• The Wiseman

    Ποιο κορυφαίο στέλεχος της αγοράς πάει στον ΟΠΑΠ – O ρόλος Χριστοφόρου

    • the Wise Man
    the wise man

    the wise man


    Οι ακριβές μετοχές 

    Σήμερα στο μικροσκόπιο του WISEMAN μπαίνει η Μοτοδυναμική και ο Παπουτσάνης. Πρέπει να θυμάστε πάντα όταν αγοράζετε μια μετοχή να κοιτάτε πόσο κοστίζει, δηλαδή τι κεφαλαιοποίηση έχει. Αυτό είναι το Α και το Ω. 

    Ας ξεκινήσουμε από την ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΟΤΟ 0,33% 3,08 της οικογένειας Κυριακόπουλου. 

    Η οικογένεια Κυριακόπουλου έκανε το colpo grosso και έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 9.8 εκ ευρώ στα 0.56€ και τώρα η μετοχή έκλεισε χθες στα 1.38€ έχοντας μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 40.365 εκ ευρώ. 

    Ο όμιλος της Μοτοδυναμικής , το 2018 έβγαλε ΖΗΜΙΕΣ 35.483 χιλ ευρώ και είχε καθαρό δανεισμό 23.417 εκ ευρώ. 

    Δηλαδή στα 1.38€ έχει ένα Enterprise Value 63.782 εκ ευρώ με EBITDA 1.932 εκ ευρώ. Αυτό μας βγάζει ένα EV/EBITDA 2018 = 33. 

    Στη στρατόσφαιρα (!!!!!). Δηλαδή, ενώ η μετοχή είναι φθηνή, κοστίζει μόνο 1.38€, το μαγαζί η Μοτοδυναμική, είναι πανάκριβο με όρους EV/EBITDA και P/E. 

    Για να ξέρετε, οι καλές μη τραπεζικές μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύονται με ένα EV/EBITDA 2018 = 7. 

    Ας πάμε να δούμε τα αποτελέσματα Α’ εξαμήνου του Παπουτσάνη. Εδώ έχει γίνει τρελό προμοτάρισμα απο κάποιους το πόσο φθηνή είναι η εταιρεία. 

    Για να δούμε όμως τι λένε οι αριθμοί. Η μετοχή του Παπουτσάνη ΠΑΠ 2,52% 2,44 έκλεισε χθες στα 1.66€ έχοντας μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 41.696 εκ ευρώ. 

    Το 2018 είχε κύκλο εργασιών 24.240 εκ ευρώ, EBITDA 1.416 εκ ευρώ και ΚΜΦΔΜ 1.105 εκ ευρώ. 

    Το Α΄ εξάμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν από 11.981 εκ ευρώ σε 14.350 εκ ευρώ. Τα EBITDA από 1.322 εκ ευρώ σε 1.707 εκ ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους από 382 χιλ. ευρώ σε 609 χιλ. ευρώ. 

    Δυστυχώς όμως, η εταιρεία ενώ πέρσι στο Α’ εξάμηνο είχε θετικές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες της τάξης των 533 χιλ. ευρώ, φέτος γύρισε σε αρνητικές -1.568 εκ ευρώ. 

    Ακόμα, ο καθαρός δανεισμός από 8.961 εκ ευρώ που ήταν στο τέλος του 2018 αυξήθηκε σε 9.193 εκ ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις από 20.989 εκ ευρώ σε 24.233 εκ ευρώ. 

    Ο Παπουτσάνης παίζει με ένα P/E 2018 = 37.73 (!!!!!) και με ένα EV/EBITDA 2018 = 35.93. Επειδή μας αρέσει να είμαστε ακριβοδίκαιοι, επειδή τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 29% στο εξάμηνο, εκτιμούμε ότι θα έχουν και την ίδια αύξηση στο έτος. 

    Δηλαδή η εταιρεία από 1.416 εκ ευρώ EBITDA που είχε το 2018 θα εμφανίσει 1.826 εκ ευρώ. 

    Δηλαδή, στα 1.66€ παίζει με EV/EBITDA 2019e = 27.86.  Έχουμε την αίσθηση ότι στο χρηματιστηριακό ταμπλό, τα σαπούνια του Παπουτσάνη  κοστίζουν χρυσάφι. 

    Συμπέρασμα, μπορεί οι μετοχές του Παπουτσάνη και της Μοτοδυναμικής να είναι φθηνές σε τιμή αλλά σε όρους EV/EBITDA και P/E είναι πανάκριβες. Γι’  αυτό λοιπόν προσοχή. 

    Πάντα να διαβάζετε προσεκτικά τους ισολογισμούς και η εμπιστοσύνη καλή αλλά ο έλεγχος καλύτερος. (ΥΓ: Το mononews.gr δεν συστήνει ποτέ αγορές ούτε πωλήσεις μετοχών)

    Στον ΟΠΑΠ

    Ποιο κορυφαίο στέλεχος της αγοράς φεύγει από μεγάλη τράπεζα και πάει στον ΟΠΑΠ; Την επιτυχία, λένε όσοι ξέρουν,  την χρεώνεται ο Deputy CEO του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 2,58% 16,68 Οδυσσέας Χριστοφόρου ο οποίος τον έπεισε να πάει στον Οργανισμό καθώς γνωρίζονται χρόνια.  Ο κ. Χριστοφόρου “παίζει” όπως λένε οι ειδικοί, δυνατή μπάλα.  Όμως και  το στέλεχος είναι top και με αξία στην αγορά.

    Συνδικαλιστές εναντίον επιμόρφωσης

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κίνητρα των συνδικαλιστών, που αρνούνται να αφήσουν την υλοποίηση σεμιναρίου ενημέρωσης για διεθνείς βέλτιστες πρακτικές φορολογικών ελέγχων -αποκλείοντας τους χώρους των σεμιναρίων- στελεχών της ΑΑΔΕ απο διεθνώς καταξιωμένες εταιρείες συμβούλων, που εχουν μάλιστα αναλάβει το έργο μετά απο διαγωνισμό της Τεχνικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Μάλιστα, οι συνδικαλιστες εσκεμμένα παρουσιάζουν τις εν λογω εταιρείες ως εισπρακτικές, γεγονός ψευδές. Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί, που θέλουν να εμποδίσουν την ενημέρωση και επιμόρφωση των εφοριακών;

    Γιατί θεωρούν ότι τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης δεν πρέπει να ενημερώνονται για τις βέλτιστες και με καλύτερη τεχνογνωσία πρακτικές άλλων χωρών; Μήπως εξυπηρετούν άλλου είδους ατζέντες;

    Έρχονται συγχωνεύσεις στους ιδιώτες παρόχους ενέργειας…

    Το συμμάζεμα και η εξυγίανση της ΔΕΗ αναμένεται όπως πληροφορείται η στήλη να πυροδοτήσει εξελίξεις και στους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας… Κι αυτό διότι υπάρχουν οι γίγαντες, υπάρχουν όμως και οι μικροί… 

    Ο ανταγωνισμός θα χτυπήσει κόκκινο τους επόμενους μήνες, κυρίως το 2020 και, όπως εξηγούσε στην στήλη έμπειρος επιχειρηματίας θα δούμε συμπράξεις δυνάμεων αλλά και εξαγορές των μικρών του κλάδου… 

    Μέχρι τότε το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και έχει το όνομα ΔΕΗ… 

    Και όπως λέει η παροιμία «όταν χτυπιούνται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια»!

    Την επόμενη εβδομάδα η έκθεση της EY για την ΔΕΗ και η σύνδεση με την Εξεταστική Επιτροπή 

    Πως και πως μαθαίνω ότι περιμένει ο ήρεμος Κωστής (Χατζηδάκης) αλλά και ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, το πόρισμα της EY για τα οικονομικά πεπραγμένα της επιχείρησης προκειμένου να δουν ακριβώς τις ανάγκες ρευστότητας της εταιρείας κι όχι μόνο… 

    Διότι το πόρισμα των ορκωτών δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως το εφαλτήριο για την ενδεχόμενη Εξεταστική Επιτροπή, την οποία εξαγγέλλουν τα κυβερνητικά στελέχη…  Ε, ρε γλέντια… 

    Όσο για το νέο master plan της ΔΕΗ μαθαίνω ότι θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο…

    Ενημερώνουμε για να μην έχουμε καμία ευθύνη για ό,τι γίνει

    Η μία μετά την άλλη – εχθές πήρε την σκυτάλη από την Eurobank η τράπεζα Πειραιώς – θα στείλουν τις επόμενες ημέρες μαζικά ειδοποιητήρια στους δανειολήπτες με κόκκινο στεγαστικό δάνειο, το οποίο φέρει εγγύηση την πρώτη κατοικία… 

    Όπως έλεγε στην στήλη ένας εκ των πλέον έμπειρων τραπεζιτών «είπα στις υπηρεσίες της τράπεζας να στείλουν αμέσως τα ειδοποιητήρια προκειμένου οι δανειολήπτες να μπουν στο πλαίσιο προστασίας… Τους ενημερώνουμε έναν προς έναν… 

    Μετά από αυτό καμία τράπεζα δεν θα φέρει ευθύνη αν υπάρξει πλειστηριασμός… Γι αυτό πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας… Είναι η τελευταία ειδοποίηση»! Όπως καταλάβετε η κατάσταση δυσκολεύει… 

    Κουίζ:

    Ποιος από τους υποψήφιους μνηστήρες της Creta Farms – γνωστός και πολυδιαφημισμένος – θέλει την εταιρεία με πολύ λίγα χρήματα και τον αριθμό των εργαζομένων που θα μείνουν πολύ κάτω από το 50% των υφιστάμενων;

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ