• Η απόλυτη στήριξη Καραμανλή στον Μητσοτάκη, γιατί η Motor Oil θέλει μια ισχυρή ΔΕΗ και η αυθάδεια του ΒΕΝΕΤΗ

    Και φαίνεται πως και ολόκληρη η οικογένεια Μητσοτάκη, στηρίζει το έργο του Κώστα Αχ. Καραμανλή στο δύσκολο υπουργείο που έχει αναλάβει.

    image

    Όταν η ενότητα τρομάζει τον αντίπαλο…

    Κάντε το εικόνα.

    Στο βήμα της κατάμεστης αίθουσας του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Πέτρος Μολυβιάτης καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Ο πρωθυπουργός ανεβαίνει,  οι κάμερες δείχνουν τον Κώστα Καραμανλή, γυρνούν προς τον Αντώνη Σαμαρά και ζουμάρουν στον Κώστα Αχ. Καραμανλή…

    Ο σημερινός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έπαιξε σημαντικό ρόλο για την επικοινωνιακή επιτυχία της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ,τότε, ΕΟΚ.

    Από το 2019 μέχρι σήμερα – με την αυτονομία του, χωρίς να  λειτουργεί ως «υπάλληλος υπουργός»- στηρίζει τον πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ.

    Και φαίνεται πως και ολόκληρη η οικογένεια Μητσοτάκη, στηρίζει το έργο του Κώστα Αχ. Καραμανλή στο δύσκολο υπουργείο που έχει αναλάβει.

    Έως κι ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, «καλωσόρισε» την πρωτοβουλία του να επαναφέρει το δακτύλιο στο κέντρο της Αθήνας, με ιδιαίτερα τιμητικές αναφορές στο πρόσωπο του.

     

    Γιατί δεν φοβούνται οι Investment Bankers την Ελληνική αγορά

    Στην Ελλάδα σήμερα τα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια είναι πολύ περισσότερα από τα αξιόλογα επενδύσιμα projects.

    Είναι μία από τις λίγες φορές που η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή.

    Οι διαχειριστές θέλουν Ελλάδα και ψάχνουν επενδυτικούς στόχους.

    Τα σκούρα καλοραμμένα κοστούμια πηγαινοέρχονται καθημερινά στην πλατεία Συντάγματος, στα παραγωγικά υπουργεία και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Οι επενδυτές της επόμενης γενιάς δεν είναι διατεθειμένοι να πετάξουν τα λεφτά τους, είναι όμως πρόθυμοι να αγοράσουν το «ελληνικό αναπτυξιακό σενάριο» που προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας κατά πολύ υψηλότερους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο για την επόμενη 5ετία.

     

    Θα ανακοινώνεται μία αύξηση κεφαλαίου κάθε εβδομάδα

    Καθώς πλησιάζει το τέλος της χρονιάς, οι κάθε είδους fund managers καλούνται να αποφασίσουν που θα επενδύσουν τα κέρδη τους, ποιες θα είναι οι βασικές τους θέσεις την επόμενη χρονιά.

    Η Ελλάδα είναι μια χώρα με προοπτικές αλλά με επιχειρήσεις υποκεφαλαιοποιημένες.

    Οι νέες προοπτικές που ανοίγονται από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης απαιτούν ισχυρότερες κεφαλαιακά επιχειρήσεις που να μπορούν να ανταποκριθούν στον διεθνή ανταγωνισμό…

    Τα διαθέσιμα κεφάλαια υπάρχουν, οι ανάγκη για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είναι πασιφανείς και οι συγκυρίες ευνοϊκές.

    Κάθε βδομάδα θα ανακοινώνεται μία μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ή έστω πώληση μεγάλου πακέτου μετοχών στην Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά…

     

    Ποια βίλλα πωλείται στη Μύκονο με τίμημα 100 εκατ. Ευρώ;

    Είναι στον Άγιο Στέφανο, είναι μία από τις επιβλητικότερες, πολυτελέστερες βίλλες του νησιού.

    Ανήκει σε «μεγάλο» άλλοτε πανίσχυρο αλλά και σήμερα δυναμικό «επιχειρηματικό όνομα» που πρωταγωνιστεί τις τελευταίες μέρες στα πρωτοσέλιδα της ενημέρωσης.

    Η περιοχή είναι μοναδική, περιβάλλεται από βράχους με μοναδική θέα στο Αιγαίο. Πριν από πολλά χρόνια εκεί βρίσκονταν ένα από το πιο φημισμένα clubs της Μυκόνου, του Ζουγανέλη…

    Η απόφαση της οικογένειας να πουλήσει αυτή την εκπληκτική βίλλα -αναζητώντας τίμημα της τάξης των 100 εκατ. Ευρώ- σχετίζεται με δύο παράγοντες:

    Πρώτον, η Μύκονος άλλαξε και πάρα πολλοί από τους παραδοσιακούς μόνιμους επισκέπτες της, έχουν αποφασίσει να απομακρυνθούν αφήνοντας ελεύθερους χώρους για τις καμήλες, τους σεΐχηδες και τους βαθύπλουτους Ρώσσους.

    Δεύτερον, οι προτεραιότητες της οικογένειας άλλαξαν.

    Έχουν συμβεί πολλά και στο εξής τίθενται νέοι φιλόδοξοι στόχοι για τους επιγόνους.

     

    Η ΔΕΗ και τα ομόλογα της…

    Η διοίκηση Στάση αποφάσισε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, η ΔΕΗ έπρεπε να αποκτήσει έναν νέο treasurer, με γνώσεις και γνωριμίες στην Ελληνική αγορά.

    Η κυρία που κατείχε την θέση του treasurer της ΔΕΗ δεν έμεινε χωρίς δουλειά.

    Βρήκε αμέσως πρόθυμη αγκαλιά στην μεγάλη επενδυτική τράπεζα HSBC.

    Το γεγονός ότι όλα τα ομόλογα της ΔΕΗ τα αναλάμβανε μέχρι σήμερα η HSBC πρέπει να θεωρείται μια ασήμαντη λεπτομέρεια, μια διαβολική σύμπτωση…

     

    Attica Bank: Μια αύξηση κεφαλαίου σε 2 χρόνους…

    Aπό τις 19 Οκτωβρίου, βασικός μέτοχος της Attica Bank γίνεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα κατέχει το 68% των μετοχών της.

    Αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της η οποία όμως πρέπει να γίνει μ’ έναν μαγικό τρόπο:

    • Να προσφέρει στον ιδιώτη επενδυτή τα προνόμια που χρειάζεται για να διοικήσει την τράπεζα και βάλει το μεγαλύτερο μέρος των 240 εκατ. Ευρώ.
    • Να μην οδηγήσει σε δραματική απώλεια κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Άρα το ΤΧΣ να συμμετάσχει στην αύξηση σ’ ένα ποσοστό που κρατά τις ευαίσθητες ισορροπίες.
    • Να μην απαξιώσει την συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ και του ΕΦΚΑ, χωρίς όμως ταυτόχρονα να τους καθιστά κρίσιμους παράγοντες στην επιτυχία της διαδικασίας αποκρατικοποίησης.

    Η εξίσωση δεν είναι εύκολη.

    Χρειάζεται ευέλικτους χειρισμούς και -κυρίως- μεγάλη αποφασιστικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης, της διοίκησης της Τράπεζας μαζί με την έγκριση του επόπτη…

    Μέχρι την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, όλες οι αποφάσεις θα έχουν ληφθεί.

    Η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της Attica Bank θα γίνει σε δύο δόσεις.

    Μία μικρή αύξηση στην αρχή και μία καθοριστικά μεγάλη στο τέλος του χρόνου…

    Η Motor Oil θέλει μια ισχυρή ΔΕΗ

    Με ιδιαίτερα θετικό τρόπο αποτιμούν κορυφαία στελέχη της διοίκησης της Motor Oil, την προσπάθεια της ΔΕΗ να ενισχύσει και να διεθνοποιήσει περαιτέρω το μετοχικό της κεφάλαιο με 1 τουλάχιστον δισεκατομμύριο Ευρώ.

    «Όταν οι παίκτες στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ισχυροί, τότε η αγορά θα πηγαίνει όλο και καλύτερα» λένε τα στελέχη, χωρίς να κρύβουν το γεγονός ότι στο εξής ο ανταγωνισμός θα γίνει οξύτερος και δυσκολότερος…

     

    Η αυθάδεια του ΒΕΝΕΤΗ και ο θυμός της αγοράς

    Ήταν απλώς θέμα χρόνου.

    Κάποιος θα έκανε την αρχή.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πασίγνωστης εταιρείας «Βενέτη», ο κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης προκάλεσε θυμό και θυμηδία στην αγορά με την επιστολή που έστειλε πριν από μερικές μέρες στους προμηθευτές του.

    Ο κ. Μονεμβασιώτης, μιλά για  «αδικαιολόγητες ανατιμήσεις» πρώτων υλών που έγιναν μέσα στο 2021 και ότι για τα ποσά που αυτός κρίνει ότι είναι «αδικαιολόγητες αυξήσεις» απαιτεί να εκδοθούν αντίστοιχα πιστωτικά τιμολόγια.

    Με λίγα λόγια είπε στους προμηθευτές του, «κόψτε το λαιμό σας εγώ τις αυξήσεις σας θα τις κάνω επιστροφές».

    Θα συμψηφίζει λέει τις διαφορές που προκύπτουν, στο τέλος κάθε μήνα με την αξία των πρώτων υλών που θα προμηθεύεται η εταιρεία στο μέλλον, μέχρι την απόσβεση των ανατιμήσεων.

    Είναι προφανές ότι αυτή η απόφαση της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ ούτε λογική έχει ούτε ανταπόκριση θα βρει.

    Οι προμηθευτές αύξησαν τις τιμές τους επειδή και το δικό τους κόστος παραγωγής αυξήθηκε δραματικά τον τελευταίο καιρό. Μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε +102% μέσα σ’ ένα χρόνο.

    Οι προμηθευτές του ΒΕΝΕΤΗ θα εγκαταλείψουν τον πελάτη και αυτός θα στραφεί σε άλλους προμηθευτές που θα είναι πρόθυμοι να υποκύψουν στον εκβιασμό.

    Αυτομάτως τίθεται ένα θέμα διαφοράς ποιότητας των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιεί εφεξής η εταιρεία….

    «Κατανοούμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά λόγω των ανατιμήσεων ορισμένων πρώτων υλών, θεωρούμε όμως, ότι οι ανατιμήσεις που χρεώνονται στην εταιρεία μας από κάποιους προμηθευτές μας υπερβαίνουν το μέτρο» τονίζει ο κ. Μονεμβασιώτης.

     Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.