• Οικονομία

    ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για την έκπτωση του 10%

    Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ


    Εκπνέει σήμερα η παράταση που είχε δώσει το Υπουργείο Οικονομικών (η αρχική προθεσμία έληγε στις 22 Φεβρουαρίου) για την υποβολή ή την τροποποίηση αιτήσεων από όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές, προκειμένου να λάβουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έως και 10%.

    Οι αιτήσεις και οι διορθώσεις ή τροποποιήσεις κ.λ.π. των δηλώσεων ασφάλισης κατοικίας υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές/ Δημοφιλείς Εφαρμογές/ myPROPERTY/ Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

    Πότε δίνεται ολόκληρη η έκπτωση

    Για να δοθεί ολόκληρη η έκπτωση του 10%, η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 365 ημέρες.

    Εφόσον είναι ασφαλισμένη για λιγότερες ημέρες θα δικαιούται αναλογική έκπτωση.

    Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται καμιάς έκπτωσης. Επίσης ακίνητο το οποίο δεν ήταν ασφαλισμένο και για τους τρεις κινδύνους αλλά με πρόσθετη πράξη τους συμπεριέλαβε, ο χρόνος έκπτωσης προσμετράται από την ημερομηνία έναρξης της πρόσθετης πράξης.

    Για παράδειγμα, ακίνητο το οποίο προσθέτει σε υφιστάμενο συμβόλαιο πυρός τους κινδύνους πλημμύρας και σεισμού την 01/07/2024 θα δικαιούται έκπτωση 50% (6 μήνες) στον ΕΝΦΙΑ του έτους αναφοράς.

    Οι προϋποθέσεις

    Βασική προϋπόθεση για την έκπτωση του φόρου, είναι η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει και τις τρεις φυσικές καταστροφές, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

    Υπενθυμίζεται πως χιλιάδες ιδιοκτήτες κυρίως διαμερισμάτων, διαπίστωσαν πως δεν είναι δικαιούνται της μείωσης του φόρου, καθώς δεν τα έχουν ασφαλίσει για πλημμύρες, αφού οι κατοικίες τους βρίσκονται σε όροφο και δεν απειλούνται από τέτοια φαινόμενα.

    Η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.000 ευρώ/ τμ των κύριων και βοηθητικών χώρων που αναγράφονται στην ίδια γραμμή του Ε9, έχουν τον ίδιο ΑΤΑΚ και τα εμβαδά τους συναθροίζονται κατά τον υπολογισμό της μείωσης, αποκλείοντας ένα σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων ιδιοκτητών.

    Για το έτος 2023 η ασφαλισμένη αξία αρκεί να ήταν τουλάχιστον 900 ευρώ / τμ. Μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνεται στον νόμο για την έκπτωση.

    Για παράδειγμα, κατοικία 100τμ με βοηθητικούς χώρους 20τμ θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 120 τμ για κατ’ ελάχιστον 900 ευρώ ανα τετραγωνικό, δηλαδή προς 108.000 ευρώ.

    Σημειώνεται πως ο αλγόριθμος της ΑΑΔΕ δεν ενδιαφέρεται αν είναι ασφαλισμένος ο βοηθητικός χώρος, αλλά μόνο αν το ασφαλισμένο κεφάλαιο είναι τουλάχιστον 108.000 ευρώ. Οπότε αν το κυρίως κτήριο ήταν ασφαλισμένο με 1.080 ευρώ / τμ τότε η έκπτωση δίνεται κανονικά.

    Διαβάστε επίσης

    Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS-ταμειακών μηχανών – Ξεπέρασαν τις 60.000 οι διασυνδέσεις

    «Ψήνεται» παράταση στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές

    Golden Visa τριών «ταχυτήτων» – Σε ποιες περιοχές αυξάνεται στα 800.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ