• Γιατί η CITI αγοράζει Τράπεζα Πειραιώς, τι λένε στην Ελλάκτωρ για το ράλι της μετοχής, το σκοτεινό παρασκήνιο της μεγάλης δουλειάς του ΔΕΔΔΗΕ και ένα quiz για το διάσημο νησί που έκαναν διακοπές πολλοί επιχειρηματίες

    Οι παρατηρητικοί χρηματιστές και fund managers πρόσεξαν χθες ότι έγινε ένα μεγάλο πακέτο στην Τράπεζα Πειραιώς περίπου 5 εκατ. μετοχές.

    image

    Η Citi στην Τράπεζα Πειραιώς

    Οι παρατηρητικοί χρηματιστές και fund managers πρόσεξαν χθες ότι έγινε ένα μεγάλο πακέτο στην Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88  5 εκατ. μετοχές.

    Ο Wiseman έμαθε ότι το πακέτο αυτό το έκανε η CITI, η οποία άρχισε να τοποθετείται στην Πειραιώς προφανώς για λογαριασμό πελατών της.

    Όμως μάθαμε και άλλα.

    Τις προηγούμενες ημέρες η CITI αγόραζε Πειραιώς από 4 διαφορετικούς κωδικούς συγκεντρώνοντας 5 εκατ. χαρτιά.

    Οι μετοχές αυτές από τους 4 κωδικούς μεταβιβάστηκαν σε ένα κωδικό έτσι ώστε να συνεχίσει η τράπεζά να αγοράζει στους 4 κωδικούς που προαναφέραμε.

    Η μετοχή έκλεισε με όγκο συναλλαγών 7,080 εκατ. μετοχές στα 1,59 με άνοδο 0,86%.

    Επίσης και η Alpha ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 χθες κινήθηκε επιθετικά καθώς αλλάξαν χέρια 5,6 εκατ. μετοχές.

    Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 0,18% στα 1,13 ευρώ.

    Οι Αμερικανοί λένε ένα ρητό όταν μιλάνε για μετοχές: Please fasten your seat Belts.

    We are ready for take off.

    Κατασκευές: Το επόμενο play

    Μετά τις τράπεζες, το επόμενο play στην αγορά αφορά στις εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου.

    Την άποψη αυτή εξέφρασε μιλώντας όχι κάποιος τυχαίος, αλλά κορυφαία πηγή κατασκευαστικού ομίλου, κληθείσα να σχολιάσει το χθεσινό ράλι στον κλάδο.

    Κέρδη 4,37% για την Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63 στο 1,91 με 246 χιλιάδες κομμάτια όγκο και 665 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση πιάνοντας στο κλείσιμο υψηλό 52 εβδομάδων.

    Σούπερ κέρδη 4,18% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,48% 16,88  , στα 11,47 ευρώ, τιμή την οποία έχει να δει η μετοχή από το 2007, διακινώντας χθες 178 χιλιάδες κομμάτια και την κεφαλαιοποίηση να πλησιάζει το 1,2 δις. ευρώ.

    Πάνω από 1% η άνοδος για την Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -0,55% 5,38 , η οποία ταυτόχρονα τρέχει την αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ και λίγο πάνω από μία ποσοστιαία η άνοδος για την Άβαξ ΑΒΑΞ -1,24% 1,59 , η οποία έχει να δει το «κόκκινο» σε πρόσημο από τις 4/1.

    Κατ’ αρχήν, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι γνωστό ότι έχει μπροστά της το mega deal που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, από την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02 .

    Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγεί η ίδια πηγή, η εταιρεία θα μειώσει σημαντικά τον δανεισμό της διεκδικώντας νέα έργα και χρηματοδοτώντας προγραμματισμένα, μεταξύ των οποίων το αεροδρόμιο του Καστελίου στην Κρήτη, ή το Καζίνο στο Ελληνικό.

    Τι λένε στην Ελλάκτωρ

    Πάμε τώρα στην Ελλάκτωρ που βρίσκεται πάνω από 7% να κερδίζει από το ξεκίνημα της χρονιάς.

    Η ίδια πηγή που βρίσκεται στα μέσα και τα έξω του ομίλου, πιστεύει ότι το ράλι στη μετοχή βασίζεται στη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων, των αριθμών, του 2022, αλλά και της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε.

    Αν σήμερα η Άκτωρ έχει ανεκτέλεστο 3 δις. ευρώ, φέτος, στο τέλος του χρόνου θα έχει 4 δις. ευρώ.

    Με αυτό τον τρόπο θέλει να μας πει ότι δεν στέκουν τα σενάρια πώλησης της εταιρείας.

    Ταυτοχρόνως, ο ίδιος άνθρωπος μας λέει ότι επειδή έχουν κοπεί οι εκπτώσεις από τα έργα (λόγω αύξησης των τιμών) και πως αυτό που γινόταν παλιά με το αλισβερίσι των εκπτώσεων δεν υπάρχει πλέον, θα ανέβουν τα profit margins, τα περιθώρια κέρδους για τα έργα που αναλαμβάνει κάθε εταιρεία.

    Αν έχουν προγραμματιστεί 8 δις. έργα, οι εταιρείες θα γράψουν ένα 10% κέρδος, δηλαδή 800 εκατ. ευρώ.

    Ο δε τζίρος τους, θα διπλασιαστεί.

    Προφανώς γίνεται αντιληπτό ότι στήνεται ένα σκηνικό στην αγορά λίγο πριν από τις εκλογές που μάλλον θα αναδειχθούν όλες οι κρυμμένες υπεραξίες.

    Ειδικά, η Ελλάκτωρ που μετά την εξαγορά του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και οι μέτοχοι της να τρίβουν τα χέρια τους…

    H μεγάλη δουλειά του ΔΕΔΔΗΕ

    Για τους «έξυπνους μετρητές» του ΔΕΔΔΗΕ σας έχουμε γράψει πολλές φορές.

    Ο Αναστάσιος (Τάσος για τους πολλούς φίλους του και τους ορκισμένους εχθρούς του μέσα στην κυβέρνηση) Μάνος «τρέχει» ένα διαγωνισμό για 7,5 εκατομμύρια κομμάτια σε όλη την Ελλάδα με αρχικό προϋπολογισμό 800 εκατομμύρια, αλλά εσείς γράψτε πάνω από 1,2 δις με τα …παρελκόμενα που λένε, για να είστε μέσα. Μεγάλη δουλειά συνεπώς.

    Πριν μερικές ημέρες ο Τάσος έβγαλε τη short list  με τους διεκδικητές της μεγάλης πίτας, αφού αρκετό καιρό πριν σταμάτησε να σηκώνει τα τηλέφωνα σε υποψήφιους, ενδιαφερόμενους, μεσάζοντες και νταλαβεριτζήδες.

    «Γιατί να απαντάει στα τηλέφωνα και να ακούει γκρίνιες και απειλές και να στενοχωριέται;»

    Αφού έτσι κι αλλιώς τη λεγόμενη “μικρή λίστα” θα του την έδιναν έτοιμη από …πάνω» ακούστηκε στο περιθώριο ενός Δ.Σ. της επιχείρησης από μέλος του Συμβουλίου, πριν βεβαίως μπει στην αίθουσα ο κος Μάνος.

    Ο αφελής wiseman  ειλικρινά δεν καταλαβαίνει ποιος θα έδινε έτοιμη λίστα σε ένα κοινοτικό διαγωνισμό και ποιοι είναι οι …«από πάνω» αλλά τέλος πάντων μιλάμε για κουβέντες εν μέσω των εορτών που πέρασαν, με μελομακάρονα, κουραμπιέδες και άφθονο ουίσκυ να ρέει οπότε ας είμαστε επιεικείς με τους χιουμορίστες του Δ.Σ. τους ΔΕΔΔΗΕ.

    Η short list όμως έκρυβε εκπλήξεις: πέρασαν και οι δύο Αμερικανοί, επίσης πέρασαν και οι δύο Γάλλοι του διαγωνισμού, ενώ έμειναν εκτός οι Ελβετοί (για τους οποίους ενδιαφέρονται σφόδρα γερμανικοί κύκλοι στην Αθήνα) που ήταν φαβορί, αφού έχουν και εργοστάσιο στην Κόρινθο με 400 εργαζόμενους άρα η ελληνική προστιθέμενη αξία θα ήταν περισσότερη.

    Κουβέντες με χιούμορ και νόημα στο ΔΣ

    Θα μεταφέρω συνεπώς κουβέντες γεμάτες χιούμορ από μέλη του Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ για τις επιλογές, σταχυολογώντας τις πιο πιπεράτες, έστω και εάν ο wiseman δεν υιοθετεί τις λεγόμενες «μαντεψιές» τους.

    Λοιπόν, βαθιά ανάσα και:

    -«υποτιμήσατε όλοι τον (ελληνο)αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζόρτζ Τσούνη, επειδή είναι πολύ ευγενής και ως γνωστόν τον ευγενή τον άνθρωπο όλοι τον …αγνοούνε!

    Μία χαρά οδήγησε  και τους δύο αμερικανούς του στον τελικό παρόλο που ο ένας μάλλον δεν είχε τα φόντα.

    Δεν είναι μόνο PR  ο Τζόρτζ, έχει και ουσία στο παιχνίδι του και γνωρίζει πότε να σηκώνει τον τόνο της φωνής του».

    -«σε κάποια φάση ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας δεν άντεξε και είπε σε συνομιλητή του: ‘εγώ δεν έχω καμία αρμοδιότητα στο θέμα, πηγαίνετε στο Μαξίμου για τα παράπονά σας’.

    Ο συνομιλητής του που απειλούσε Θεούς και Δαίμονες μιλάει σπαστά ελληνικά».

    -«Του Μακρόν μακρά είναι η …λίστα (Σ.Σ. αυτό είναι λογοπαίγνιο με διάφορες παραλλαγές). Ξέρεις, ο φίλος και σύμμαχος Γάλλος Πρόεδρος έχει δώσει μία ολόκληρη λίστα με γαλλικές εταιρίες στον Κυριάκο Μητσοτάκη την τελευταία φορά που βρέθηκαν, διαφημίζοντας τη σοβαρότητά τους και την ανάγκη να παίρνουν έργα στη χώρα μας.

     Γι αυτό πέρασαν και οι δύο Γάλλοι στα τελικά, παρόλο που ο ένας όμιλος χαρακτηρίζεται “σαπάκι”.

    Εδώ μας φυλάει το Αιγαίο, ολόκληρο γαλλικό αεροπλανοφόρο, στους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ θα τα χαλάσουμε;».

    Οι Ελβετοί έμειναν εκτός

    -«Οι Ελβετοί έμειναν έξω από τα τελικά παρόλο που έχουν εργοστασιάρα στην Ελλάδα.

    Αμερικανοί και Γάλλοι τους φοβούνται και τους έκοψαν με συνοπτικές διαδικασίες.

    Αμέσως μετά δραστηριοποιήθηκαν  έντονα κύκλοι της γερμανικής Πρεσβείας (Σ.Σ. καλό και τούτο-από πότε η Ελβετία έγινε Ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, είδατε τί θαύματα κάνουν τα ελβετικά φράγκα;) με αποτέλεσμα σήμερα να αναζητείται φόρμουλα να περάσουν εκ των υστέρων και αυτοί!

    Πάντως οι ελβετοί θα κάνουν προσφυγή που θα καθυστερήσει το διαγωνισμό 4-6 μήνες άρα πάμε για μετά τις εκλογές!».

    -«Οι άλλοι δύο κομμένοι  που είναι μία συγγενική της  Enel μαζί με πολωνούς και η Vodafone μαζί με τους Δανούς της Netcompany Intrasoft μάλλον δεν θα κάνουν φασαρία.

    Οι Ιταλοί  περιμένουν κάτι άλλο …αρκετά μεγάλο στην ενέργεια ενώ οι Δανοί έχουν απογοητευθεί από τη Ελλαδάρα μας και μας αποκαλούν …Africa  οι κρυφορατσιστές!

    Ναι αλλά το καλοκαίρι στην Κρήτη μαζεύεται η μισή Κοπενγχάγη που δεν τους αρέσει κιόλας η χώρα μας. Ορίστε μας!»

    Οι 4 που πέρασαν

     Για την ιστορία θυμίζουμε τους τέσσερις της shortlist:

    Α) Η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV AΤ.

    Β) Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.

    Γ) Η γαλλική Oracle France SAS μαζί με  σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d.

    Δ) Η  γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, μεγάλος  προμηθευτής της γαλλικής Enedis μαζί με την ελληνική Protasis AE.

     Κόπηκαν» η πολυεθνική με έδρα την Ελβετία, Landis+GYR AG, η ιταλική Gridspertise Srl (την οποία έχει ιδρύσει η Enel) από κοινού με την Bitron Poland Sp Z.oo και  η δανέζικη Netcompany Intrasoft SA (είχε εξαγοράσει το 2021 την Intrasoft), μαζί με τις Ningbo Sanxing Electric (Σουηδία) ΑΒ, Foxytech Sp Z.o.o (Πολωνία), και Vodafone Panafon Hellenic Telecommunications Company SA.

     

    Το μεγάλο μυστικό

    Το Σύστημα Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων συλλέγει, ελέγχει, αποθηκεύει και διασφαλίζει την ασφαλή παράδοση των data μέσω του λεγόμενου Field Equipment, ενώ λαμβάνει επίσης συμβάντα και συναγερμούς για λάθη από το Field Equipment, τα διαχειρίζεται και προωθεί τα δεδομένα.

    Αν  οι μετρητές ήταν σήμερα εγκατεστημένοι, τότε κάθε φορά που θα έπεφτε το ρεύμα σε μια περιοχή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, τα κεντρικά του διαχειριστή θα λάμβαναν άμεσα σήμα.

    Εκείνος μέσω ενός network operating center θα έδινε εντολή από μακριά, χωρίς να χρειάζεται να στέλνει επιτόπου συνεργεία, αυτά να σκαρφαλώνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες σε πυλώνες.

    Η  ψηφιοποιημένη εικόνα χιλιάδων διακοπών σε μια περιοχή,   θα μπορούσε να δημιουργήσει άμεσα ένα ψηφιακό χάρτη με τις βλάβες.

    Με την ψηφιακή εικόνα των γραμμών που τέθηκαν εκτός λειτουργίας θα έστελνε το προσωπικό του στο σωστό χρόνο στα σωστά σημεία, χωρίς καθυστέρηση.

    «Όλα πολύ καλά αυτά, αλλά να ξέρετε πως υπάρχει και μυστικό εκεί: όλο το σύστημα μπορεί να υποδεχτεί και …περίεργο λογισμικό πάνω του αργότερα» μας έλεγε χθες ένας μηχανικός τηλεπικοινωνιών με μεγάλη πείρα.

    Ως γνήσιος wiseman εγώ, σας το μεταφέρω, είπα, συνέγραψα και ελάλησα και απεκδύομαι πάσης ευθύνης.

    Τo πυκνό μυστήριο με την «PROTASIS SA»

    Ενδιαφέρον όμως έως και πυκνό μυστήριο παρουσιάζει η εταιρία PROTASIS SA δηλαδή  ο εγχώριος εταίρος της γαλλικής Sagemcom Energy & Telecom SAS (που αυτοσυστήνεται ως «μεγάλος  προμηθευτής της γαλλικής Enedis» οτιδήποτε και αν σημαίνει αυτό) αφού μέσα στο ΔΕΔΔΗΕ λένε ότι αυτός ο γαλλικός Όμιλος και ο έλλην συνεταίρος (μέσα στο ΔΕΔΔΗΕ τον χαρακτηρίζουν ‘ανύπαρκτο’ αλλά αυτό μένει να  φανεί στο άμεσο μέλλον) «πέρασαν  αέρα» στα τελικά και αυτό γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει, εάν όντως ισχύει φυσικά.

    Η PROTASIS SA λοιπόν αυτοσυστήνεται ως εταιρία που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες Consulting & Engineering καθώς και  λύσεις Systems Integration στους Τομείς της Παραγωγής, Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ισχύος με άγνωστη δραστηριότητα στην Ελλάδα και πάσα πληροφορία καλοπροαίρετα αποδεκτή.

    Αντιθέτως διαφημίζει έντονη δραστηριότητα στη Λιβύη που δεν τη λες ακριβώς την πατρίδα της τεχνολογίας αιχμής και των ψηφιακών εφαρμογών.

    Δίνει μάλιστα και διεύθυνση  στην περιοχή ZAWIYAT AL DAHMANI και στην οδό ASH SHATT  στην Τρίπολι, χωρίς να διευκρινίζει εάν βρίσκεται στην μαρτυρική βομβαρδισμένη περιοχή της πόλης που δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο ή στο άλλο κομμάτι της πόλης που το προστατεύουν τουρκικά στρατεύματα.

    Αλλά και στο Ντουμπάι των Εμιράτων λέει πως έχει γραφεία (;) σε θυρίδα μάλλον  (P.O. Box 48800 – Unit No-2H-05-91, Floor No. 5, Bldg No. 2, Plot 550-554) και όποιος το βρει πηγαίνοντας εκεί, κερδίζει χρυσή τη μινιατούρα του Burj Al Arab.

    Ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας με έδρα το Χαλάνδρι εμφανίζεται ο κ. Βασίλης Γεωργίου με άμεση συνεργάτρια την κα Εύη Κατογούδη.

    Πάντως στο site  της εταιρίας και εκεί που θα έπρεπε να αναφέρονται τα project  στα οποία συμμετέχει ή έχει ολοκληρώσει, η σημείωση λέει πως το συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι under construction, προφανώς θα γραφεί μόλις πάρουν μαζί με τους Γάλλους το έργο του (σχεδόν) 1,5 δις με τους ψηφιακούς μετρητές.

    QUIZ

    Ποιο διάσημο νησί πλανήτη, τις ημέρες των εορτών και έως πριν λίγες ώρες ήταν γεμάτο από διάσημους Έλληνες επιχειρηματίες που διασκέδασαν μαζί με τις συζύγους τους και κυρίες που επιθυμούν να γίνουν σύζυγοι;

    Το νησί αυτό, μαζί με το ST Barth, κέρδισε τις καρδιές όσων το επισκέφθηκαν.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη στο ST BARTH, βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τα ζεύγη Καραγεώργη, Κούστα, Δαλακούρα, ο επιχειρηματίας Γιάννης Στασινόπουλος, η Νατάσα Λιακουνάκου, ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ATΗΕΝΕΕ Χρύσανθος Πανάς κλπ.

    Περισσότερα στον WISEMAN της Δευτέρας!!!

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.