• Οικονομία

    ΤΕΚΑ: Έρχονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για μη καταβολή εισφορών

    H γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου


    Αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης θα βρεθούν με την έλευση της νέας χρονιάς οι εργοδότες που δεν θα καταβάλουν τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης των περίπου 130.000 εγγεγραμμένων ασφαλισμένων στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) ταυτόχρονα με την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

    Από την 1η Ιανουαρίου 2023 και οι μισθωτοί που εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά από την Πρωτοχρονιά του 2022 θα μπορούν να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την αποταμίευση των εισφορών τους στον ατομικό τους κουμπαρά. Την άνοιξη 2023 θα είναι διαθέσιμο και το mobile app myTEKA.

    Ο αριθμός των ασφαλισμένων μέσα σε δώδεκα μήνες θα είναι τελικά διπλάσιος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, με στόχο το 2050 να φτάσουν τα 2,5 εκατ. οι ασφαλισμένοι. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 9 εκατομμύρια σε σωρευμένα κεφάλαια, ενώ το 2050 υπολογίζεται αυτά να έχουν φτάσει τα 56 δισ. καθιστώντας το ΤΕΚΑ τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή στη χώρα με ευρύτατα αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία και υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους πολίτες.

    Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου, θα υπάρχει χρονική απόκλιση στην εμφάνιση των καταβαλλόμενων εισφορών, καθώς απαιτείται περίπου ένα τρίμηνο από την δήλωση έως την εκκαθάριση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων των επιχειρήσεων. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι σε περίπτωση μη καταβολής εισφορών από εργοδότες θα ενεργοποιεί αναγκαστικά] μέτρα είσπραξης.

    Η νέα εφαρμογή myTEKA είναι ο κόμβος προσωποποιημένης ενημέρωσης του ασφαλισμένου για την επικουρική του σύνταξη. Ο ασφαλισμένος συνδέεται στην διεύθυνση myteka.gov.gr με τους προσωπικούς του κωδικούς TaxisNet. Μπαίνοντας στην υπηρεσία, του ζητείται να εισάγει και το ΑΜΚΑ του για δεύτερη ταυτοποίηση.

    Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα επενδύονται σε ευρέως διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια μετοχικών, ομολογιακών και καταθετικών επενδυτικών προϊόντων.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΚΑ, το οποίο φέρει και την τελική ευθύνη των επενδύσεων, συνεπικουρούμενο από την Επενδυτική Επιτροπή του Ταμείου θα χαράσσει την στρατηγική των επενδύσεών του. Το ΤΕΚΑ θα αναπτύξει εσωτερικά, μέσω της Διεύθυνσης Επενδύσεων του Ταμείου, ισχυρή επενδυτική ομάδα διαχείρισης από άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες διαχειριστές, η οποία σε συνεργασία με εξωτερικούς διαχειριστές θα υλοποιεί την καθορισμένη επενδυτική στρατηγική με τον βέλτιστο τρόπο για το συμφέρον των ασφαλισμένων.

    Ατομικός κουμπαράς

    Ο ατομικός λογαριασμός είναι ο προσωποποιημένος συνταξιοδοτικός λογαριασμός, στον οποίο σωρεύονται οι εισφορές και οι αποδόσεις των επενδύσεων των εισφορών των ασφαλισμένων. Η επικουρική σύνταξη υπολογίζεται στη βάση του σωρευμένου ποσού των εισφορών και των αποδόσεων στον ατομικό λογαριασμό. Όσο περισσότερα κεφάλαια έχουν σωρευτεί, τόσο υψηλότερη η επικουρική σύνταξη.

    Στον ατομικό λογαριασμό, τα στοιχεία εμφανίζονται με χρονική υστέρηση. Αυτό οφείλεται στη διαδικασία δήλωσης, εξόφλησης και εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών. Οι εισφορές υπέρ ΤΕΚΑ συλλέγονται από τον e-ΕΦΚΑ και αποδίδονται κατόπιν ελέγχου στο ΤΕΚΑ προκειμένου να πιστωθούν στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων.

    Συγκεκριμένα:

    • Οι εργοδότες υποβάλλουν σε μηνιαία βάση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) και εξοφλούν τις εισφορές μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία ή η υπηρεσία.

    • Ακολουθεί έλεγχος και εκκαθάριση της συναλλαγής.

    • Στο τέλος της διαδικασίας, το ΤΕΚΑ λαμβάνει την προσωποποιημένη πληροφόρηση για τις εισφορές που δηλώνονται και καταβάλλονται για κάθε εργαζόμενο 2- 3 μήνες μετά τη λήξη του μήνα αναφοράς/εργασίας, και μόνον τότε μπορεί ο ασφαλισμένος του ΤΕΚΑ να τις δει να εμφανίζονται στον ατομικό του λογαριασμό.

    Δηλαδή, οι εισφορές για τον μήνα Ιανουάριο εμφανίζονται στον ατομικό λογαριασμό τον Απρίλιο, του Φεβρουαρίου τον Μάιο, του Μαρτίου τον Ιούνιο κ.ο.κ. Ανάλογη διαδικασία απόδοσης και απεικόνισης στους ατομικούς λογαριασμούς ακολουθείται και για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους.

    Διαβάστε επίσης:

    Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Τέσσερις κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία – Πληθωρισμός, επιτόκια, πόλεμος και στο βάθος… εκλογές

    Στις 102.000 οι ασφαλισμένοι στο ΤΕΚΑ – Σε εφαρμογή ο ατομικός κουμπαράς με ένα κλικ

     



    ΣΧΟΛΙΑ