• Οι Αμερικανοί της DK στην Αθήνα, το παράδειγμα του Μαρινάκη, οι κρίσιμες 72 ώρες για την ΑΜΚ της Alpha Bank και τα μυστήρια της ΤΙΤΑN

    the wise man
    Δημοσιεύτηκε:

    Ήρθαν χθες στην Αθήνα οι Αμερικανοί της DΚ κι εγκαταστάθηκαν στο Κτίριο 209…

    Η δεσμευτική συμφωνία υπογράφηκε στα τέλη Φεβρουαρίου.

    Το deal όμως της Alpha Bank για την πώληση της CEPAL στην αμερικανική Davidson Kempner (DK) έκλεισε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

    Από χθες έρχονται στην Αθήνα και εγκαθίστανται στο Κτίριο 209 της CEPAL τα υψηλόβαθμα εξ Αμερικής στελέχη που θα αναλάβουν πλέον την διοίκηση αλλά και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων της Alpha (και όχι μόνον).

    Ήρθε η ώρα να μπει και η Alpha δυναμικά στο παιχνίδι διεκδίκησης του FRONTIER της Εθνικής με τα 6,1 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια που διαθέτουν υψηλές εξασφαλίσεις.

    Μόλις ξεζαλιστούν οι Αμερικανοί από τον καυτό ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες της Αθήνας, θα ασχοληθούν με την αναδιάρθρωση της Cepal και τη διεκδίκηση του Frontier.

    Η Davidson Kempner (DK) αγόρασε από την Alpha Bank το 80% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal καθώς και το 51% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης της τιτλοποίησης Galaxy.

    Το τίμημα για το 51% των mezzanine notes ανήλθε σε 20,4 εκατ. ευρώ, αποτιμώντας το 100% των εν λόγω τίτλων στα 40 εκατ. ευρώ.

    Το τίμημα για το 80% της Cepal, σε όρους Εnterprise value, ανήλθε στα 213,6 εκατ. ευρώ.

    Πολλοί θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Βαγγέλη Μαρινάκη…

    Εμείς εδώ στη Βόρειο Ελλάδα, τον Ολυμπιακό δεν τον πολυσυμπαθούμε, είναι γνωστό άλλωστε.

    Αλλά τα καλά τα λέμε, τα χειροκροτούμε και τα ακολουθούμε.

    Με κινηματική διάθεση και ιδιαίτερα μεγάλη προθυμία θα ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ (αλλά και άλλα μεγάλα αθλητικά σωματεία) την πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη που ανακοίνωσε ορθά-κοφτά και χωρίς περιστροφές ότι εισιτήρια διαρκείας φέτος στον Ολυμπιακό θα αγοράσουν μόνον όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και στο γήπεδο θα μπαίνουν μόνον όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

    Εκτός όμως από τα αθλητικά σωματεία, μαθαίνω, ότι σύντομα θα ακολουθήσουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

    Μεγάλα ονόματα μεγάλες ανακοινώσεις και το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, θα σημάνει την εκκίνηση της προσπάθειας για εμβολιασμό των εργαζομένων αλλά και των πελατών κάθε επιχείρησης….

    Ποια είναι η μεγαλύτερη ΑΕΠΕΥ στην Ελλάδα…

    Μην βιαστείτε να απαντήσετε, θα πέσετε έξω.

    Υπάρχει μια ΑΕΔΑΚ στην Ελλάδα που έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. € και διαθέτει μια θυγατρική εταιρεία που διαχειρίζεται 700 εκατ. ευρώ.

    Και οι δύο εταιρείες ανήκουν στον ΕΦΚΑ, στον φορέα που χορηγεί τις συντάξεις μας.

    Τώρα που -επιτέλους- ξεκινά η συζήτηση και στην Ελλάδα, για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην Επικουρική Ασφάλιση, καλό είναι η κυβέρνηση να ασχοληθεί λίγο με την ΕΔΕΚΤ Α.Ε.Π.Ε.Υ. (Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης) η οποία ανήκει στον ΕΦΚΑ και διατηρεί ηγετική θέση στη καταπιστευματική διαχείριση (fiduciary management) των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα.

    Από ‘δω και πέρα, η επαγγελματική διαχείριση των αποθεματικών, των Ταμείων προσλαμβάνει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, γιατί πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη και προσφέρει προοπτική…

    Ίσως να μην είναι ευρύτερα γνωστό αλλά ο ΕΦΚΑ είναι μεγαλοεπενδυτής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αφού διατηρεί το 12,5% των μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδος, το 6% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, το 30% της Attica Bank, το 3,5% της ΔΕΗ, το 3,5% του ΑΔΜΗΕ κοκ.

    Φυσικά διαθέτει ρευστό, ακίνητα και ομόλογα. Να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους:

    Η σωστή, συστηματική, συντηρητική αλλά και αποδοτική διαχείριση των αποθεματικών θα φέρει πιστούς στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και γι’ αυτό χρειάζονται συγκεκριμένα αποτελέσματα….

    Οι 3 σημαντικοί αριθμοί για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

    Αυτό το σαββατοκύριακο στην Μύκονο, όλοι δώσαμε το «παρών» στο μεγάλο, λαμπρό κι αξέχαστο πάρτι του σχεδιαστή Bulgari.

    Το κέφι ήταν τρελό, τα ντυσίματα εξεζητημένα, βοήθησε και η ζέστη… Στα πηγαδάκια όμως όλοι με ρωτούσαν για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank.

    Ως μοναχός του Αγίου Όρους τους μίλησα με παραβολές.

    Και τους έδωσα 3 αριθμούς: Την Παρασκευή μάθαμε την ανώτατη τιμή (1,2€) για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha.

    Σήμερα μένει να μάθουμε την κατώτατη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την κατώτατη τιμή γιατί αν το εύρος είναι μικρό, σημαίνει ότι η διοίκηση της Alpha και οι σύμβουλοι της, έχουν εξασφαλίσει και γνωρίζουν με ακρίβεια το ύψος της συμμετοχής κάθε επενδυτή.

    Ο επόμενος αριθμός που πρέπει να μάθουμε είναι η ακριβής τιμή της αύξησης.

    Οι μοναχοί του Αγίου Όρους επιμένουν ότι ο Ύψιστος θα καταλήξει στο 1€.

    Τέλος, ο τρίτος σημαντικός αριθμός που θέλουμε να μάθουμε είναι το πόσες φορές θα υπερκαλυφθεί το ποσό των 800 εκατ. Ευρώ που ζητά από τις αγορές η Alpha.

    Ξεκινάμε σήμερα και θα τα γνωρίζουμε όλα μέχρι την Τετάρτη το βράδυ…

    Οι κρίσιμες 72 ώρες του Βασίλη Ψάλτη και η μάχη των επενδυτών για την ΑΜΚ της Alpha Bank

    Ανοίγει λοιπόν σήμερα το βιβλίο προσφορών για την ΑΜΚ και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για… ουρά επενδυτών που ενδιαφέρονται όχι μόνον για να καλύψουν κατά προτεραιότητα τις θέσεις τους, αλλά και για να διασφαλίσουν επιπλέον ποσοστό, εφόσον υπάρξει αδιάθετο ποσοστό από τους νυν μετόχους.

    Paulson (5,6%), Schroders (5,3%) αλλά και οι Blackrock, Norges με ποσοστά κοντά στο 3% έχουν ήδη δηλώσει επισήμως ή ανεπισήμως το ενδιαφέρον τους, δίνοντας τον τόνο στα υπόλοιπα θεσμικά χαρτοφυλάκια που έχουν ήδη θέση στο μετοχολόγιο της Τράπεζας.

    Την ίδια στιγμή, στον… προθάλαμο αναμένουν σειρά άλλων μεγάλων ονομάτων, από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα, που επιθυμούν είτε να αυξήσουν την υφιστάμενη συμμετοχή τους ή να τοποθετηθούν για πρώτη φορά στην Τράπεζα.

    Σε αυτούς τους παίκτες είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων και δεν αποκλείονται και εκπλήξεις,

    Την ίδια στιγμή όμως τα περιθώρια είναι περιορισμένα, τόσο λόγω της προνομιακής κατανομής προς τους νυν μετόχους όσο και λόγω της… απροθυμίας του ΤΧΣ να αποεπενδύσει σε σημαντικό βαθμό από την Τράπεζα.

    Σύμφωνα με διαρροές από τη Διοίκηση του Ταμείου, το βήμα αποεπένδυσης θα είναι μικρό, «απελευθερώνοντας» 2 ή 3 μονάδες προς διάθεση σε ιδιώτες, θεσμικούς μετόχους της Alpha Bank.

    Δεν είναι λίγοι στην κυβέρνηση που θα ήθελαν να σταλεί ένα ακόμη πιο αποφασιστικό σήμα στις διεθνείς αγορές, όπως άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση της Πειραιώς.

    Από την άλλη, βέβαια, οι κανόνες της αγοράς είναι σαφείς: ο συνδυασμός της χαμηλής προσφοράς νέων, αδιάθετων μετοχών και της υψηλής ζήτησης αναμένεται να κρατήσει σε ψηλά επίπεδα τόσο την τιμή διάθεσης όσο και την spot τιμή της μετοχής καθώς τμήμα των επενδυτών που δεν θα ικανοποιηθούν αναμένεται να κατευθυνθούν στη δευτερογενή αγορά.

    Κάποιος κρατά αλυσοδεμένη την ΤΙΤΑΝ…

    Με την έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό και την αξιοποίηση της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το τσιμέντο ΤΙΤΑΝ TITC 2,60% 29,55 θα είναι περιζήτητο.

    Επιπλέον, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η ζήτηση για το Τσιμέντο που παράγει εκεί ο ΤΙΤΑΝ έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.

    Τέλος η μονάδα στην Αίγυπτο για πρώτη φορά φέτος βγάζει τα λεφτά της, δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό.

    Παρ’ όλα αυτά η τιμή ΤΙΤΑΝ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, παρά την γενικότερη κινητικότητα στα blue chips.

    H Τιμή της βρίσκεται στα 16,5 ευρώ με άνοδο μόλις 23% από τις αρχές του 2021.

    Κάποιος φαίνεται ότι έχει κάποια σχέδια για την μετοχή…

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές