• Οικονομία

    Τέλος το… “τέλος επιτηδεύματος” μόνο για όσους κάνουν προσλήψεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.


    Μία μάλλον ενδιάμεση λύση βρήκε το Υπουργείο Οικονομικών για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλλουν κάθε χρόνο όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, ύψους 640 ευρώ το χρόνο.

    Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, τις οποίες εξειδίκευσε χθες το οικονομικό επιτελείο, απαλλάσσονται σε μόνιμη βάση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ) που θα αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον για διάστημα τριών μηνών ετησίως.

    Για παράδειγμα, επιχείρηση με ετήσια ακαθάριστα έσοδα 1 εκατομμύριο ευρώ, που αυξάνει τον Οκτώβριο του 2022 το προσωπικό πλήρους απασχόλησής της, έστω κατά 1 υπάλληλο τον οποίο διατηρεί τουλάχιστον για τρεις μήνες, δικαιούται την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος για το 2022.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο αφορά, δυνητικά, 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις. Η απώλεια εσόδων στον τακτικό προϋπολογισμό αντισταθμίζεται από αυξημένα έσοδα ασφαλιστικών εισφορών.

    Σημειώνεται ότι, με βάση το άρθρο 31 του μνημονιακού νόμου 3986/2011, από το 2012 και κάθε χρόνο πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι με μπλοκάκι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εκάστοτε προηγούμενου έτους άσκησαν ατομικά τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους, καλούνται να πληρώσουν, με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης, εκτός από τον φόρο εισοδήματος, και το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 650 ευρώ.

    Επιπλέον, κάθε χρόνο χιλιάδες εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα που είχαν ενεργή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους καλούνται να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος 800-1.000 ευρώ. Η υποχρέωση καταβολής των συγκεκριμένων ποσών ισχύει ανεξαρτήτως του αν οι υπόχρεοι είχαν κέρδη ή ζημίες.

    Κίνητρα για μετατροπή των part time σε  full time

    Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο δίνει κίνητρα στη μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη απασχόληση, για επιχειρήσεις με υψηλά ποσοστά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης.

    Έως το τέλος του 2023, όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση άνω του 50%, για συμβάσεις εργαζομένων τους που έχουν συναφθεί πριν τις 10 Σεπτεμβρίου και μετατραπούν από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσονται, για 1 έτος, από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο.

    Αφορά περίπου 290.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν 2,2 εκατ. εργαζομένους.

    Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από τις 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα που εξαγγέλθηκε το μέτρο από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να μην υπάρξουν… επιτήδειοι, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να δηλώσουν αλλαγές στις συμβάσεις την τελευταία στιγμή, για να έχουν (παράνομο) όφελος από το μέτρο.

    Διαβάστε επίσης

    Εξωδικαστικός μηχανισμός: Απλοποίηση δικαιολογητικών για την ρύθμιση οφειλών



    ΣΧΟΛΙΑ