• Οικονομία

    Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι θα το πληρώσουν και πόσο θα κοστίσει η «λυπητερή»

    τελος επιτηδευματος


    Σαν πρόσθετη επιβάρυνση έρχεται να εισαχθεί το τέλος επιτηδεύματος στα έξοδα συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων, που θα κληθούν να πληρώσουν τη «λυπητερή», μαζί με όλες τις άλλες φορολογικές υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα, οι κατηγορίες εργαζομένων που, εκτός από το φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν και το τέλος επιτηδεύματος, είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», που κατά τη διάρκεια του 2018 άσκησαν ατομικά τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους. Το ποσό του τέλους επιτηδεύματος που θα καταβάλουν οι συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων διαμορφώνεται στα 400 έως 650 ευρώ.

    Τέλος επιτηδεύματος θα κληθούν να πληρώσουν και οι εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα, με την προϋπόθεση ότι εντός του περασμένου έτους (2018) εμφάνισαν ενεργό δραστηριότητα. Το τέλος επιτηδεύματος για τα νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στα 800 έως 1.000 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά στους επιτηδευματίες και τους ασκούντες ελεύθερο επάγγελμα, η καταβολή του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος που καλούνται να πληρώσουν, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία είναι:
    • 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
    • 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
    • 650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
    • 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.

    Στην περίπτωση των Αστικών, μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών, αλλά και των εργαζομένων που ασφαλίζονται με «μπλοκάκια», δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ο υπολογισμός του τέλους επιτηδεύματος, που καλούνται να πληρώσουν, ορίζεται ως εξής:

    • 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
    • 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Εφορία επιστρέφει το τέλος επιτηδεύματος-Ποιους επαγγελματίες αφορά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπλοκάκια: Ποιοι γλιτώνουν το τέλος επιτηδεύματος-Τι πρέπει να κάνουν για να απαλλαγούν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για μία 5ετία χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες



    ΣΧΟΛΙΑ