• Οικονομία

    Θ. Σκυλακάκης στο mononews.gr για κοινωνικό μέρισμα: «Πρώτα μετράμε, μετά αποφασίζουμε» – Δύο φορές πάνω από τον στόχο το υπερπλεόνασμα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Θοδωρής Σκυλακάκης

    Θοδωρής Σκυλακάκης


    Σχεδόν δύο φορές πάνω είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός στο τέλος Οκτωβρίου, αγγίζοντας τα 5,75 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,314 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε διανομή κοινωνικού μερίσματος, αν και ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, έχει πει σε δηλώσεις του στο mononews.gr ότι «πρώτα μετράμε και μετά παίρνουμε αποφάσεις» κι αυτό διότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει παρεμβάσεις που αφορούν στη μείωση της φορολογίας, σε νοικοκυριά, ακίνητη περιουσία, επιχειρήσεις.

    Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος του μήνα και, βεβαίως, μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο κ. Σκυλακάκης θα έχουν την πλήρη εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού ως προ το τι θα μείνει στο «ταμείο» και ως προς το αν φυσικά μπορεί να διανεμηθεί.

    Τις επόμενες ημέρες ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, και ο πολιτικός του προϊστάμενος, Χρήστος Σταϊκούρας, θα έχουν στη διάθεσή τους την ανάλυση των στοιχείων του Οκτωβρίου και θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

    Παρουσιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι «τα έσοδα του Οκτωβρίου ήταν υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κατά 71 εκατ. ευρώ, ποσό που ανταποκρίνεται αυξημένο κατά τι στις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Τα φορολογικά έσοδα κυμάνθηκαν λίγο υψηλότερα, αλλά η πρόσθετη αύξηση αντιστοιχήθηκε από υστέρηση εσόδων στο ΠΔΕ. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού κινούνται επίσης χαμηλότερα στο 10μηνο, ως επί το πλείστον -φαινόμενο που παρουσιάζεται από την αρχή του έτους- λόγω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

    Στο 10μηνο, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασαν υπέρβαση 1,666 δισ. ευρώ, οι επιστροφές εσόδων 358 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες παρουσιάζουν υστέρηση 2,152 δισ. ευρώ (υστέρηση 366 εκατ. από τις μειωμένες δαπάνες τόκων και 811 εκατ. ευρώ από την υποεκτέλεση του ΠΔΕ), ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καταγράφουν υστέρηση 856 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ