• Οικονομία

  Θεοχάρης για Σέρβους τουρίστες: Αυτά είναι τα 3 πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου – Πότε ανοίγουν τα χερσαία σύνορα

  Χάρης Θεοχάρης

  Χάρης Θεοχάρης


  Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη με την Σέρβα ομόλογό του, Τατιάνα Μάτιτς

  Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των δύο υπουργών βρέθηκε η διευκόλυνση της ροής των τουριστών ανάμεσα σε Ελλάδα και Σερβία κατά την επερχόμενη θερινή περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκαν όλες οι δυνατότητες με γνώμονα την ασφάλεια επισκεπτών και εργαζομένων στο τουρισμό και διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της πανδημίας μπορούν να ξεπεραστούν.

  Συμφωνήθηκε, με βάση και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να εφαρμοστούν αμοιβαία τρία πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου ώστε να μην αποκλειστεί κανένας επισκέπτης. Όπως ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός Χάρης Θεοχάρης, θα ισχύσει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλους όσοι έκαναν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και, όπως είπε, η Ελλάδα θα αποδεχθεί όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Σερβία ακόμη και εκείνα που δεν έχουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) όπως το ρωσικό και το κινεζικό.

  Ένας δεύτερος τρόπος εισόδου θα είναι το αρνητικό μοριακό τεστ το οποίο θα πρέπει να φέρουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτά και τα τεστ αντισωμάτων. Τρίτον θα υπάρχει και η δυνατότητα εισόδου με βεβαίωση που θα πιστοποιεί ότι ο ταξιδιώτης έχει νοσήσει από την Covid-19.

  Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξει τα σύνορα για τους Σέρβους ίσως και πριν από το Πάσχα με δεδομένο ότι στη Σερβία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα εμβολιασμού. Ανέφερε ότι αυτό θα γίνει πιλοτικά. Όλα αυτά, όπως αναφέρθηκε, θα επικυρωθούν όταν θα ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαδικασίες για τη σωστή εφαρμογή τους και θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο.

  Ο υπουργός επισήμανε δε ότι φέτος οι Σέρβοι τουρίστες θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα από δύο συνοριακές διαβάσεις στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και τρεις διαβάσεις στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Η κ. Μάτιτς στην συνέντευξη Τύπου επισήμανε ότι η Σερβία θα διευκολύνει τα ταξίδια στο εξωτερικό και σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί παρέχοντας τη δυνατότητα δωρεάν μοριακού τεστ.

  Οι δύο υπουργοί μετά το πέρας της συνάντησης υπέγραψαν κοινή δήλωση προθέσεων για την συνεργασία και την επανεκκίνηση του τουρισμού. Ο κ. Θεοχάρης αυτήν την στιγμή συναντάται με αντιπροσωπεία της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων Σερβίας και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κοινοβούλιο όπου θα συναντηθεί με τα μέλη της Επιτροπής Ελληνοσερβικής φιλίας.

  Διαβάστε ακόμη:

  Θεοχάρης: Ίσως και πριν τις 14 Μαΐου το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα

  Χάρης Θεοχάρης στον Guardian: Τον Απρίλιο ξεκινούν δοκιμαστικές πτήσεις με τουρίστες από την Βρετανία

  Η Ελλάδα πρώτη επιλογή των Ρουμάνων για διακοπές – Διήμερη επίσκεψη Θεοχάρη

  Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση  ΣΧΟΛΙΑ