, αρκεί κάποιος δικαστής να τα αξιοποιήσει…
Ο άθλος της Metlen και οι 121.640 μετοχές που έκριναν τη «μάχη»
Άθλος στην κυριολεξία για τη Metlen, που κατάφερε «με τη μία» να εξασφαλίσει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Όταν προ εξαετίας η ΤΙΤΑΝ χρειάστηκε δύο προσπάθειες για να πετύχει την είσοδό της στο Euronext (Βρυξελλών και Παρισιού), ενώ για την Coca Cola, που πριν από 12 χρόνια μπήκε κι αυτή στο London Stock Exchange, η δημόσια πρόταση είχε ξεκινήσει με διασφαλισμένη την αποδοχή του 60,7% των μετόχων.
Στην περίπτωση της Metlen η αρχική σύμφωνη γνώμη αφορούσε το 29,93%, εκφράζοντας τα ποσοστά συμμετοχής του Ευάγγελου Μυτιληναίου και του Πρεμ Γουάτσα της Fairfax.
O βαθμός δυσκολίας ήταν εξ αντικειμένου μεγάλος, καθώς η εταιρεία έχει πάνω από 30.000 μετόχους, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές φτάνουν να ελέγχουν αθροιστικά λίγο πάνω από το 24%.
Χρειάστηκε, λοιπόν, μια γενική κινητοποίηση, με τη «μάχη» της αποδοχής να κρίνεται πάνω στο… νήμα.
Χρειαζόταν να συγκεντρωθεί το 90% συν μία μετοχή και εν τέλει έφτασε στο 90,085%.
Μια διαφορά που μεταφράζεται σε μόλις 121.640 μετοχές, οι οποίες και έκριναν την επιτυχία της δημόσιας πρότασης.
Στα… «αζήτητα» 328 εκατ. ευρώ
Πληροφορίες από χρηματιστηριακές εταιρείας με ισχυρή απήχηση στο retail, αναφέρουν ότι έφτασαν να πετύχουν το 95% της αποδοχής από πελάτες τους διέθεταν μετοχές της Metlen.
To υπόλοιπο 5% δεν στάθηκε δυνατό να εντοπιστεί. Τα παλαιά στοιχεία των μετόχων ήταν ελλιπή και παρά τις προσπάθειες δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μαζί τους.
Στην αδυναμία εντοπισμού συντρέχουν και άλλοι λόγοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το «πάγωμα» των μετοχών λόγω δικαστικών αποφάσεων, οι κληρονομικές διαφορές, αλλά και το ενδεχόμενο θανάτων που πιθανώς να «εξαφάνισαν» κάποιες μετοχικές θέσεις. Χωρίς να αποκλείεται και η αδιαφορία από εκείνους που για παράδειγμα έχουν 5 ή 10 μετοχές όλες κι όλες.
Βέβαια, αυτό το 5% των… χαμένων μετόχων, δεν είναι διόλου μικρό από πλευράς συνολικής αξίας, καθώς αντιστοιχεί σε περίπου… 328 εκατ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες αγοραίες τιμές.
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος
Όπως αντιλαμβάνεστε, η υπόθεση αναζήτησης των μετοχών της METLEN δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.
Ο Βαγγέλης Μυτιληναίος γνωρίζοντας ότι το εγχείρημσ είναι εξαιρετικά περίπλοκο, αποφάσισε να ορίσει επικεφαλής σε όλη αυτή την θηριώδη προσπάθεια, τον στενό του συνεργάτη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρη Παπαδόπουλο.
Έναν άνθρωπο που γνωρίζει από λεπτούς χειρισμούς δύσκολων καταστάσεων.
Ο Παπαδόπουλος ήταν ο άνθρωπος που συνομιλούσε καθημερινά με θεσμικούς και Έλληνες χρηματιστές για περίπου ένα μήνα και κατάφερε να φέρει εις πέρας την δύσκολη αυτή αποστολή.
Τι θα γίνει σήμερα στο «ταμπλό» με την παλιά Metlen
Ποια όμως θα είναι για τη Metlen η συνέχεια από εδώ και πέρα; Κατ’ αρχήν εκκρεμεί η επίσημη ανακοίνωση, που όπως όλα δείχνουν έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη 29 του μηνός.
Την Παρασκευή 1η Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης και η έκδοση των νέων μετοχών (της βρετανικής Metlen PLC) τις οποίες και θα λάβουν όσοι αποδέχτηκαν την ανταλλαγή των παλαιών τίτλων της Μetlen A.E.Με όρους μία προς μία.
Μετά από αυτά τη Δευτέρα 4 Αυγούστου θα ξεκινήσει η πρωτογενής διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπως επίσης και η παράλληλη, δευτερογενής διαπραγμάτευση, στην ελληνική αγορά.
Σήμερα όμως θα συνεχίσει να είναι στο «ταμπλό» του Χρηματιστηρίου της Αθήνας η «παλαιά» Μetlen A.E.
Ωστόσο δεν θα «παίζουν» όλες οι μετοχές, παρά μόνον το 9,915% εξ αυτών. Όσες δηλαδή δεν αποτέλεσαν ζήτημα ανταλλαγής στη δημόσια πρόταση και έμειναν στα χέρια ή τα… συρτάρια των μετόχων.
To μικρό αυτό ποσοστό αντιστοιχεί σε 14,189 εκατ. μετοχές, αλλά από αυτές, οι δυνητικά ενεργές (από μετόχους που συνειδητά κράτησαν τα «χαρτιά» τους) θα πρέπει να είναι περίπου οι μισές.
Στις σημερινές συναλλαγές, πωλητές μπορεί να είναι μόνο εκείνοι που δεν έχουν ανταλλάξει τις μετοχές της Metlen A.E.
Aγοραστής μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε, ο οποίος προφανώς θα ποντάρει στο ενδεχόμενο να τις πάρει σε φθηνότερες τιμές. Έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να τις ανταλλάξει μετά από ένα τρίμηνο, σε υψηλότερες αποτιμήσεις με νέες της Μetlen PLS.
Σε κάθε περίπτωση θα έχουν ενδιαφέρον οι σημερινές συναλλαγές, αν και ορθολογικά δεν πρέπει να αναμένονται μεγάλες διαφορές στο κλείσιμο της συνεδρίασης.
Να μην ξεχάσω. Μεθαύριο Τετάρτη η Metlen ανακοινώνει αποτελέσματα β’ τριμήνου και α’ εξαμήνου και θα υπάρχει και τηλεδιάσκεψη. Τα περιμένω με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον εν μέσω αυτής της συγκυρίας…
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Aύριο Τρίτη και μετά από την επίσημη ανακοίνωση για το ποσοστό αποδοχής της δημόσιας πρότασης, οι χρηματιστηριακές αρχές αναμένεται να οδηγήσουν την Metlen A.E στην κατηγορία της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.
Η τιμή όπου θα κλείσει η μετοχή την ερχόμενη Παρασκευή 1η Αυγούστου θα αποτελέσει την τιμή εκκίνησης της νέας Μetlen PLS στην αγορά του Λονδίνου και παράλληλα και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σε ευρώ και στις δύο αγορές.
Ο αριθμός των προς διαπραγμάτευση μετοχών θα είναι ίσος με εκείνον των ανταλλαγών που έγιναν. Θα υπολείπεται δηλαδή κατά 9,915% των παλαιών.
Κατά το ίδιο ποσοστό θα σμικρυνθεί και η κεφαλαιοποίηση της νέας εταιρείας.
Για παράδειγμα την Παρασκευή η χρηματιστηριακή αξία της Metlen A.E ήταν στα 6,551 δις ευρώ και αν σήμερα άρχιζε η διαπραγμάτευση της διαδόχου Metlen PLS,η αποτίμηση θα έχει αφετηρία τα 5,9 δις.
Οι λιγότερες μετοχές της νέας εταιρείας αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στους αγοραστές, δίνοντας ανοδικό «τέμπο» στις τιμές.
Οι δύο εταιρείες στο «ταμπλό» και το squeeze-out
Για λίγο διάστημα στην ελληνική αγορά θα διαπραγματεύονται δύο Metlen.
H παλιά και η νέα. Η… λύση θα δοθεί μετά από την υποβολή νέας δημόσιας πρότασης, μέσω της οποίας θα ασκηθεί υποχρεωτικά το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze-out) της Metlen A.E της οποίας και θα σταματήσει η διαπραγμάτευση, μόλις εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο. Με την όλη διαδικασία εξαγοράς και εξόδου από το χρηματιστήριο να ολοκληρώνεται στο διάστημα 27-30 Οκτωβρίου.
Όσοι κρατάνε «χαρτιά» της παλιάς Μetlen θα πρέπει είτε να τα ανταλλάξουν με αυτά της νέας εταιρείας (με όρους μία προς μία) είτε να τα παραδώσουν εισπράττοντας το τίμημα των 39,62 ευρώ ανά μετοχή.
Οι μετοχές που θα ανταλλαγούν θα προστεθούν στις υφιστάμενες της Metlen PLS, η οποία μέσω Λονδίνου θα έχει κάνει το αποφασιστικό βήμα για την χρηματιστηριακή της διεθνοποίηση.
Οι μικροεφοπλιστές
Αγαπητοί φίλοι, είναι βέβαιος ότι διαβάσατε το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα του Σάββα Αθανασίου σχετικά με τις περιουσίες 78 Ελλήνων πλοιοκτητών.
Πραγματικά τα μεγέθη τρομάζουν.
Όμως σαν προσεκτικός αναγνώστης, εκτός από τους πολύ γνωστούς ship-owners, παρατήρησα ότι ανάμεσα τους, στις τελευταίες θέσεις, υπάρχουν και εφοπλιστές που έχουν λιγοστά πλοία.
Ας τους ονομάσουμε για ευκολία «μικροεφοπλιστές».
Άλλοι είναι περισσότερο γνωστοί καθώς υποθέσεις τους έχουν απασχολήσει κυρίως αρνητικά την επικαιρότητα όπως για παράδειγμα οι Λογοθέτης (τραπεζικά σκάνδαλα), Παπαδημητρίου (δικαστικές εκκρεμότητες), Ευστάθιου (το περίφημο πάρτι στην Φιλοθέη που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων) ενώ άλλοι έχουν καταφέρει να περάσουν τελείως απαρατήρητοι.
Οι εταιρείες λοιπόν αυτές που συμπληρώνουν την λίστα των 78 , είναι: Η Efnav Company του Φίλιππου Ευσταθίου, η Virono Shipping/Virono Union του Δημήτρη Κολιαρουδάκη, η Golden Flame του Γιαννη Σαμωνά, η Lomar Shipping του Γιώργου Λογοθέτη, η Niovis Shipping του Βασίλη Μαυρολέoντος, οι Liquimar & Dioryx του Δημήτρη Παπαδημητρίου, η Alcyon Shipping του Γιάννη Dambassis, η Minoa Marine του Γιώργου Βασιλάκη και η Atlantic Bulk Carriers του Γιάννη Κουμανταρου.
Το πιο εντυπωσιακό από όλα που διάβασα είναι ότι ο στόλος της Lomar Shipping του Λογοθέτη έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.
ΑΔΜΗΕ: Ιστορικό υψηλό
Δεν ξέρω αν θα γεφυρωθούν οι διαφορές με την Κύπρο κι αν θα βρεθεί διπλωματική λύση με την Τουρκία για να ξεκινήσει το τεράστιο έργο του καλωδίου Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο άμεσα εμπλεκόμενος ΑΔΜΗΕ, κάνει συνεχή ρεκόρ στο ταμπλό κι αυτό ίσως κάτι σημαίνει. Την Τετάρτη έχουμε νέα τηλεδιάσκεψη και ίσως η τελευταία ευκαιρία για την ηλεκτρική διασύνδεση.
Προφανώς όσοι αγοράζουν ΑΔΜΗΕ βλέπουν προοπτικές με αποτέλεσμα την Παρασκευή να κάνει νέο ιστορικό υψηλό στα 3,38 ευρώ με άνοδο 4%. Η κεφαλαιοποίηση στα 784 εκατ. και δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε να σπάει το φράγμα των 800 εκατ.
Ενδεχομένως η κίνηση αυτή να συνδέεται και με τον διπλό «μποναμά» της εταιρείας. Στις 25 Αυγούστου θα γίνει η αποκοπή για το συμπληρωματικό μέρισμα από τη χρήση του 2024, ύψους 0,062 ευρώ/μετοχή, ενώ στις 25 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει το προμέρισμα για τη χρήση του 2025, ύψους 0,121 ευρώ/μετοχή.
Θυγατρική έφτιαξε ο όμιλος ΤΙΤΑΝ
Θυγατρική που θα δραστηριοποιείται παραγωγή και εμπορία προϊόντων τσιμέντου και πάσης φύσεως δομικών υλικών και συναφών προϊόντων, ιδρύει η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ. Στις υπόλοιπες δραστηριότητες περιλαμβάνονται οι χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές, η κατασκευή παντός είδους δομικών και τεχνικών έργων, η λειτουργία και εκμετάλλευση λιμενικών εγκαταστάσεων και εμπορευματικών σταθμών, η παροχή τεχνικών συμβουλών και η εκμετάλλευση της εν γένει τεχνογνωσίας της.
Το αρχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας με την επωνυμία «INTERMIX ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» είναι 25.000 ευρώ, πρόεδρος ορίστηκε ο Σέργιος Σαραφόπουλος, σήμερα γενικός διευθυντής της ΤΙΤΑΝ Ελλάδας. Αντιπρόεδρος και CEO ο Νικόλαος Κοντός, Business Development and Marketing Director Greece στην TITAN Cement και μέλος ο Νικόλαος Μπιράκης, στέλεχος του ομίλου.
Νέες δραστηριότητες, λοιπόν, για μια πολύ δυνατή εταιρεία η οποία το 2024 έκανε πωλήσεις €2.644 εκατ., αυξημένες κατά 3,8%. Επίσης, ρεκόρ κερδών EBITDA ύψους €592,1 εκ., αυξημένα κατά 9,6%, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (σε συγκρίσιμη βάση) αυξήθηκαν κατά 17,3% και ανήλθαν σε €315,3 εκ.
H εισηγμένη στο ΧΑ έχει κάποια σκαμπανεβάσματα στα επίπεδα των 40 ευρώ και την Παρασκευή έκλεισε με πτώση 0,40% στα 36,9500 ευρώ.
O Πασχάλης Τερζής θα τραγουδάει… real estate
Ένα παλιό αλλά εκπληκτικό τραγούδι του σπουδαίου Πασχάλη Τερζή λέει:
«Τα πράγματα τα όμορφα, όσο τα θέλεις χάνονται τυχαία, κι ας ψάχνεις σε πολύοροφα, στα υπόγεια είναι η θέα».
Εντάξει, δεν τρελάθηκα και τραγουδάω μέσα στον καύσωνα Τερζή. Απλά το θυμήθηκα βλέποντας στο ΓΕΜΗ τη σύσταση μιας ΙΚΕ με την επωνυμία PINKVERSE η οποία έχει έδρα τη Γλυφάδα.
Σκοπός της εταιρείας είναι η διαχείριση και εκμετάλλευση ακινήτων με κάθε τρόπο, όπως ενδεικτικά αγορά, πώληση, εκμίσθωση, μίσθωση. η εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων και οι υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.
Πρόκειται για μια οικογενειακή εταιρεία με κεφάλαιο 2.212.000 ευρώ στην οποία το 31,2% κατέχει ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής, Πασχάλης Τερζής, το 48,1% η κόρη του, επίσης τραγουδίστρια, Γιάννα Τερζή, η οποία είναι και διαχειρίστρια, ποσοστό 16,55% κατέχει ο γιος του Πασχάλη Τερζή, Γιώργος ενώ το 4,15% η σύζυγός του Μαρία.
Φαντάζομαι ότι στο μυαλό της οικογένειας είναι να επενδύσουν στα ακίνητα τους κόπους της δουλειάς του σημαντικού αυτού τραγουδιστή.
AKTOR
Σημαντική η συμμετοχή του Ομίλου AKTOR στην προσπάθεια κατάσβεσης και οριοθέτησης της μεγάλης πυρκαγιάς στον Πισσώνα στην Εύβοια.
Κατόπιν αιτήματος του Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκος Παπαευσταθίου και του συντονιστικού της Πυροσβεστικής, ο Όμιλος AKTOR έστειλε άμεσα στην περιοχή μπουλντόζες για να βοηθήσουν το έργο δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και υδροφόρες για ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων.
Σημειώνεται ότι ο Όμιλος έχει συνδράμει πολλές φορές το δύσκολο έργο των κρατικών αρχών στην αντιμετώπιση πυρκαγιών.”
Επένδυση 35 εκατ. ευρώ στην StiQ
Η επένδυση ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ στην StiQ, με κύριο επενδυτή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συζητήθηκε έντονα και αποτελεί είδηση για το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας.
Τι κάνει η StiQ; Η StiQ, αλλάζει τα δεδομένα στο γρήγορο φαγητό, αφού χρησιμοποιώντας τεχνολογία και ΑΙ, μπορεί να προσφέρει υγιεινό και ποιοτικό φαγητό σε εξαιρετικά προσιτές τιμές.
Αυτό που λίγοι γνωρίζουν όμως, είναι ότι πολλά εγχώρια και διεθνή Venture Capital Funds διεκδίκησαν έντονα τη συμμετοχή τους, αλλά η StiQ επέλεξε στρατηγική συνεργασία με την ΕΤΕπ.
Πρόκειται για ένα τολμηρό στοίχημα με υψηλό ρίσκο για την StiQ, καθώς είναι η πρώτη φορά που η ΕΤΕπ επενδύει απευθείας σε ελληνική startup. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, δικαίωσε την επιλογή με απόλυτη επιτυχία. Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν στην ομάδα της StiQ.
Τα γκάλοπ και το double score της ΝΔ
Οπως σας είχα ενημερώσει πρόσφατα, η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλεί πλήγμα στη Νέα Δημοκρατία, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν καρπώνονται τη φθορά της. Οι δημοσκοπήσεις που γίνονται δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα καταγράφει απώλειες 2-3 μονάδων και κινείται σταθερά κάτω από 30% στην εκτίμηση ψήφου.
Με βάση το τελευταίο γκάλοπ της GPO, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ παίρνει 23%, χάνοντας 3 μονάδες από τον Ιούνιο καθώς 9 στους 10 πολίτες της καταλογίζουν κακούς χειρισμούς στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ΠΑΣΟΚ από το 12,7% του Ιουνίου βρίσκεται στο 11,2% και η Πλεύση Ελευθερίας, από το 12,5% του περασµένου µήνα, στο 10,5%. Δηλαδή τα δύο πρώτα κόμματα της αντιπολίτευσης χάνουν παρ’ ότι η κυβέρνηση έχει 3 μονάδες απώλεια!
Σταθεροποιηµένοι αποτυπώνονται η Ελληνική Λύση µε 9,4%, το ΚΚΕ µε 7,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ µε 5%, ενώ η µόνη δεξαµενή που µεγαλώνει είναι αυτή των αναποφάσιστων που µέσα σε διάστηµα ενός µήνα αυξάνεται από το 12,1% στο 17,7%.
Στην εκτίμηση ψήφου και με την αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 28,7%, ΠΑΣΟΚ 14%, Πλεύση Ελευθερίας 13,1%, Ελληνική Λύση 11,8%, ΚΚΕ 9%, ΣΥΡΙΖΑ 6,3%, Φωνή Λογικής 3,6%, Κίνημα Δημοκρατίας 3%, Νίκη 2,4%, Νέα Αριστερά 1,8%, ΜέΡΑ25 1,3%.
Double score δηλαδή για την κυβέρνηση σε μια περίοδο που πλήττεται από σοβαρές υποθέσεις κάκιστης διαχείρισης της λειτουργίας του κράτους, μέχρι και διαφθοράς. Και η εικόνα αυτή δείχνει να παγιώνεται τους τελευταίους μήνες, κάτι που σημαίνει ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές δεν θα μπορεί να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα χρειαστούν περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις.
Τι περιμένει το Μαξίμου και πότε θα στηθούν κάλπες
Τι λένε στη ΝΔ για τα αποτελέσματα των γκάλοπ; Οτι πρέπει μετά τη ΔΕΘ και τις «θετικές ειδήσεις» που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, το ποσοστό να είναι πάνω από 30% και προοδευτικά να πιάσει το 34% με 35%. Δύσκολο θα έλεγα εγώ, αλλά αφού αισιοδοξούν εκεί στο Μαξίμου, κάτι θα ξέρει περισσότερο και ο… Σταν Γκρίνμπεργκ, ο «γκουρού» της επικοινωνίας.
Στο ΠΑΣΟΚ μόνο που δεν βάζουν μαύρες πλερέζες με τον «θυμωμένο» μονίμως πρόεδρο Νίκο να δείχνει και κουρασμένος. Ο,τι κι αν κάνει, ό,τι κι αν λέει έχοντας απέναντί του μια κυβέρνηση σε αποδρομή, δεν του βγαίνει με τίποτε. Και οι εσωκομματικές γκρίνιες όλο και φουντώνουν, αλλά η ημερομηνία λήξης λέει «Κυριακή εκλογών», όποτε κι αν είναι αυτή η Κυριακή.
Πάντως, επειδή γράφονται και ξαναγράφονται σενάρια εκλογών ακόμη και μέσα στο 2025 ή… σίγουρα μέσα στο 2026, να σας πω ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι για τις αρχές του 2027 κι αυτό δεν έχει αλλάξει ακόμη.
Το αν θα αλλάξει θα εξαρτηθεί από το πόσο η κυβέρνηση θα αντέξει νέα «χτυπήματα» από υποθέσεις που ενδεχομένως θα έχουν να κάνουν με διαχείριση κονδυλίων. Αν από το φθινόπωρο έχουμε ορυμαγδό σκανδάλων (ή σκανδαλολογίας) που θα επικαλύψει τα θετικά νέα της ΔΕΘ, τότε τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται.
Αλλωστε, όπως λένε και αρκετοί οπαδοί των πρόωρων εκλογών «ο Κυριάκος τα έχει τα πελατάκια του έτοιμα για να τα νικήσει ακόμη μια φορά. Αφού δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι και να πάρουν πάνω από 15% – 20%, γιατί να μην το κάνει;»
Αλέξης, Αντώνης, Καρυστιανού: Θα κάνουν κόμματα;
Πάντως μέχρι τα Χριστούγεννα δεν θα πλήξουμε πολιτικά. Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για τη δημιουργία όχι ενός αλλά τριών κομμάτων, τότε πράγματι θα έχουμε πολλά να δουν τα μάτια μας. Κι εξηγούμαι, τίποτε δεν είναι σίγουρο για νέα κόμματα, όπως και τίποτε δεν αποκλείεται.
Ο Αλέξης Τσίπρας γράφει βιβλίο με το οποίο θέλει να ξαναγράψει την πρόσφατη ιστορία του τόπου και θα ξεκινήσει περιοδείες ανά την Ελλάδα για την προώθησή του. Αν δει… ρεύμα να τον παρασέρνει τότε θα διαβεί και τον Ρουβίκωνα και θα φτιάξει κόμμα. Αν όχι… θα κάτσει στα αυγά του μέχρι να τον… καλέσει η Ιστορία, όπως καλεί πάντα τους αυτόκλητους σωτήρες.
Ο Αντώνης Σαμαράς το σκέφτεται για νέο κόμμα αλλά δεν του βγαίνει κιόλας. Η κίνηση των «91» καθηγητάδων κ.λπ. που τον καλούν κι αυτόν να… σώσει τη χώρα από τους προδότες, δεν «τράβηξε» όσο έπρεπε επικοινωνιακά αλλά δεν κάνει και γκελ στην κοινωνία.
Ο δε 75χρονος Αντώνης σου λέει «που να μπλέκω τώρα». Ομως… έξις δευτέρα φύσις, οπότε ποτέ δεν ξέρεις.
Το τρίτο κόμμα που λέγεται ότι κυοφορείται είναι αυτό της «μάνας των Τεμπών», Μαρίας Καρυστιανού. Οι ολοένα και πυκνότερες πολιτικές παρεμβάσεις της δείχνουν ότι έχει πειστεί να ηγηθεί ενός σχηματισμού τύπου «καθαρά χέρια» και «πραγματική Δικαιοσύνη».
Και ξέρετε, τέτοια αιτήματα από ένα πρόσωπο άφθαρτο και με το βάρος που κουβαλάει, «πουλάνε» σε μια κοινωνία που χάνει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη της στο υπάρχον πολιτικό σύστημα.
Αλλά σας το λέω: Αυτοί που τρέμουν περισσότερο για ένα «κόμμα Καρυστιανού» είναι οι νυν και αυτόκλητοι ηγέτες της Κεντροαριστεράς…
Η επιστροφή του Greg, ο Σμυρλής και οι… έξαλλοι
Τα σενάρια και οι φήμες για επιστροφή του Γρηγόρης Δημητριάδη στην κεντρική πολιτική σκηνή από το… παράθυρο, φουντώνουν.
Μάλιστα μέσα στο Σαββατοκύριακο κάποιοι «γαλάζιοι» επέμεναν ότι μέχρι την Τρίτη μπορεί να έχουμε και ανακοινώσεις.
Ομως, ρωτώντας έμαθα ότι όντως υπήρχε μια τέτοια σκέψη, όμως, μάλλον οι όποιες ανακοινώσεις μετατίθενται για την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Εκτός κι αν μπουν κι άλλα εμπόδια, διότι κάποια γαλάζια στελέχη επιμένουν ότι «δεν έχει κλείσει καμιά τέτοια επιστροφή».
Όπως έχει γράψει το mononews, το βασικό σενάριο είναι να επιστρέψει ο Greg μέσω του κόμματος, αναλαμβάνοντας να οργανώσει τη ΝΔ για τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.
Βεβαίως, με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να διαχειρίζεται κι άλλες κρίσιμες αποστολές και να «μαζέψει» την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας που δεν είναι και στα καλύτερά της.
Οι φήμες που επέμεναν για το come back έλεγαν ότι θα μπορούσε να πάρει τη θέση που κατέχει σήμερα ο Γιάννης Σμυρλής, δηλαδή διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Ο Σμυρλής προτίθεται να κατέβει στις εθνικές εκλογές.
Αλλά και στη θέση του Στέλιου Κονταδάκη, ως γραμματέας οργανωτικού, θα μπορούσε να πάει.
Πάντως, εγώ παίρνοντας κλίμα και από το Προεδρικό Μέγαρο την περασμένη Πέμπτη, αλλά και από συνομιλίες που είχα διαπίστωσα το εξής: Η συντριπτική πλειοψηφία των «γαλάζιων» στελεχών θέλουν επιστροφή του Δημητριάδη, αναγνωρίζοντας προφανώς τις ικανότητές του, κι ότι μπορεί να βοηθήσει τη ΝΔ σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι που ήδη βρίζουν θεούς και δαίμονες και απειλούν διότι προφανώς φοβούνται «καπέλωμα».
Θα δούμε, Κυριακή κοντή γιορτή που λέει και ο λαός, όμως, είμαι σίγουρος ότι αν επιστρέψει ο Greg ειδικά ο… θυμωμένος Νίκος του ΠΑΣΟΚ τον περιμένει στη γωνία.
Ο «επαναστάτης» Χρήστος Χωμενίδης και η εμφάνιση παραλίας
Θα ήθελα να σας πάω τώρα μερικά 24ωρα πίσω, στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, την περασμένη Πέμπτη το βράδυ. Μου έκανε κάτι εντύπωση και σας το λέω.
Στη δεξίωση οι προσκεκλημένοι καταφθάνουν με βαθύχρωμα κοστούμια –κατά την επίσημη οδηγία του Προεδρικού Μεγάρου όπως αναγράφεται στην πρόσκληση. Και κανείς δεν διαμαρτύρεται παρά τον καύσωνα και τους 40 βαθμούς Κελσίου που προκαλούν αν μη τι άλλο μια δυσφορία. Ομως, οι κανόνες είναι για να τηρούνται.
Εκεί λοιπόν, στο αυστηρό πλαίσιο, εμφανίζεται και ο Χρήστος Χωμενίδης. Όχι με κουστούμι. Όχι καν με σκούρο πουκάμισο. Αλλά με μια αστραφτερή, λευκή πουκαμίσα. Σαν να είχε μόλις αφήσει τον freddo στην ξαπλώστρα του beach bar για να πεταχτεί μέχρι την ΠτΔ και να πει ένα «γεια».
Γιατί να φορέσεις κάτι σκοτεινό, όταν έχεις τόσο φως μέσα σου από τα βιβλία που έχεις γράψει; Γιατί να πας με dress code, όταν εσύ είσαι το code;
Εξάλλου, τι είναι η Δημοκρατία αν όχι η ελευθερία να ντύνεσαι σαν παραθεριστής της δεκαετίας του ’90 στην παραλία του Σχοινιά; Ευτυχώς δεν είναι μόδα τα χαβανέζικα…
Μερικοί κακεντρεχείς σχολίασαν πως η εμφάνισή του δεν σεβόταν το πρωτόκολλο. Αλλά ας είμαστε σοβαροί: Οταν έχεις γράψει τόσα βιβλία, αποκτάς το δικαίωμα να γράφεις και τα dress codes στα παλαιότερα των υποδημάτων σου.
Η μόδα είναι αυταρχισμός, η λευκή πουκαμίσα, πράξη αντίστασης. «Για σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους…»
Και ποιος είπε πως η Δημοκρατία χρειάζεται σκούρο μπλε, μαύρο και γκρι για να σταθεί στα πόδια της; Μπορεί μια πουκαμίσα, λίγη θαλασσινή αύρα και η ελαφρά αλαζονεία του «εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους» να είναι τελικά η πιο αυθεντική συμμετοχή.
Για να μη μιλήσω για το γεγονός ότι κάπνιζε αρειμανίως…
Το αστροπελέκι του gossip που βάζει οινόπνευμα στις πληγές του
Τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου ξεκινά σήμερα και παρόλο που οι εξελίξεις σε πολιτικο-οικονομικό επίπεδο τρέχουν, εγώ θα σας δροσίσω λίγο με πικάντικες ιστορίες και τηλεοπτικές πληροφορίες.
Από αύριο θα σας δώσω και εξαιρετικά ενδιαφέροντα επιχειρηματικά νέα.
Σας έγραφα πρόσφατα για το «αστέρι» (κατ’ άλλους «αστροπελέκι») του gossip ρεπορτάζ που πήγε πριν 10 ημέρες στην Κεφαλονιά αποφασισμένος να φύγει με αποκλειστικές δηλώσεις από τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και κυρίως με αποκλειστική συνέντευξη και φωτό από την Κέιτ Μίντλετον. Το διαφήμιζε κιόλας πριν φύγει και έλεγε πως θα ζητήσει πολλά χρήματα για την επιτυχία του επιστρέφοντας.
Τελικά με τα πολλά αποκλειστικά που υποσχόταν και έταζε, παραλίγο να χρειαστεί ο ίδιος … αποκλειστική νοσοκόμα: Πλησίασε αρκετά τους γαλαζοαίματους, έπεσε πάνω σε φύλακες-«ντούκια» του πριγκιπικού ζεύγους που είναι κανονικοί κομάντος και όχι απλοί σεκιουριτάδες, έφαγε δυο γερές σπρωξιές και μια μακριά τσουλήθρα και γύρισε άναυλα, σφυρίζοντας αδιάφορα, από το Αργοστόλι στην Αθήνα.
Όταν τον ρώτησαν που είναι οι αποκλειστικές συνεντεύξεις και οι συνταρακτικές φωτό που θα του απέφεραν πολλά χρήματα, απέφυγε το σκόπελο : «σας έφερα γλυκύτατες και πεντανόστιμες μάντολες (σ.σ. προφανώς κανονικές μάντολες), σας έφερα και κομφέτο (σ.σ. το παστοκύδωνο, παραδοσιακό γλύκισμα του νησιού) αλλά και το περιβόητο παστέλι από τα δυο πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία του νησιού» και κοίταζε το υπερ-πέραν αποφεύγοντας περαιτέρω συζητήσεις.
Ρώτησα την πηγή που μου έδωσε την πληροφορία της «αποτυχημένης απόβασης» του αστεριού μας στο νησί του Ανδρέα Λασκαράτου και του Νίκου Καββαδία: «τί κάνει τώρα ο πολλά υποσχόμενος;».
Η απάντηση που έλαβα ήταν παρμένη από την σπαρταριστή παλιά κωμωδία «Μια τρελή-τρελή οικογένεια» όπου η ανεπανάληπτη Μαίρη Αρώνη ως Πασταφλώρα σχολιάζει για την κόρη της: «το παιδί βάζει οινόπνευμα στις πληγές του…».
Αναρρώνει λοιπόν το αστροπελέκι μας και ξανά προς τη δόξα τραβά…
Η πανελίστρια που έκανε άνω – κάτω το κανάλι
Θα σας αποκαλύψω και τηλεοπτικό παρασκήνιο σήμερα, αφού η πληροφόρηση που είχατε εσείς ως τώρα δεν ήταν ακριβής.
Λοιπόν έχουμε και λέμε: Πρόσφατα «τσάκισε» μια τηλεοπτική συνεργασία πριν καν αρχίσει. Συγκεκριμένα, τηλεοπτική περσόνα της gossip tv η οποία όμως βρίσκεται αρκετά χρόνια εκτός τηλεόρασης, φαινόταν πως «έκλεισε» σε πρωϊνάδικο καναλιού, δίπλα σε εξαιρετικά αμφιλεγόμενο (και όχι ιδιαίτερα συμπαθή στην τηλεοπτική πιάτσα, στο κανάλι του το λένε δεν φταίω εγώ…) βασικό παρουσιαστή.
Με τη συνεργασία να θεωρείται σχεδόν δεδομένη, άρχισαν να γράφονται θριαμβικά κατευθυνόμενα δημοσιεύματα για το «φοβερό και αχτύπητο δίδυμο που θα δημιουργηθεί» λες και ο Λιονέλ Μέσι θα πήγαινε να βρει τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη Σαουδική Αραβία.
Μετά από λίγες ημέρες, έπεσε βαθιά σιωπή για το θέμα και τελικά «έσκασε» η είδηση: η έλευση της επίσης αμφιλεγόμενης πανελίστριας ματαιώθηκε.
Οι «καλοθελητές» άρχισαν να λένε πως ζήτησε πολλά χρήματα (σ.σ. ψέμα, μετά από τόσα χρόνια τηλεοπτικής απραξίας και με ένα… τοστ τη μέρα θα πήγαινε) ενώ οι «κακοθελητές» είχαν άλλο τροπάριο: απαίτησε λέει η πανελίστρια αδιαπραγμάτευτα, να έχει μεγάλη πολυθρόνα ακριβώς δίπλα στο βασικό παρουσιαστή κάτι σαν συμπαρουσιάστρια (σ.σ. νέο ψέμα! Και σε σκαμπό να την έβαζαν στην άκρη πάλι θα δεχόταν…).
Ο wiseman με εσωτερική πληροφόρηση από το «άδυτο» του καναλιού σας μεταφέρει το λόγο της αποτυχίας στη συνεργασία.
Αφού είχαν συμφωνηθεί όλα, ο βασικός παρουσιαστής ανέβηκε να το ανακοινώσει στα πολύ υψηλά πατώματα του καναλιού, καταλαβαίνετε.
Η απάντηση που εισέπραξε ήταν: «τι; Αυτή τη … γλωσσού θα πάρεις; Αυτή είναι ανακατώστρα και αντροχωρίστρα, παραλίγο να προκαλέσει διάσταση σε διάσημο φιλικό μου ζευγάρι, έβαζε διαρκώς λόγια στη σύζυγο για δήθεν απιστίες του συζύγου, ώστε να είναι χρήσιμη στη σύζυγο. Άσε που τα Χριστούγεννα σε τραπέζι, είπε και κάτι απρεπές και ανακριβέστατο για μένα η κουτσομπόλα! Μακριά από μας για να μάθει να κρατάει το στόμα της κλειστό…».
Όπως έλεγαν και οι παλαιοί «βασιλική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα» ή πιο σύγχρονα «φτερνίστηκε η νύφη και σχόλασε ο γάμος…».
Quiz
Αγαπητοί φίλοι οποίος ασχολείται έστω και λίγο με την θάλασσα, διαπιστώνει τις τελευταίες ημέρες ότι πλέουν στις ελληνικές θάλασσές, νεοεμφανιζόμενα «θηριώδη» yachts, άλλα ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ και άλλα λιγότερο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ.
Για παράδειγμα ένα σκάφος ακόμα και 10 ετών, εάν είναι σε καλή κατάσταση, για τους ειδικούς, είναι σαν καινούργιο.
Λοιπόν ένας μέγας κουτσομπόλης των θαλασσών, με ενημέρωσε ότι επιχειρηματίας που πούλησε προ μηνών την εταιρεία του (κατείχε το 51%) για 35 εκατ. ευρώ δε έχασε χρόνο.
Αμέσως παράγγειλε ένα σχεδόν ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ σκάφος 34 μέτρων.
Γιατί εδώ που τα λέμε ένα σκάφος 4-6 ετών είναι ΟΛΟ-ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ.
Ο επιχειρηματίας αυτός (Νouveau για τους φίλους του) μέχρι πριν κατείχε ένα Ferreti 82 (σχεδόν 24 μέτρα) ενώ παλαιοτέρα λέγεται είχε μπλέξει με κάτι πλαστά και εικονικά τιμολόγια τράπεζας.
Τώρα, Έλληνας ολιγάρχης με περιουσία πάνω από 1 δισ. που το σκάφος του είναι πολύ παλαιότερο από του προαναφερόμενου, μειδίασε σκωπτικά όταν τα έμαθε όλα αυτά τα ωραία…
Και απλά ψιθύρισε με σκωπτική διάθεση, «ψώνια».
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λίλιαν Βιλδιρίδη στο mononews για την αξιολόγηση του ΕΣΥ: Η μεγαλύτερη πρόκληση, η συμμετοχή και ο στόχος
- Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για Ελλάκτωρ, ΙΝΤΕΚ, ΟΠΑΠ, ΠΛΑΘ, Diana, Exxon
- Metlen: Oλο το παρασκήνιο της εντυπωσιακής αποδοχής της δημόσιας πρότασης – Οι προσωπικές επαφές και οι εισροές 360 εκατ.
- Τράπεζες: «Εκρηξη» δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Δόθηκαν 1,2 δις στο εξάμηνο
