• Οικονομία

    Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις

    Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μετά τη νέα ολιγοήμερη παράταση που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών.

    Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις.

    Εκκρεμεί η υποβολή ποσοστού μικρότερου του 5% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων, ενώ ο ρυθμός υποβολής είναι ιδιαίτερα αυξημένος το τελευταίο διήμερο, φθάνοντας περίπου τις 100.000 δηλώσεις ημερησίως.

    Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 17 Σεπτεμβρίου και η καταβολή της τρίτης δόσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

    Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 6,2 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

    • 1 στους 3 φορολογούμενους έχουν λάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά ύψους 2,6 δις ευρώ, με το μέσο φόρο να διαμορφώνεται στα 932 ευρώ,
    •  σχεδόν 2 στους 10 φορολογούμενους θα έχει επιστροφή φόρου και
    •  1 στους 2 έχουν πάρει στα χέρια τους μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

    Τροποποιητικές δηλώσεις

    Σήμερα εκπνέει η προθεσμία και για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα.

    Όσοι φορολογούμενοι έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στη φορολογική δήλωση που έχουν ήδη υποβάλει στο Taxisnet, θα πρέπει να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωσης χωρίς να κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τότε ο φορολογούμενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ.

    Η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.

    Αν όμως ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική τότε στην περίπτωση αυτή δεν θα αποφύγει το πρόστιμο.



    ΣΧΟΛΙΑ