• Οικονομία

    Έρχεται οριζόντια μείωση 0,25 ευρώ στο πετρέλαιο θέρμανσης

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Στην αντικατάσταση του επιδόματος των 0,15 ευρώ το λίτρο στο diesel κίνησης με τη νέα επιδότηση των 0,25 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών.

    Η επιδότηση των 0,15 ευρώ το λίτρο είχε εφαρμοστεί για πρώτη φόρα τον περασμένο Μάιο προκειμένου να μειωθούν οι τιμές στο πετρέλαιο κίνησης και αναμένεται να ολοκληρώσει τον κύκλο της στο τέλος Σεπτεμβρίου.

    Η επιδότηση στο πετρέλαιο αναμένεται να είναι οριζόντια για όλους και οι καταναλωτές θα τη βλέπουν απευθείας στην αντλία. Στόχος είναι η τιμή εκκίνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης να είναι κοντά στα 1,30 με 1,35 ευρώ το λίτρο, καθώς με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του χωρίς την επιδότηση θα ξεκινά στα 1,65 με 1,70 ευρώ το λίτρο.

    Το κόστος της επικείμενης παρέμβασης αναμένεται να αγγίξει τα 250 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορά πάνω από 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά.

    Αυξάνεται και το επίδομα θέρμανσης

    Την ίδια ώρα το Υπουργείο Οικονομικών αυξάνει και τα ποσά για το επίδομα θέρμανσης, ενώ παράλληλα διευρύνει και τους δικαιούχους.

    Το συνολικό κονδύλι φέτος θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ, από τα 176 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Σημειώνεται πως ένας καταναλωτής, ο όποιος συνεχίζει να καταναλώνει πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβει το επίδομα όταν πολλαπλασιάσει τον αριθμό των βαθμοημερών της περιοχής του (όπως έχει προκύψει από την Έκθεση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας πάνω στην οποία “πατά” το συγκεκριμένο επίδομα) με το συντελεστή των 350 ευρώ.

    Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε και τον διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης με την τιμή αναφοράς των 350 ευρώ, με το ποσό να φτάνει τα 700 ευρώ σε συνάρτηση με τους συντελεστές ανά βαθμοημέρες, όταν αντικαθίσταται η θέρμανση από ηλεκτρικό με πετρέλαιο.

    Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι περισσότεροι καταναλωτές να «γυρίσουν» φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης και να μην καταναλώνουν ηλεκτρικό και φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και αυτό διότι τη φετινή χρονιά το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πολύ φθηνότερο από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας.

    Διαβάστε επίσης:

    Εξειδίκευση των μέτρων: Ανάπτυξη 5,3% το 2022 – Στα 350 ευρώ το επίδομα θέρμανσης

    Παραγραφή βεβαιωμένων οφειλών άνω των 2 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και μη μισθωτούς



    ΣΧΟΛΙΑ