• Οι δέκα μισθοί της Alpha Bank, το «φλερτ» Ιβάν στην Ντία, το event του Βερολίνου και τα… μυστήρια της Εθνικής Ασφαλιστικής 

    Η στήλη ακούει διάφορα για άτομο που χειρίζεται τα διαφημιστικά Budgets τράπεζας

    the wise man
    image
    the wise man

    Εθνική: Βγαίνει σιγά-σιγά στην επιφάνεια το «plan b»

    Οι προσφορές μαθαίνω ότι δεν ενθουσίασαν! Ο λόγος για την Εθνική Ασφαλιστική. Πληροφορούμαι ότι το CVC υπέβαλε δεσμευτική προσφορά και η Fosun αναμένεται.

    Σε περίπτωση που το πράγμα δεν προχωρήσει υπάρχει το plan b του IPO. Ιδωμεν…

     Το βλέμμα στο ταμπλό

    Κανένας, μα κανένας, δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σήμερα στο χρηματιστήριο. Ο κορωνοϊός έχει ισοπεδώσει τα πάντα στην Λεωφόρο Αθηνών ΓΔ -0,93% 1.435,19 και η πτώση που παρατηρείται στις τραπεζικές μετοχές είναι εντυπωσιακή και αναντίστοιχη με την πτώση του κλάδου σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

    Αυτό δείχνει ότι η αγορά είναι ρηχή και πως 5-6 σαΐνια -που τα γραφεία τους έχουν θέα στον Τάμεση- κουνάνε ανάλογα τα κέφια τους τα χαρτιά.

    Ξαναλέω, όμως, ότι ο κορωνοϊός προκαλεί ταραχή σε παγκόσμιο επίπεδο εκτός από τον χρυσό που συνεχίζει με ατάραχο τρόπο την ανηφόρα.

    Τι έκανε ο Χρήστος Μεγάλου στο υπουργείο Οικονομικών;

    Στην οδό Νίκης, στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, συνέλαβε η στήλη τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου την Πέμπτη το πρωί. 

    Ο γνωστός τραπεζίτης συνοδευόταν από έναν στενό σύμβουλό του.

    Πληροφορούμαι ότι συναντήθηκε με τον αρμόδιο για τις τράπεζες και «νονό» του Ηρακλή υφυπουργό Γιώργο Ζαββό και οι δύο άνδρες μίλησαν για την αίτηση που ετοιμάζει η Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 – είναι θέμα χρόνου η υποβολή της – για το πρώτο πακέτο τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων Phoenix, για το οποίο θα ανοίξει το Virtual Data Room προκειμένου να αποκτήσουν την πρόσβαση στα στοιχεία οι επενδυτές προς τα τέλη Μαρτίου.

    Γερό το μπόνους που ετοιμάζει ο Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank 

    Μπορεί η κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών για το project Galaxy (τιτλοποίηση δανείων 12 δισ. ευρώ) να πήρε παράταση για τα τέλη Μαρτίου – αρχικά ήταν προγραμματισμένο οι προσφορές να γίνουν σήμερα – ωστόσο η διοίκηση της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63 τρέχει όλα τα μέτωπα του εγχειρήματος. 

    Μεταξύ αυτών και το βασικό που δεν είναι άλλο από το να πείσει τους περίπου 600 εργαζόμενους να μεταφερθούν από την τράπεζα στην νέα Cepal. 

    Πληροφορούμαι ότι το πακέτο που έχει προτείνει ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης στον Σύλλογο των εργαζομένων είναι ελκυστικό και προβλέπει ως bonus την παροχή 10 μισθών! 

    Όσοι μάλιστα πάνε στην νέα Cepal – την εταιρεία που θα διαχειρίζεται σε ένα χρόνο από τώρα περίπου 27 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια – θα διατηρήσουν εργασιακά κεκτημένα περίθαλψης, ασφάλισης κλπ.

    Ο Ιβάν, η Ντία και τα ξενοδοχεία

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο Ιβάν – δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις – φλερτάρει με την Ντία Καψή.

    Μην πάει ο νους στο πονηρό… Το φλερτ είναι επιχειρηματικό, καθώς μου λένε ότι ο Σαββίδης καλοβλέπει το διαμάντι της ξενοδόχου, το ξενοδοχειακό συγκρότημα Out of the Blue Capsis, που βρίσκεται στην Αγία Πελαγία της Κρήτης. 

    Μόνο που οι μνηστήρες είναι περισσότεροι και ορισμένοι εξ αλλοδαπής… Το ενδιαφέρον του Ιβάν αν μη τι άλλο δείχνει ότι έχει πάρει στα σοβαρά την επέκτασή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον ξενοδοχειακό τομέα: Μετά το Μακεδονία  Παλλάς, το εν εξελίξει deal του Πόρτο Καρράς, ήρθε η ώρα για την νότια Ελλάδα.

    Όλοι στο Βερολίνο

    Μυτιληναίος, Περιστέρης, Στάσσης, οι CEO`s των τραπεζών (Καραβίας, Μεγάλου, Ψάλτης και Μυλωνάς) κι άλλοι θα συνοδεύσουν τον Κυριάκο στο φόρουμ που πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο και στο οποίο θα παραστεί η Μέρκελ. 

    Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις επενδύσεις με αιχμή την ενέργεια… όπως καταλαβαίνετε το θέμα είναι juicy επενδυτικά και υπόσχεται την τοποθέτηση πολλών δισεκατομμυρίων σε επενδύσεις. 

    Κάποια από αυτά θα αντληθούν με τραπεζικό δανεισμό εξ ου και η παρουσία των αφεντικών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Στην λίστα των ομιλητών φιγουράρουν οι: Φωκίωνας Καραβίας (Eurobank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) και Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank). 

    Όσο για το ταξιδιωτικό ρίσκο λόγω κορωνοϊού δεν φαίνεται να τους πτοεί, κυρίως τον ιπτάμενο Κυριάκο.

    Την Πέμπτη τα αποτελέσματα της Eurobank

    Στις 12 Μαρτίου η Eurobank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα για το οικονομικό έτος 2019 και μέχρι το τέλος του μήνα θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τράπεζες.

    Μηντιάρχης- στοιχηματζής: Νέα φημολογία περί πώλησης

    Τις τελευταίες 4-5 ημέρες έχει φουντώσει και πάλι η φημολογία στην αγορά πώς βρέθηκε επενδυτής για να αγοράσει τα ψηφιακά και ραδιοφωνικά media του γνωστού μηντιάρχη-στοιχηματζή.

    Πράγματι, ο επιχειρηματίας – στοιχηματζής θέλει να τα ξεφορτωθεί για πολλούς και διάφορους λόγους, το αν βρέθηκε επενδυτής δεν το ξέρω. 

    Το νέο αφεντικό των εταιριών του πάντως δεν μπορεί να πάρει πάνω της τα media καθώς δεν ξέρει από δημοσιογραφία. Προφανώς θα κάνει μια απλή διαχείριση.  

    Τα budgets τράπεζας

    Η στήλη ακούει διάφορα για άτομο που χειρίζεται τα διαφημιστικά Budgets τράπεζας. Ελπίζω να μην είναι αλήθεια…

    Δυναμικό ξεκίνημα από το Corporate Governance Hub για το 2020

    Ξεκίνησαν τα workshops και οι δράσεις του Corporate Governance Hub (CGHub) για το 2020, με στόχο των δημιουργικό διάλογο σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, την ανταλλαγή know how και την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών – leaders στα διοικητικά συμβούλια.

    Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, τα Μέλη και οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας CGHub συναντήθηκαν στην εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Στίλπωνα Νέστωρ – ιδρυτή και Managing Partner της Nestor Advisors Ltd., διεθνώς αναγνωρισμένο και έμπειρο στα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης. 

    Η ομιλία του επικεντρώθηκε στις βέλτιστες πρακτικές που επηρεάζουν και καθορίζουν την αποτελεσματικότητα ενός διοικητικού συμβουλίου, με αναφορές και σχολιασμό σε διεθνείς πρακτικές και στοιχεία.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συζητήθηκε επίσης και η παρέμβαση της προσκεκλημένης ομιλήτριας κας. Ε. Μποτονάκη, σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα δανειοδοτήσεων (μέσω ελληνικών τραπεζών) της European Investment Bank, το οποίο λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2019 και αφορά σε επιχειρήσεις που ενισχύουν την ενδυνάμωση των γυναικών στο χώρο εργασίας. 

    Η EIB είναι ένας υπερεθνικός οργανισμός που έχει υιοθετήσει επίσημα στρατηγική για την εξίσωση των φύλων και την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών (the EIB Group Strategy on Gender Equality and Women’s Economic Empowerment).

    Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, απηύθυνε μήνυμα για τις μελλοντικές δράσεις του CG Hub η κα Νίκη Συροπούλου Director SingularityU Greece, και πραγματοποιήθηκε η πρώτη Συνέλευση των Μελών, όπου, μεταξύ άλλων, ενημερώθηκαν για τις μελλοντικές δράσεις του CGHub, καθώς και για το πλέγμα των θεσμικών συνεργασιών/affiliations που έχουν ήδη υλοποιηθεί και αυξάνονται δυναμικά, με εταιρείες και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό Endeavor Greece, Women Act, Singularity, Convergences,Ernst & Young, Leyders Associates, Femmes au Coeur des Conseils κ.ά.

    Χορηγός της Εκδήλωσης: Clayton Euro Risk. Xορηγός Φιλοξενίας: New Hotel.

    Corporate Governance Hub. To Corporate Governance Hub ιδρύθηκε το 2019 με στόχο να αποτελέσει ένα δυναμικό think tank μέσα στο οποίο στελέχη από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό συνεργάζονται, αλληλεπιδρούν, δικτυώνονται και επιμορφώνονται σε θέματα που άπτονται της εταιρικής διακυβέρνησης και των σύγχρονων προκλήσεων των διοικητικών συμβουλίων, με σαφή προσανατολισμό προς τον ενίσχυση του ρόλου των γυναικών – leaders σε αυτά.

    Περισσότερες πληροφορίες: www.cghub.org