• The Wiseman

    Γιώργος Αποστολόπουλος: Το Ιατρικό, το Ντυνάν και τα λεφτά του Γερμανού μετόχου

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Όσοι ξέρουν να διαβάζουν «πίσω» από τους τίτλους, αντιλαμβάνονται ότι η οικογένεια Αποστολόπουλου είναι αρκετά πιο πονηρή απ’ ότι φάνηκε. Όχι μόνο δεν ζημιώθηκε από την «αναποτελεσματική» δημόσια προσφορά για του 30% του Υγεία, αλλά όπως φαίνεται κέρδισε και μάλιστα σημαντικά. Ποιο είναι το όφελος; Ότι έχει χαρτογραφήσει πλήρως το στρατόπεδο του Υγεία. Με την αποτίμηση που ζήτησε η MIG ως «άμυνα» στην προσφορά Αποστολόπουλου, έχει μπει πλέον και ο πήχης για το Υγεία. Επομένως, εάν το Ιατρικό «επανέλθει» για το 100% του Υγεία, όπως ορισμένοι πιστεύουν πως θα συμβεί με τη συνεργασία του γερμανικού ομίλου Asklepios, η Τράπεζα Πειραιώς, που ελέγχει το Υγεία, θα το βάλει στο τραπέζι της κουβέντας. Βέβαια αυτή τη στιγμή δύσκολα η Πειραιώς θα αποχωριζόταν ένα τέτοιο asset που θα μείωνε την αξία της MIG (μητρική του ΥΓΕΙΑ). Προφανώς και η δημόσια προσφορά του ομίλου Αποστολόπουλου για το 30% του Υγεία (που ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα) δεν ήταν η κεντρική κίνηση στη σκακιέρα. Ήταν όμως μια ενδιαφέρουσα… μπαλιά, που όπως φαίνεται εξυπηρετεί τα επόμενά του σχέδια.

    Οι Αποστολόπουλοι, λέγεται στο παρασκήνιο , δεν πρόκειται να επανέλθουν με βελτιωμένη πρόταση. Άλλωστε δεν έχει κανένα νόημα.  

    Ο ταπεινός σας αρθρογράφος δεν ξέρει αν το Ντυνάν είναι όντως ο πραγματικός στόχος του Αποστολόπουλου, ξέρει όμως ότι  η οικογένεια του Ιατρικού Κέντρου είναι αποφασισμένη να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση του ελληνικού πόλου στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας.

    Επίσης ότι αν και έχει δεχθεί πολλές προτάσεις από σημαντικά funds που θα ήθελαν να ρίξουν χρήμα στον κλάδο η οικογένεια Αποστολόπουλου είναι αποφασισμένη να κάνει τα επόμενα βήματα σε συνεργασία με τον θεσμικό της συνεργάτη, τον γερμανικό όμιλο Asklepios που άλλωστε μετέχει στο Ιατρικό.

    Και αυτό γιατί ποντάρει στη σύμπραξη με έναν γνωστό εταίρο ο οποίος έχει μακρά ενασχόληση με τον κλάδο και όχι σε μια συνεργασία με κεφάλαια που  λογοδοτούν σε μετόχους και ενδιαφέρονται για εύκολο χρήμα.

    Για όσους δεν γνωρίζουν η Asklepios είναι η επιχείρηση του γερμανού δισεκατομμυριούχου Bernard Broermann, με προσωπική περιουσία (κατά το Forbes) που υπερβαίνει τα 4 δις. ευρώ. Η Asklepios Kliniken GmbH διαθέτει σήμερα περισσότερα από 140 νοσοκομεία, καθώς και δραστηριότητες σε Κίνα, Ρωσία, Πολωνία και Πορτογαλία. Επίσης από το 1984 που ιδρύθηκε δεν έχει αποεπενδύσει από καμία δραστηριότητα που απέκτησε στο χώρο της υγείας. Λεφτά υπάρχουν επομένως, όπως και αφοσιωμένος σύμμαχος…

    Κατσανέβας (δραχμή) και Ευρυζωνικότητα Παππά!

    Σκηνές απείρου κάλλους είδε χθες γνωστός οικονομολόγος και «πράκτωρ» της στήλης που παραβρέθηκε σε παρουσίαση μελέτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την ευρυζωνικότητα στην οποία μίλησε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Η παρουσίαση της μελέτης έγινε από τον καθηγητή Διονύση Χιόνη, γνωστό για τις θέσεις του υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Ποιος λέτε πως κάθονταν στην πρώτη σειρά; Ποιος άλλος από τον ιδρυτή του κόμματος «Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων» Θεόδωρο Κατσανέβα! Στο δικτυακό φόρουμ «Οδός Δραχμής» του κ. Κατσανέβα φιλοξενούνται συχνά και άρθρα του Δ. Χιόνη. Αμήχανος κάθισε δίπλα στο πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας (επίσης πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ).

    Παρών ήταν και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, αλλά κάθισε στην άλλη πλευρά της πρώτης σειράς και αποχώρησε πριν τελειώσει η παρουσίαση.

    Ύμνους για τον κ. Παππά είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας, στην κατάμεστη αίθουσα του «King George», καθώς είναι η πρώτη φορά από το 1999 που η κυβέρνηση αναθέτει στο ΟΕΕ κάποια μελέτη.

    Δύο δελτία τύπου σε δύο ημέρες επειδή ακύρωσε ένα ΣΔΙΤ!

    Τρία χρόνια μετά την εκκίνηση του ΕΣΠΑ, στο υπουργείο Οικονομίας βγάζουν ανακοινώσεις όχι επειδή προχωρούν τα έργα, αλλά επειδή εντάσσουν τις μελέτες!

    Μνημείο των ανακοινώσεων που βγήκαν αυτή την εβδομάδα είναι τα δύο δελτία τύπου με τα οποία ενημερωνόμαστε πως η διαχείριση των απορριμμάτων του δυτικού βραχίονα της Θεσσαλονίκης δεν θα γίνει με ΣΔΙΤ, αλλά (κάποτε) ως δημόσιο έργο.

    Πρώτα υπήρξε κοινή ανακοίνωση των υπουργών κ.κ. Αλ. Χαρίτση και Σ. Φάμελλου και στη συνέχεια ο τελευταίος θεώρησε σκόπιμο να βγάλει ξεχωριστό δελτίο τύπου, 500 λέξεων, με το οποίο μας πληροφορεί για την «εκκίνηση καινοτόμων έργων για τα απορρίμματα στην Κεντρική Μακεδονία, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ». Μικρή λεπτομέρεια;

    Δεν ξεκινούν τα έργα, ούτε καν οι μελέτες. Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για τις μελέτες! Πάνε για ρεκόρ αρνητικής απορρόφησης στα κοινοτικά κονδύλια αλλά πανηγυρίζουν.

    Σημειώστε πως τα έργα με συμπράξεις (ΣΔΙΤ) στα απορρίμματα είναι τα μοναδικά που προχωρούν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι και η μοναδική μας ελπίδα για να μειωθούν τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας εξαιτίας του χάους στη διαχείριση αποβλήτων.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, όμως, έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια την πρόταση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και προχωράει ένα ακόμα δημόσιο έργο, με άγνωστη ημερομηνία κατασκευής.

    Στον Άλιμο κρίνεται ο νέος γύρος ιδιωτικοποιήσεων

    Ο ορυμαγδός διευκρινίσεων που είχε ζητηθεί τις τελευταίες εβδομάδες από το ΤΑΙΠΕΔ δείχνει πως σήμερα, που έχει καθοριστεί ως ημέρα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μαρίνα Αλίμου, θα υπάρξει κινητοποίηση.

    Εδώ και ημέρες ακούγονται πολλά ονόματα και σχήματα, από μια κοινοπραξία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ με τους Τούρκους της Koch μέχρι Ιταλούς, ξένα funds και εφοπλιστές.

    Λέγεται πως δεν θα εκδηλώσει τελικά ενδιαφέρον η κοινοπραξία της Lamda Development με τον όμιλο Dogus – που ελέγχουν τη μαρίνα Φλοίσβου. Στην Lamda έχουν μια άλλη μαρίνα να αναπτύξουν, όταν τελειώσει η υπόθεση του Ελληνικού, αυτή του Αγίου Κοσμά.

    Σήμερα το βράδυ θα γνωρίζουμε.

    Ποια deals;

    Για την JetOil, που χθες υπήρξε νέα παρέμβαση των εργαζομένων υπέρ του επενδυτή (Centracore) τα γράψαμε. Δύσκολα θα προχωρήσει.

    Για την εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων Sixt του ομίλου Βασ. Θεοχαράκη να τα γράψουμε: Δύσκολα θα προχωρήσει.

    Για την Lakitira να τα ξαναγράψουμε: Θα καθυστερήσει!

    Για τα ψάρια (Νηρέας, Σελόντα) μας πληροφορούν πως οι υποψήφιοι δεν είναι δύο, τρεις ή τέσσερις οπότε θα καθυστερήσουμε (Ούτε και αυτοί δεν ξέρουν).

    Ευτυχώς, δηλαδή, που πρέπει να εξυγιανθούν τάχιστα οι ισολογισμοί των τραπεζών.

    Ο τζόγος μετακομίζει στο Λονδίνο

    Οι παίκτες των τυχερών παιχνιδιών ετοιμάζονται πυρετωδώς για την έκθεση του κλάδου ICE στο Λονδίνο, η οποία πραγματοποιείται την άλλη εβδομάδα 6-8 Φεβρουαρίου.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ