• Οικονομία

    Τα «κρυφά» σημεία της ρύθμισης για τα κορονοχρέη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αδήλωτα τετραγωνικά: Τα SOS για την αποφυγή φόρων και προστίμων

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Χαμηλές… πτήσεις καταγράφει το ενδιαφέρον των φορολογούμενων για την ένταξη στη ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών για τα χρέη της πανδημίας, καθώς φαίνεται πως οι οφειλέτες καθυστερούν να υποβάλουν τις αιτήσεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσημα σχεδόν 11.000 φορολογούμενοι από τους συνολικά 830.000 οφειλέτες, αφού η ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2022. Φαίνεται πως τα περισσότερα φυσικά και νομικά πρόσωπα που απέκτησαν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προτιμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα κορονοχρέη προς το τέλος του έτους, αφού προϋπόθεση είναι και η καταβολή της πρώτης δόσης εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

    Με τον Οκτώβριο να θεωρείται ο πλέον «ΕΝΦΙΑ» μήνας προς την εφορία, αφού έως το βράδυ θα πρέπει να πληρωθούν έως και 6 δόσεις ταυτόχρονα (διπλή δόση ΕΝΦΙΑ, γ’ δόση φόρου εισοδήματος και τριπλή δόση για την επανένταξη στις 120 δόσεις), οι οφειλέτες δυσκολεύτηκαν να αποπληρώσουν τις τρέχουσες οφειλές, πόσο μάλλον να καταβάλουν και μια ακόμα δόση για τα κορονοχρέη.

    Έως 72 δόσεις

    Οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμιστούν τα χρέη που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία σε έως και 72 δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση. Πάντως, όσοι επιλέξουν περισσότερες από 36 μηνιαίες δόσεις, τότε θα πρέπει να καταβάλουν τσουχτερό επιτόκιο ύψους 2,5%.

    Ρυθμίζοντας τα χρέη ένας οφειλέτης θα γλιτώσει από τυχόν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί πως τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης δεν θα ενεργοποιηθούν μόνο για τις οφειλές που έχει ρυθμίσει για τα κορονοχρέη. Σε περίπτωση που δεν έχουν ρυθμιστεί παλαιότερα χρέη, όπως για παράδειγμα αν έχασε τις 120 δόσεις και δεν τις έχει εντάξει ξανά σε ρύθμιση, τότε μπορεί να απειληθεί με κατασχέσεις.

    Συγκεκριμένα, το Δημόσιο και μετά την υπαγωγή και συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση διατηρεί το δικαίωμα:

    α) να επιβάλλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένων των συνυπόχρεων προσώπων, ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,

    β) να μην χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για τη μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος ακόμη και αν συντρέχουν οι

    προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη,

    γ) να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι του ύψους των οφειλών του. Τα ποσά που εισπράττονται κατά τη διάρκεια της ρύθμισης από την παρακράτηση απαίτησης του οφειλέτη λόγω της χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής ή κατόπιν συμψηφισμού ή μετά από αναγκαστικά μέτρα καλύπτουν δόση ή δόσεις της χορηγηθείσας ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις.

    H παραγραφή των οφειλών για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα έτος από τη λήξη.

    Τα χρέη που εξαιρούνται 

    Δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση:

    α) οφειλές, οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται και αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και

    β) δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγή.

    Διαβάστε επίσης

    Σπάει τα κοντέρ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Έκρηξη τιμών και στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ