• Οικονομία

    Τα e-mail της εφορίας στους μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου – Διορία 20 ημερών πριν κρεμαστούν τα ονόματά τους στα “μανταλάκια”

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Προθεσμία σχεδόν τριών εβδομάδων έχουν περίπου 30.000 μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ και στην πράξη έχουν στο όνομά τους τη συντριπτική πλειοψηφία των απλήρωτων φόρων προς το κράτος.

    Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν πάρει στα χέρια τους ένα έκτακτο ενημερωτικό σημείωμα από την ΑΑΔΕ, με την οποία ενημερώνονται ότι θα πρέπει να εμφανιστούν μέσα στις επόμενες 20 ημέρες, προκειμένου να ρυθμίσουν ή να πληρώσουν τις οφειλές τους προς το ελληνικό δημόσιο.

    Σε αντίθετη περίπτωση, στις 30 Ιουνίου θα δουν τα ονόματά τους να βγαίνουν στα “μανταλάκια”, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ο ΕΦΚΑ θα δώσουν στη δημοσιότητα λίστα με τα ονοματεπώνυμα των μεγαλοφειλετών του δημοσίου.

    Στους μεγαλοφειλέτες δίνεται χρονικό περιθώριο μέχρι τις 27 Ιουνίου να εμφανιστούν, προκειμένου:

    *είτε να ενταχθούν σε ρύθμιση
    *είτε να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με την προέλευση των χρεών τους.

    Μετά την παρέλευση της προθεσμίας της, η ΑΑΔΕ αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ολόκληρο τον κατάλογο με τους ΑΦΜ, τα ονοματεπώνυμα, τις οφειλές, αλλά και τις προσαυξήσεις.

    Η δημόσια “διαπόμπευση” των μεγάλοφειλετών του δημοσίου ξεκίνησε το 2011, ενώ η τελευταία δημοσιοποίηση των ονομάτων είχε πραγματοποιηθεί το 2019.

    Φυσικά, μεταξύ αυτών βρίσκονται επιχειρήσεις και έχουν πτωχεύσει εδώ και δεκαετίες, όπως και επιχειρηματίες που δεν βρίσκονται καν εν ζωή και το κράτος πολύ δύσκολα θα καταφέρει να εισπράξει έστω και ένα ευρώ από τα χρέη.

    Το προφίλ της πασίγνωστης επιχείρησης

    Ωστόσο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση του ονόματος της πασίγνωστης επιχείρησης, που δραστηριοποιούνταν στο λιανεμπόριο και το φαρμακευτικό κλάδο, η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε η αιτία για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου κατά επιπλέον 800 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία η ανάρτηση των ονομάτων επιτρέπεται μόνο στη συγκεκριμένη λίστα, γι’ αυτό και δεν έχει γίνει γνωστό έως σήμερα (και δεν μπορούν να γραφτούν) τα ονόματα της εν λόγω επιχειρηματικής οικογένειας που πρόσθεσε στα βιβλία του κράτους το τεράστιο χρέος των 800 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, όπως έχει γράψει το mononews, εντός των επόμενων μηνών στη λίστα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, καθώς το συνολικό ποσό των οφειλών – στο οποίο κατέληξε ο έλεγχος της Εφορίας Ανώνυμων Εταιρειών – προς το ελληνικό δημόσιο αγγίζουν συνολικά τα 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν πρόστιμα, αλλά και τη μη καταβολή φόρου εισοδήματος, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και ΦΠΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ