• Οικονομία

    Τα SOS των φετινών φορολογικών δηλώσεων – Πώς θα συμπληρώσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι τις δηλώσεις στο Taxis

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικώ

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Κατάργηση των εκπτώσεων για τις e-αποδείξεις, επαναφορά των τεκμηρίων για όσους πέρυσι είχαν λάβει απαλλαγή λόγω της πανδημίας, «παγωμένη» εισφορά αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και μια σειρά από νέους κωδικούς προβλέπουν τα φετινά έντυπα για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

    Σχεδόν 9 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν σε λίγες εβδομάδες να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το 2021, με την ΑΑΔΕ να πραγματοποιεί αγώνα δρόμου ώστε το Taxisnet να ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

    Η υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Απριλίου και η ηλεκτρονική διαδικασία μέσω της ΑΑΔΕ, θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2022. Μάλιστα, φέτος ο φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις.

    Με τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ, το Υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει και φέτος το έκτακτο μέτρο της έκπτωσης 3% σε όσους επιθυμούν να καταβάλουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος.

    Ποιους καίνε τα τεκμήρια

    Από φέτος επιστρέφουν τα τεκμήρια διαβίωσης για όλους τους φορολογούμενους, καθώς πέρυσι απαλλάσσονταν όσοι θεωρούνταν ως πληττόμενοι από την πανδημία.

    Η φορολόγηση των εισοδημάτων του 2021 θα πραγματοποιηθεί βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος, δηλαδή του ποσού του φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια της εφορίας, συγκρίνεται με το συνολικό ετήσιο πραγματικό δηλωθέν εισόδημα του φορολογουμένου από όλες τις πηγές (με το άθροισμα των επιμέρους εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, ακίνητα, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις κ.λπ.).

    Τεκμήρια διαβίωσης αποτελούν σήμερα για τους φορολογουμένους:

    • Κατοικίες (με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας),
    • Αυτοκίνητα (ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά),
    • δίδακτρα (ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια),
    • λοιπές δαπάνες (οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό),
    • σκάφη αναψυχής (με βάση τα μέτρα του σκάφους),
    • πισίνες (με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική).

    Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

    Πώς υπολογίζεται ο φόρος

    Ο φόρος εισοδήματος θα υπολογιστεί με βάση τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική και αγροτική δραστηριότητα και γίνεται με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυσε από το περσινό έτος:

    • ·Ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται σε 9% και επιβάλλεται μέχρι τα 10.000 ευρώ,
    • έως τα εισοδήματα των 20.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 22%,
    • έως τα 30.000 ευρώ 28%,
    • για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 36%,
    • ενώ για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου ανέρχεται σε 44%.

    Για όσους από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, το ισχύον κατά περίπτωση ποσό έκπτωσης φόρου (των 777 ευρώ, των 810 ευρώ κ.ο.κ.) αφαιρείται από τον φόρο, ο οποίος προκύπτει από την εφαρμογή του συντελεστή φόρου 9% στις πρώτες 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος και του συντελεστή 22% στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 10.000 ευρώ και μέχρι τις 12.000 ευρώ.

    Εισφορά αλληλεγγύης για δημόσιο και συνταξιούχους

    Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν θα καταβάλουν ούτε και φέτος εισφορά αλληλεγγύης, η οποία όμως διατηρείται για τα εισοδήματα που αποκτούν εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, αλλά και οι συνταξιούχοι άνω των 12.000 ευρώ.

    Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα καταβάλουν εισφορά (η οποία διατηρείται και για τα εισοδήματα του 2022) με τους εξής συντελεστές:

    2,2% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 12.001 έως 20.000 ευρώ,
    5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ,
    6,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ,
    7,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ,
    9% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ και
    10% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από 220.000 ευρώ.

    Πως φορολογούνται τα ακίνητα

    Για τα εισοδήματα από την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται αυτοτελής φορολόγηση με κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές φόρου:

    α) 15% μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος 12.000 ευρώ.

    β) 35% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ.

    γ) 45% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.

    e-αποδείξεις

    Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο ατομικό πραγματικό εισόδημα έτους 2021, από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ενοίκια ακινήτων, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2021 έως την 31η-12-2021 δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με το 30% του εισοδήματός του.

    Για να αναγνωριστούν, οι δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.).

    Σε περίπτωση που δεν έχει δαπανηθεί το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρικά μέσα, θα επιβληθεί πρόστιμο 22% για κάθε ευρώ που υπολείπεται. Δηλαδή, σε περίπτωση που ένας φορολογούμενος δηλώσεις εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να έχει συλλέξει e- αποδείξεις ύψους 6.000 ευρώ. Αν τελικά, δαπάνησε με ηλεκτρονικά μέσα 5.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει πρόστιμο 22% για τα 1.000 των e- αποδείξεων που του λείπουν, δηλαδή 220 ευρώ.

    Ποιοί επαγγελματίες θα πληρώσουν μικρότερο φόρο

    Τη δυνατότητα να φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% θα έχουν φέτος οι νέοι επαγγελματίες και νέες ατομικές επιχειρήσεις αρκεί τα εισοδήματά τους για το 2021 να περιορίστηκαν κάτω από τις 10.000 ευρώ. Το μέτρο αφορά νέες (κυρίως μικρές) επιχειρήσεις, οι οποίες έκαναν έναρξη εργασιών από το 2019 και μετά και οι οποίες για τα πρώτα τρία χρόνια της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους θα μπορούν να φορολογούνται με συντελεστή 4,5% έναντι 9% που εφαρμόζεται για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις με προϋπόθεση τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα να μην υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.

    Πιο αναλυτικά θα ισχύσουν τα εξής:

    • Για όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες προέβησαν σε έναρξη επαγγέλματος το 2019, η εφαρμογή του πολύ χαμηλού συντελεστή 4,5% θα ισχύσει μόνο για το φορολογικό έτος 2021, που είναι το τρίτο έτος λειτουργίας τους.
    • Για όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες προέβησαν σε έναρξη επαγγέλματος το 2020, η εφαρμογή του πολύ χαμηλού συντελεστή 4,5% θα ισχύσει για το φορολογικό έτος 2021 και για το φορολογικό έτος 2022.
    • Για όσους προέβησαν σε έναρξη επαγγέλματος το 2021 η εφαρμογή του πολύ χαμηλού συντελεστή 4,5% θα ισχύσει για το φορολογικό έτος 2021, για το φορολογικό έτος 2022 και για το φορολογικό έτος 2023.

    Νέοι κωδικοί

    Στο νέο έντυπο Ε1 που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ΑΑΔΕ, παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές που αφορούν κυρίως όσους νοικιάζουν σπίτι για τα παιδιά τους που σπουδάζουν, σε όσους είχαν παρουσιάσει ζημίες το περασμένο έτος, στα εξαρτώμενα μέλη, αλλά και στους εργαζόμενους που επιστρέφουν στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία.

    Στον Πίνακα 6 έχουν προστεθεί οι εξής νέοι κωδικοί:

    Στην περίπτωση 11: Ενοίκιο που πληρώσατε για κύρια κατοικία της οικογένειας. Έχουν προστεθεί οι κωδικοί 081,082,083 στους οποίους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμός δήλωσης μίσθωσης

    Στην περίπτωση 12: Ενοίκιο που πληρώσατε για κατοικία παιδιών της οικογένεια που σπουδάζουν στο εξωτερικό, έχουν προστεθεί οι κωδικοί 084,085, 086 στους οποίους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμός δήλωσης μίσθωσης

    Επίσης, καταργείται ο διαχωρισμός των κωδικών 817,  819 και 821 σε πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν και προστίθενται οι κωδικοί 818-820-822

    Στην περίπτωση 13: Ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν, προστέθηκε ο κωδικός 087 που αφορά Αριθμός δήλωσης μίσθωσης

    Στις νέες στήλες των πινάκων των περ. 11, 12 και 13 με τίτλο «Αριθμός Δήλωσης Μίσθωσης», συμπληρώνεται ο αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης.

    Οι νέοι κωδικοί 818, 820, και 822 συμπληρώνονται από τον/την σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.

    Στην περίπτωση 5 του κωδικού 5 για ζημιές προηγούμενων φορολογικών ετών από μεταβίβαση τίτλων ημεδαπής ή αλλοδαπής έχουν προστεθεί οι Κωδικοί 873 – 874. Πιο συγκεκριμένα,

    α) στους κωδικούς 871-872 συμπληρώνεται η ζημία από την πώληση τίτλων του άρθρου 42 ΚΦΕ του ίδιου φορολογικού έτους, η οποία δύναται να μεταφέρεται για πέντε (5) έτη προκειμένου να συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκριση της ζημιάς σε ημεδαπής/ αλλοδαπής. Ως ζημιά νοείται μόνο αυτή που προκύπτει αποκλειστικά από τίτλους που κατονομάζονται στην παρ. 1 του άρθρου 42 ΚΦΕ και όχι από τους τίτλους των οποίων η υπεραξία από τη μεταβίβασή τους απαλλάσσεται της φορολογία και

    β) το κέρδος του φορολογικού έτους 2021 από την πώληση τίτλων του άρθρου 42 ΚΦΕ, όταν οι τίτλοι έχουν εκδοθεί από ημεδαπή επιχείρηση και η υπεραξία τους φορολογείται, αναγράφεται στους κωδικούς 829-830. Κατά τη συμπλήρωση των ανωτέρω κωδικών δεν αφαιρείται από τον φορολογούμενο η μεταφερόμενη ζημία προηγουμένων ετών, καθώς αυτή αναγράφεται, από το φορολογικό έτος 2021 και έπειτα, στους νέους κωδικούς 873-874 και αφαιρείται από το κέρδος του τρέχοντος έτους κατά την εκκαθάριση.

    Στους νέους κωδικούς 873-874 αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων του άρθρου 42 ΚΦΕ των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.

    Διαβάστε επίσης

    Όλες οι αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 των φετινών φορολογικών δηλώσεων – Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

    Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ «περίεργες» αυξήσεις ενοικίων – Ελέγχουν κάθε μία ξεχωριστά τις εκκρεμείς «δηλώσεις COVID»



    ΣΧΟΛΙΑ