• The Wiseman

    Γιατί δεν πείθει το σχέδιο του Γιάννη Στουρνάρα (ΤτΕ) για τις τράπεζες;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ο άνθρωπος του Κυριάκου

    Αν κάποιος θέλει να προσεγγίσει τον πρόεδρο Κυριάκο, κυρίως για τα θέματα της οικονομίας, πρέπει να «περάσει» από τον αθόρυβο αλλά πανίσχυρο, όπως τον χαρακτηρίζουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιο Πέτσα. Είναι από τον Απρίλιο διευθυντής του γραφείου του Μητσοτάκη, προέρχεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έμπειρος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τις νύχτες από το 2012 έως και το 2014 όταν γίνονταν οι μαραθώνιες συζητήσεις με τον Πόουλ Τόμσεν στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών ο Πέτσας ήταν εκεί. 

    Τους συνδέει η Φθιώτιδα

    Τις νύχτες αυτές στήριζε με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον τότε αναπληρωτή Χρήστο Σταϊκούρα. Και επειδή η στήλη δεν πιστεύει στις συμπτώσεις και τους τρεις του συνδέει ο τόπος καταγωγής, η Φθιώτιδα. Ο διοικητής της ΤτΕ έλκει καταγωγή από την Γλύφα, όπου διατηρεί το σπίτι του πατέρα του, ο Σταϊκούρας από την Λαμία εξ ου και βουλευτής Φθιώτιδας και ο Πέτσας από το Δομοκό. 

    «Πονηρός» ο Κυριάκος

    Μένοντας στα της Νέας Δημοκρατίας είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρόεδρος συναντήθηκε με τον Στουρνάρα άκουσε προσεκτικά όπως μαθαίνω – εξάλλου έχει και τις γνώσεις – το σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων, ωστόσο έκτοτε είναι φειδωλός στις δηλώσεις του πέρα από τα γενικά περί θετικής εξέλιξης, δίκαιης λύσης κλπ. Κρατάει μια μικρή απόσταση έως αύριο που θα ανακοινωθεί το σχέδιο από την ΤτΕ και μετρά τις αντιδράσεις των επενδυτών…

    Δεν πείθει το σχέδιο της ΤτΕ

    Το σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων της Τράπεζας της Ελλάδος έχει προκαλέσει περισσότερη αναστάτωση στο τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με αναλυτές εντός και εκτός των συνόρων έχει αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές. Ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αφού το σχέδιο είδε το φως της δημοσιότητας σε δημοσίευμα του Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα. 

    Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί δεν πείθει το σχέδιο του διοικητή; Μέχρι και η φίλη του η Ντανιέλ Νουί του SSM βγήκε και είπε ότι ναι μεν αλλά… Πως είναι σε προκαταρκτικό στάδιο… και άλλα τέτοια «αμήχανα». 

    Υπάρχουν λοιπόν και οι κακές γλώσσες οι οποίες αναφέρουν πως ο διοικητής κάπου το πάει καθώς δεν μπορεί να μην ήξερε ότι το εν λόγω σχέδιο αν έβλεπε νωρίς το φως της δημοσιότητας – χωρίς πρώτα να έχουν διευθετηθεί μία σειρά από θέματα περί κρατικής ή όχι στήριξης –θα προκαλούσε αναταραχή; 

    Μήπως, λένε οι ίδιες γλώσσες πιστεύει ότι η εξυγίανση των τραπεζών θα έρθει μόνο αν είναι υπό δημόσιο έλεγχο;   

    Δεν υπάρχει σωτηρία…

    Μια και μιλάμε για αντιδράσεις πάμε στα του Χρηματιστηρίου. Το ξύλο που πέφτει στις μετοχές των τραπεζών δεν έχει τελειωμό και στα επιτελεία των διοικήσεων έχουν αρχίσει το κλάμα! 

    Τρόμος…

    Την Πέμπτη θα γίνει η πρώτη ανακοίνωση αποτελεσμάτων από την Eurobank. Όλοι οι ξένοι είναι έτοιμοι για να δουν τα έσοδα από τόκους… Και εκεί που τα στελέχη λένε ότι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα είναι καλύτερα από αυτά το 6μηνου έρχεται χθες η UBS και με report “βάζει φωτιά” και μειώνει τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank. 

    Στο Θεό το ομόλογο

    Κι ενώ το χρηματιστήριο βουλιάζει το ομόλογο καλπάζει. Χθες, η απόδοση του 10ετούς έφθασε στο 4,66%. Αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής πως όχι μόνο στις αγορές δεν θα βγει το δημόσιο αλλά ούτε με την λαϊκή που γίνεται στην γειτονιά τους δεν θα μπορεί να πάει ο Ευκλείδης και τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ. 

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ