• Οικονομία

    Τα 12 λάθη στις επιστρεπτέες προκαταβολές – Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό και με τόκο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Απολύσεις που δεν «πέρασαν» στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», σύμβαση εργαζόμενου που γράφτηκαν ως αορίστου χρόνου, ενώ ήταν ορισμένου περιλαμβάνεται σε μια σειρά από λάθη που έγιναν στις αιτήσεις για τη λήψη των επιστρεπτέων προκαταβολών και οδήγησαν στο να κληθούν οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν τις κρατικές ενισχύσεις και μάλιστα με… τόκο. Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα λάθη που έχουν εντοπιστεί από φοροτεχνικούς, τα οποία δεν καλύπτονται από τις πρόσφατες αλλαγές του οικονομικού επιτελείου.

    Προ ημερών το Υπουργείο Οικονομικών τροποποίησε τους όρους, ώστε να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους εκ παραδρομής ανέφεραν λάθος στοιχεία. Από τις διασταυρώσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι σχεδόν 20.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν τήρησαν τους όρους της κρατικής ενίσχυσης, που προέβλεπε ρήτρα διατήρησης προσωπικού, ενώ διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις μη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για την περίοδο 2019-2020.

    Παραδείγματα λαθών

    1. Περιπτώσεις όπου η απόλυση συνταξιοδότησης δεν χαρακτηρίζεται σωστά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι δεν πληρείται το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.
    2. Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την μη οριακή συμμόρφωση με το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Στην πρόθεσή σας να λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση. Θεωρούμε ότι για λόγους χρηστής Διοίκησης να ορισθεί: «εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει  τουλάχιστον κατά δύο μονάδες».
    3. Εκ παραδρομής δήλωση της σύμβασης του εργαζόμενου στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ως αορίστου χρόνου, ενώ ήταν ορισμένου.
    4. Απορρίψεις λόγω μη υποβολής δικαιολογητικών, ενώ είναι σε περιοχή που αναζητείται αυτεπάγγελτα (όπως τα Πρωτοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Χαλκίδας).
    5. Επιχειρήσεις που εκ παραδρομής στην αίτηση χορήγησης, στο σχετικό πεδίο χαρακτηρίστηκαν ως μεσαίες οντότητες, ενώ είναι μικρές, με αποτέλεσμα να ζητείται και Υπεύθυνη Δήλωση Λογιστή, ενώ από τις διασταυρώσεις αποδεικνύεται πως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι μικρές οντότητες.
    6. Υποβολή Φορολογικής Δήλωσης με διαφορετική χρήση από 31/12 ή και εκπρόθεσμη, αλλά εντός των ορίων των ΓΔΟΥ (πχ στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, υποβολή έως 31/3/2022) για δηλώσεις 2019 & 2020.
    7. Δεν λαμβάνονται υπόψη εμπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις φορολογικού έτους 2019, σε περιπτώσεις θανάτου του συζύγου (δικαιούχος της επιστρεπτέας η σύζυγος) που σύμφωνα με τον νόμο υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα χειρόγραφα στη Δ ΟΥ, αλλά εκκαθαρίστηκαν στο 2022.
    8. Δυνατότητα υποβολής Φορολογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2019, 2020 και 2021 εφόσον τα δεδομένα αυτών (κυρίως ο κύκλος εργασιών που ασκεί καθοριστική επιρροή στην επιστρεπτέα προκαταβολή)  ελέγχονται από τις εμπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ και δεν προκύπτουν διαφορές.
    9. Δεν υπάρχουν οδηγίες για το πως αντιμετωπίζεται η περίπτωση θανάτου ιδιοκτήτη ατομικής επιχείρησης που έχει λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή.
    10. Δεν έχουν ληφθεί υπόψιν περιπτώσεις μετασχηματισμών επιχειρήσεων όπου απαιτείται διακοπή και έναρξη με νέο ΑΦΜ.
    11. Επιχείρηση ενώ έχει εγκριθεί για επιστρεπτέες, δεν πληρώθηκε ποτέ ενώ έχουν υποβληθεί ενστάσεις.
    12. Έχουν πιστωθεί τα ποσά επιστρεπτέας προκαταβολής σε αγρότες και τους ζητείται η επιστροφή μαζί με προσαυξήσεις ενώ έχουν κάνει αίτημα με το de minimis και όχι με το πλαίσιο.

    Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) απέστειλε και σχετική επιστολή προς όλους τους αρμόδιους Υπουργούς με τα προβλήματα που έχει συγκρεντώσει, επισημαίνοντας πως «θεωρούμε απαραίτητο να δοθεί η δυνατότητα υποβολής ένστασης σε κάθε περίπτωση απόρριψης, ώστε να δίνεται το δικαίωμα στους δικαιούχους  του έκτακτου μέτρου των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, να εκφράσουν τις νόμιμες και ορθές αντιρρήσεις τους όπου αυτές εντοπίζονται».

    Οι αλλαγές του Υπουργείου Οικονομικών

    Το οικονομικό επιτελείο στις 7 Νοεμβρίου ενημέρωσε πως δρομολογήθηκε η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων τα οποία προέκυψαν κατά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που πραγματοποιήθηκε στις 02/11/2022.

    Η ΚΥΑ θα προβλέπει πως παρατείνεται αυστηρά έως τις 31/01/2023, η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής.

    Παράλληλα, παρατείνεται έως τις 30/12/2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

    Για το κριτήριο χορήγησης της ενίσχυσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αφορά στη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, πλέον θα λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο, εάν, για παράδειγμα, μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλο εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

    Για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά βάσει των εκκαθαρίσεων που διενεργήθηκαν στις 02/11/2022, εάν παύσουν πλέον να ισχύουν οι λόγοι απόρριψης με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αυτά θα επαναβεβαιωθούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ωφελούμενους.

    Τα ειδοποιητήρια της εφορίας

    Το ειδοποιητήριο εμφανίζεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «MyBusinessSupport» και στην ενότητα «Εφαρμογές/Ενημέρωση για τη βεβαίωση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής».

    Οι επαγγελματίες που δεν τήρησαν τους όρους της κρατικής ενίσχυσης καλούνται να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής και μάλιστα εντόκως, καθώς δεν διατήρησαν το προσωπικό τους για το χρονικό διάστημα που είχε οριστεί με βάση τη χρονική περίοδο που οριζόταν σε κάθε κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

    Οι εν λόγω επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν ποσά που αντιστοιχούν στο 100% των επιστρεπτέων που έλαβαν, όπως και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ύψους 8,75%.

    Διαβάστε επίσης

    Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα

    Παπαθανάσης: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την ισότιμη συμπερίληψη των ΑμεΑ στην οικονομική ζωή»

    Ανάπτυξη 6% φέτος και πληθωρισμός 10% – Οι προβλέψεις της Κομισιόν για μισθούς και πλεονάσματα



    ΣΧΟΛΙΑ