• Οικονομία

    Τέλος της εβδομάδας φτάνουν τα «ραβασάκια» με τα πρόστιμα των ανεμβολίαστων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλά μπροστά από το σήμα της Αρχής

    Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ


    Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να αποσταλούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα «ραβασάκια» με τα πρόστιμα των 100 ευρώ που θα επιβληθούν στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.

    Πρόκειται για σχεδόν 300.000 φορολογούμενοι που δεν εμβολιάστηκαν και θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο στην εφορία.

    Τη σχετική λίστα έχει ήδη καταρτίσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μόλις τη λάβει η ΑΑΔΕ, θα ξεκινήσει η διαδικασία ανάρτησης των προστίμων στο Taxisnet, ώστε να εμφανιστούν στους προσωπικούς λογαριασμούς των ανεμβολίαστων πολιτών, έως το τέλος της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, το διοικητικό πρόστιμο θα εμφανίζονται στην “προσωποποιημένη πληροφόρηση”, στην οποία θα αποκτούν πρόσβαση με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet.

    Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο 2022 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ και για τους επόμενους μήνες 100 ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη 16η ημέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου.

    Το πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ, έως τις 15 του μήνα που ακολουθεί την έκδοση της πράξης με τη χρήση κωδικού πληρωμής με ονομασία «ταυτότητα οφειλής» (Τ.Ο.). Αν δεν καταβληθεί, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

    Από τη στιγμή που θα θεωρηθεί ως διοικητικό πρόστιμο, οι ανεμβολίαστοι φορολογούμενοι άνω των 60 θα πρέπει να γνωρίζουν:

    Α) για κάθε μήνα που θα καθυστερούν την πληρωμή του προστίμου, θα επιβάλλονται οι νόμιμες προσαυξήσεις 0,73% και

    Β) το πρόστιμο θα μπορεί να ρυθμιστεί σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις.

    Οι ενστάσεις

    Ωστόσο, όσοι εκτιμούν ότι πρέπει να εξαιρεθούν από το διοικητικό πρόστιμο, θα πρέπει με τους κωδικούς του Taxisnet, να μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και στην κατηγορία «ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ» και να υποβάλουν την αίτηση ένστασης, το οποίο θα εξεταστεί από την εκάστοτε αρμόδια υπηρεσία.

    Η ένσταση θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και δικαιολογημένη και στην περίπτωση που ο ανεμβολίαστος δικαιωθεί, το πρόστιμο θα διαγράφεται τον επόμενο μήνα.

    Διαβάστε επίσης

    Βαριά πρόστιμα σε επιχειρήσεις για μη τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό



    ΣΧΟΛΙΑ