• Γιατί οι αγορές ευνοούν τον Βασίλη Ψάλτη της Alpha Bank, τι συζητήθηκε στα business parties του 3ημέρου, τα μοναχικά γενέθλια του Ρέμου και τα γεμάτα αεροπλάνα της Aegean

    Πρώτο θέμα, στα τραπέζια και στα πηγαδάκια των business parties, αυτού του Αγίου τριημέρου ήταν -πιστέψτε το αφορά και τους πλούσιους- η …ακρίβεια. 

    the wise man
    image
    the wise man

    Η κρίσιμη εβδομάδα της Alpha Bank

    Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η σημαντικότερη για την Alpha Bank.

    Έως την Παρασκευή θα μάθουμε τι θα γίνει με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 και για την ακρίβεια σε ποια τιμή θα γίνει.

    Θα γίνει στο 1 ευρώ, υψηλότερα η χαμηλότερα;

    Η αγωνία έχει φτάσει στο κατακόρυφο και είναι βέβαιο οτι ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης  και το επιτελείο του πέρασαν ενα ιδιαιτερο δύσκολο τριήμερο καθώς οι αγορές χθες ήταν ανοικτές.

    Ένα είναι σίγουρο.

    Ότι τα διεθνή χρηματιστήρια είναι πολύ ισχυρά.

    Χθες το βράδυ ο DOW JONES κέρδιζε στις 21:00 (ώρα ελλάδος) περίπου 1,7%, ο DAX 1% και ο FTSE 100 1,05%.

    Τι συζητούσαν οι έχοντες και κατέχοντες στα πάρτι της Εκάλης, της Μυκόνου, του Porto Carras και της Πάρου….

    Πρώτο θέμα, στα τραπέζια και στα πηγαδάκια των business parties, αυτού του Αγίου τριημέρου ήταν -πιστέψτε το αφορά και τους πλούσιους- η …ακρίβεια.

    Η ραγδαία άνοδος των τιμών των πρώτων υλών, η ανατροπή όλων των δεδομένων στην τροφοδοτική αλυσίδα, οι αυθαιρεσίες των διαχειριστών των μεγάλων λιμανιών που ξαφνικά ανεβάζουν τις τιμές ελλιμενισμού και διαχείρισης φορτίων.

    Όλοι υποψιάζονται ότι θα υπάρξουν πολλές επιχειρήσεις -μικρές και μεγάλες- που θα προσπαθήσουν να βγάλουν τα σπασμένα των lockdown, με παράλογες ανατιμήσεις και ασύδοτη αισχροκέρδεια.

    Είναι στο χέρι των καταναλωτών να βάλουν φρένο στην αισχροκέρδεια αλλά και οι επιχειρηματίες μαθαίνω ότι συνασπίζονται, συνεννοούνται ώστε να χαλιναγωγήσουν τις ανατιμητικές τάσεις….

    Τα «μοναχικά» γενέθλια του Αντώνη Ρέμου

    Όλοι όσοι κατέπλευσαν στην Μύκονο τις προηγούμενες ημέρες, είχαν μεγάλη αγωνία για το που θα γιορτάσει τα γενέθλιά του ο Αντώνης Ρέμος. 

    Συνήθως τέτοια μέρα το καλοκαίρι, τα γενέθλια του δημοφιλούς αοιδού συνοδεύονται μ’ ένα κάλεσμα κάποιου ισχυρού επιχειρηματία που προσέδιδε ιδιαίτερη αίγλη, πολυτέλεια και κύρος στο γεγονός. 

    Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν στην Μύκονο φέτος του Αγίου Πνεύματος ήταν «μα που είναι ο Αντώνης;». 

    Για να μην ανησυχούν οι φίλοι και οι wannabies φίλοι του Ρέμου, σας πληροφορώ ότι φέτος ο τραγουδιστής επέλεξε να δουλέψει στα γενέθλιά του, μακριά από την οικογένεια…

    Ο Αντώνης Ρέμος τραγούδησε στην Κύπρο, σε ξενοδοχείο Λεμεσού , στο ιδιωτικό πάρτι της βάφτισης του παιδιού του γνωστού επιχειρηματία Κώστα Κλεάνθους και της συντρόφου του Σουζάνας Πασεινίδου. …

    Mεγάλη μέρα για τα αεροδρόμια (και την Fraport) αύριο…

    Ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει τις αποζημιώσεις Covid , για τα περιφερειακά αεροδρόμια. 

    Το νομοσχέδιο προβλέπει την αποζημίωση των παραχωρησιούχων όχι μόνο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αλλά και των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων Αιγαίου, Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου. 

    Ο κορωνοϊός «άδειασε τα αεροδρόμια» και η αποζημίωση των 300 εκατ. Ευρώ συμφωνήθηκε να εξοφληθεί διά συμψηφισμού με πληρωτέες αμοιβές των παραχωρησιούχων προς το ΤΑΙΠΕΔ. 

    Η περίπτωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η οικονομική αποκατάσταση του παραχωρησιούχου υλοποιείται μέσω της διαδικασίας των εγκρινόμενων κρατικών ενισχύσεων, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 107 παρ.2 περ. β της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), και θα πραγματοποιηθεί συνδυαστικά:

    Όχι μόνο με άμεση επιχορήγηση (51 εκατ. Ευρώ) αλλά και με συμψηφισμό, με υποχρεώσεις καταβολής αμοιβής των δικαιωμάτων (178 εκατ. Ευρώ) που προβλέπει η Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου. 

    Αυτό για την Fraport, με απλά λόγια σημαίνει, ότι δεν θα καταβάλει την ετήσια αμοιβή παραχώρησης για το 2019,το 2020 και το 2021. 

    Για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων οι μέτοχοι της Fraport κατέβαλαν 1,2 δις €. 

    Η Fraport επένδυσε ήδη 440 εκατ. Ευρώ κι έχει ήδη καταβάλει επιπλέον φόρους και εισφορές 270 εκατ. Ευρώ…

     Τα αεροπλάνα της Aegean είναι γεμάτα…

    Τα αεροσκάφη της Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 που προσγειώνονται σε Ελληνικούς προορισμούς από το εξωτερικό, είναι ασφυκτικά γεμάτα. 

    Αυτό δεν είναι δεδομένο σε άλλες αεροπορικές εταιρείες. 

    Ιδιαίτερα οι εταιρείες χαμηλού κόστους αγωνίζονται σκληρά να επιβιώσουν.

    To πρώτο στοίχημα, αυτό της ασφάλειας και της αξιοπιστίας δείχνει να έχει κερδηθεί από την Aegean.

    Τώρα, τις μέρες αυτές, παίζεται το στοίχημα των μεριδίων της παγκόσμιας αγοράς. 

    Πέρυσι, περισσότερες από 30 αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως, σταμάτησαν τη λειτουργία τους γιατί δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στη δραματική συρρίκνωση των εργασιών τους.

    Αντιθέτως, η Aegean Airlines επένδυσε σε μια πολύμηνη multi-channel ψηφιακή καμπάνια που συνδύασε μοναδικά την programmatic προβολή με Display, Video, Youtube και Social Media και έφερε 28.000 απευθείας κρατήσεις για την Aegean Airlines και την Ελλάδα. 

    Όσοι έβαλαν τα λεφτά τους στην αύξηση κεφαλαίου της Aegean έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι θα τα πάρουν πίσω και με απόδοση…

    Το μεγάλο στοίχημα του Μηδενικού Αποτυπώματος σε εκπομπές CO2.

    Tόσο οι επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος (σαν την Χαλκιδική δεν έχει) όσο και οι συνδαιτημόνες στο πάρτι του Βαγγέλη Μαρινάκη στην Εκάλη, μαζί με τους λικνιζόμενους επιχειρηματίες στη Μύκονο και την Πάρο, συμφωνούν ΟΛΟΙ σε μία παραδοχή. 

    Για την Ελλάδα σήμερα, δημιουργείται μια ευτυχής συγκυρία για την επαναδημιουργία μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής παραγωγικής και μεταποιητικής βιομηχανίας. 

    Η αποβιομηχάνιση της χώρας ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’70. Την χαριστική βολή στην παραγωγή έδωσε η θλιβερή διακυβέρνηση 2015-2019. Σήμερα όμως που ολόκληρη παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή, στον πολιτισμένο κόσμο, επαναθεμελιώνεται πάνω στη βάση του μηδενικού αποτυπώματος CO2, η ευκαιρία για την Ελλάδα είναι μοναδική. 

    Δεν χρειάζεται να γκρεμίσουμε εργοστάσια για να στήσουμε νέας τεχνολογίας παραγωγικές μονάδες. 

    Με το πακέτο των 100 δις Ευρώ που θα κινητοποιηθούν τα επόμενα 5-6 χρόνια με το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ΕυρωπαΪκό Προϋπολογισμό, η Ελλάδα μπορεί να ξαναπάρει τη θέση της στον παγκόσμιο βιομηχανικό χάρτη, με σύγχρονες ανταγωνιστικές και κυρίως «πράσινες» βιομηχανικές και μεταποιητικές μονάδες. 

    Κρυφάκουσα πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις, σχέδια και επενδυτικές στρατηγικές. 

    Να τις δούμε να γίνονται πραγματικότητα….

    To μεγάλο οικονομικό συνέδριο του Κατάρ…

    Ξεκίνησε χθες στην Ντόχα, το μεγάλο οικονομικό συνέδριο του Qatar Economic Forum (QEF). 

    Το Κατάρ είναι μακράν το πλουσιότερο -κατά κεφαλή- κράτος στον πλανήτη και σίγουρα το πιο σύγχρονο εμιράτο της Αραβικής χερσονήσου. 

    Το ΑΕΠ των 210 δισ. Δολαρίων μοιράζεται σε μόλις 300.00 γηγενείς κατοίκους και περίπου 3 εκατομμύρια μετανάστες που εργάζονται σκληρά για τους Καταριανούς. Ο στενός φίλος και συνεταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, ο 38χρονος Εμίρης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, διαθέτει τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

    Το ιδιωτικό κράτος του Αλ Θανί είναι τρίτο παγκοσμίως σε αποθέματα φυσικού αερίου και πρώτο σε εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), γεγονός που μεταφράζεται σε ηγεμονικά έσοδα στο κράτος και στη μικρή πληθυσμιακά κοινωνία του. 

    Στο Qatar Economic Forum που υποστηρίζεται από το Bloomberg, συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, φυσικά ο Ταγίπ Ερντογάν, κορυφαίοι CEO χρηματοπιστωτικών οργανισμών και βιομηχανικών ομίλων αλλά και ο …Ντέβιντ Μπέκαμ. 

    Άλλωστε το πρώτο στην Αραβική Χερσόνησο Mundial ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ, για πρώτη φορά χειμώνα Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2022, πλησιάζει…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.