• Κοινωνία

    Σε εφαρμογή ο «βάσιμος λόγος» απόλυσης

    • Αργυρώ Μαυρούλη


    Στην αιτιολόγηση του λόγου απόλυσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με συμβάσεις αορίστου χρόνου θα πρέπει να προχωρούν από σήμερα οι εργοδότες.

    Όπως προβλέπει ο νόμος, είναι απαραίτητο να υπάρχει “βάσιμος λόγος” για να είναι έγκυρη η απόλυση του εκάστοτε εργαζόμενου.

    Το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» πρόκειται εντός της ημέρας να πραγματοποιήσει την σχετική αναβάθμιση, έτσι ώστε να συμπεριλάβει στην πλατφόρμα του το στοιχείο του «βάσιμου λόγου καταγγελίας σύμβασης».

    Πρόκειται για μια διαδικασία αναμενόμενη μιας και ψηφίστηκε η σχετική διάταξη στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας (ν. 4611/19, αρ 48), αλλά και υποχρεωτική, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούν να πραγματοποιούνται καταγγελίες συμβάσεων!

    Σε κάθε περίπτωση, ο «βάσιμος λόγος» αναμένεται να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης εργοδοτών και εργαζομένων, αφού από την επεξήγηση που θα δίνεται θα προκύπτει ή όχι το δικαίωμα προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια.

    Υπενθυμίζεται ότι, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΕΒ έχει επισημάνει πως η συγκεκριμένη αλλαγή αποτελεί  «ελληνική πρωτοτυπία».

    Η διάταξη καθορίζει τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα είναι έγκυρη η καταγγελία μιας εργασιακής σχέσης. Εντάσσοντας στο ελληνικό νομοθετικό δίκαιο σχετική διάταξη που υπάρχει ήδη στον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, υποχρεώνει τους εργοδότης να έχουν και να δικαιολογούν «βάσιμο λόγο» για να καταγγείλουν μια σύμβαση εργασίας. Ως τέτοιοι θα μπορούν εφεξής να είναι η συμπεριφορά του εργαζόμενου (πχ άρνηση για εργασία, καθυστέρηση στο χώρο εργασίας ή μη προσέλευση), αλλά και η πορεία της επιχείρησης (πχ η εταιρεία κινδυνεύει με λουκέτο, άρα απολύει για να διασωθεί).

    Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η αποζημίωση, ή άλλη κατάλληλη επανόρθωση, προβλέπεται ως δικαίωμα σε περίπτωση λύσης της σύμβασης χωρίς βάσιμο λόγο ή όταν ο βάσιμος λόγος δεν εγκρίνεται δικαστικά. Αυτό, όπως εξηγείται αρμοδίως, είναι κατά βάση το μοντέλο προστασίας σε κράτη όπου προβλέπεται αντικειμενικό σύστημα καταγγελίας. Ισχύει στην πλειονότητα των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, των οποίων η παράδοση στο δίκαιο της απόλυσης επηρέασε τη διατύπωση των εγγυήσεων και στον Χάρτη.

    Επίσης, με τη νέα διάταξη ο εργοδότης φέρει πρωτογενώς το βάρος να επικαλεστεί τον λόγο και να τον αποδείξει.

    Οι αλλαγές αυτές εισήχθησαν ενώ το ελληνικό δίκαιο προστασίας από καταγγελία ήταν, ήδη, απολύτως συμβατό με τις επιταγές του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.



    ΣΧΟΛΙΑ