• Οικονομία

    ΤΑΥΦΕ: Αύξηση περιουσίας κατά 69,2 εκατ. ευρώ σε μια πενταετία

    • Αργυρώ Μαυρούλη
    φαρμακείο


    Σε θετική τροχιά κινείται η πορεία του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΑΥΦΕ), το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η διοίκηση του ταμείου έλαβε την πρωτοβουλία να προχωρήσει στην ενημέρωση των περίπου 27.000 ασφαλισμένων με την αποστολή πολυσέλιδου φυλλαδίου σε κάθε έναν ασφαλισμένο χωριστά, αναλύοντας την πορεία του Ταμείου, τα αποθεματικά του, τα καταβαλλόμενα εφάπαξ και τον χρόνο αναμονής.

    Είναι η πρώτη φορά που ένα Ταμείο πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία συνδυάζεται και με την ειδοποίηση για απογραφή των ασφαλισμένων στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του μητρώου που έχει ήδη δημιουργηθεί.

    Στο ενημερωτικό σημείωμα που θα λάβουν οι ασφαλισμένοι θα καταγράφεται η αύξηση της περιουσίας του ταμείου κατά 166% σε μια πενταετία.

    Συγκεκριμένα, το 2014 η περιουσία του ταμείου ήταν 41.623.727 ευρώ και στο τέλος του 2018 ανήλθε στα 110.891.732 ευρώ. Αύξηση 69,2 εκατ. ευρώ που επιτεύχθηκε μέσω της χρηστής διαχείρισης των αποθεματικών του ταμείου, αλλά και της δημιουργίας μητρώου οφειλετών.

    Σημειώνεται ότι οι εισφορές των ασφαλισμένων αυξήθηκαν κατά 14,5% την ίδια χρονική περίοδο.

    Μάλιστα, τα αποτελέσματα του Ταμείου θα ήταν σημαντικά καλύτερα, εάν δεν είχαν υποστεί καθίζηση οι μισθοί που καταβάλλονται στο χώρο του φαρμάκου.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζονται σε 12ασέλιδο κείμενο, φαίνεται ότι το 2018 σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους του κλάδου (ποσοστό 22,49%) λαμβάνει μισθό που δεν ξεπερνάει τα 650 ευρώ το μήνα. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2008 ήταν μόλις 5,58% του συνόλου των εργαζομένων. Είναι προφανές ότι η συμπίεση των μισθών μέσα σε χρονικό εύρος δεκαετίας είχε αρνητική επίδραση και στις εισφορές που καταβάλλονται, με συνέπεια να περιοριστεί η αυξητική τάση που υπήρχε την πενταετία 2014 – 2018.

    Στο πεδίο της χορήγησης εφάπαξ, το ΤΑΥΦΕ έχει καταφέρει να περιορίσει τις καθυστερήσεις από 3 έως 6 μήνες το πολύ, από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης. Επίσης, κάθε χρόνο το Ταμείο εκπονεί Αναλογιστική μελέτη για να διαπιστώσει τη βιωσιμότητά του σε βάθος ετών και να προγραμματίσει τις επόμενες ενέργειές του.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 5 χρόνια λειτουργίας του, το ΤΑΥΦΕ κατάφερε να τακτοποιήσει πολλές από τις εκκρεμότητες των παρελθόντων ετών, που κληρονόμησε από τα προηγούμενο νομικά πρόσωπα, με βασικότερες τη σύνταξη των Ισολογισμών από το 2007 έως και το 2017 και τις καταχωρίσεις των ασφαλιστικών εισφορών από το 2007 έως σήμερα.



    ΣΧΟΛΙΑ