• Οικονομία

    Ταμείο Ανάκαμψης: Η κυβέρνηση ξεκινάει τη χρηματοδότηση των έργων χωρίς να περιμένει τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών – Τα «αστεία» επιτόκια του SURE

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Ελλάδας, Θεόδωρος Σκυλακάκης


    Με επιτόκιο μόλις 0,2% το 1 δισ. ευρώ αποπληρωτέο σε 5 χρόνια και επιτόκιο 0,3% για 1 δισ. ακόμα διάρκειας 30 ετών, για τα 2 δισ. ευρώ συνολικά που έλαβε στις αρχές της εβδομάδας η κυβέρνηση από το πρόγραμμα SURE (αφορά σε δράσεις για την απασχόληση), ανέφεραν πηγές στο οικονομικό επιτελείο.

    Ταυτόχρονα, αρχίζει και ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κεφάλαια που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση, τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν την ανάπτυξη 4,8% που εγγράφεται στον προϋπολογισμό. Η διαπραγμάτευση για τα έργα που θα ενταχθούν στο σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, μόλις ξεκίνησε (σ.σ. χθες το μεσημέρι είχε  conference call με στελέχη της Κομισιόν στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης).

    Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την έγκριση από τις Βρυξέλλες για να ξεκινήσουν τα έργα. Θα μπει το χέρι στον προϋπολογισμό και εν συνεχεία θα αναμένονται οι πληρωμές από τις Βρυξέλλες. «Πρόκειται για τεράστια επενδυτικά  projects», αναφέρουν πηγές στο ΥΠΟΙΚ, που όμως, σε μεγάλο βαθμό, οι δαπάνες αυτές θα συμβάλουν στην αύξηση του ελλείμματος το 2021 σε 3,8%. Όμως, το τοπίο στην οικονομία θα αλλάξει και σύμφωνα με τις προβλέψεις τους,   η Ελλάδα μπορεί να τα πάει καλύτερα σε ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το 4,8% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

    Το draft που απέστειλε την Πέμπτη η κυβέρνηση υπάρχει σημαντική υπερκάλυψη που φτάνει το 70% ως προς το ποσό των επιχορηγήσεων, 16,4 δισ. ευρώ. Έτσι μαζί με τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ φτάνει περίπου στα 40 δισ. ευρώ. Έπειτα από μια σειρά ελέγχων θα καταλήξει στο προβλεπόμενο ποσό των 32 δισ. ευρώ.

    Το πρώτο έργο που θα ενταχθεί από τις αρχές της χρονιάς και μάλιστα θα αφορά μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα είναι το εξοικονομώ κατ’ οίκον.

    Επίσης, θα ενταχθούν μεγάλα έργα, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης,  και ο Ε65 από την Λαμία μέχρι την Εγνατία Οδό, καθώς και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Βουλιαγμένη και Ραφήνα, η υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος – Σαλαμίνας και η παράκαμψη της Χαλκίδας για την Εύβοια.

    Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για την συγκεκριμενοποίηση των έργων που θα ενταχθούν και τα οποία στην πλειονότητά τους θα αφορούν χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα για να προχωρήσει μεγάλες τεχνολογικές τομές ή έργα υποδομής (θα είναι η μειοψηφία) μέχρι την οριστικοποίηση των οριστικών έργων που θα τύχουν της χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία κάτι που αναμένεται να συμβεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Τα πρώτα κεφάλαια, κατά τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου πρόκειται να έρθουν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.

    Αναλυτικότερα:

    Τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Διασύνδεση δικτύων μεταφοράς και διανομής. Φράγματα και 8 αντιπλημμυρικά έργα. Ηλεκτροκίνηση (E-mobility). Διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων. Χωροταξική μεταρρύθμιση. στρατηγικές αστικές αναπλάσεις. Κρίσιμες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Προστασία από καταστροφές.

    Τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Γρήγορα δίκτυα /Διάδρομοι 5G. Έξυπνες Πόλεις. Ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών. Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων. Υπερ-αποσβέσεις επενδύσεων για ψηφιοποίηση.

    Την απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Αναβάθμιση δεξιοτήτων και ψηφιακών ικανοτήτων. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας. Εξορθολογισμός και ενίσχυση κοινωνικών επιδομάτων.

    Τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Ενδεικτικά έργα και προγράμματα θα είναι τα εξής: Ψηφιοποίηση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, Ενίσχυση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων. Απλοποίηση φορολογίας και ψηφιακή καταπολέμηση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Ενίσχυση έρευνας και καινοτομίας. Ενίσχυση της εξωστρέφειας/εξαγωγών. Κρίσιμες αναπτυξιακές υποδομές. Κλαδικές παρεμβάσεις (αγροδιατροφή, τουρισμός, πολιτισμός).

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εκταμιεύσει το 2021 τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από τα 37 δισ. που «αναλογούν», ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να διευρυνθεί περαιτέρω, ανάλογα με τη συνολική ζημιά που θα προκαλέσει η πανδημία στη χώρα.

    Διαβάστε ακόμα: 

    Προϋπολογισμός: Μόλις… 4,8% ανάπτυξη για το 2021

    Σε… διασωλήνωση το ΑΕΠ που υποχωρεί το 2020 στα… 162,7 δισ. ευρώ – Με το καλημέρα το 2021, άλλα 7,5 δισ. μέτρα!

    Μεταξύ 10 – 12 δισ. ευρώ ο δανεισμός του Δημοσίου το 2021 – Πάνω από 12 δισ. ευρώ σε τόκους και χρεολύσια πλήρωσαν οι Έλληνες φέτος

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ