• Οικονομία

    Süddeutsche Zeitung: Ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου και μετά τον Αύγουστο συζητούν οι δανειστές

    • NewsRoom
    Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (φωτογραφία αρχείου)


    Το ενδεχόμενο παράτασης του τρίτου μνημονίου και μετά τον Αύγουστο, όταν και ολοκληρώνεται κανονικά το πρόγραμμα, φέρεται να συζητούν οι δανειστές, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του η γερμανική Süddeutsche Zeitung.

    Η γερμανική εφημερίδας, η οποία επικαλείται «αποκλειστικές πληροφορίες», αναφέρει πως οι δανειστές συζητούν το ενδεχόμενο το πρόγραμμα να παραταθεί για «μερικούς μήνες», καθώς θεωρούν πως η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, το οποίο θα εξαρτηθεί από την διάθεση των Ευρωπαίων να προχωρήσουν σε γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα και αναμεταδίδει η Deutsche Welle, την Παρασκευή οι δανειστές θα συναντηθούν για εμπιστευτικές συνομιλίες, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στα τέλη Απριλίου στη Σόφια, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σκοπός είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους. Η απόφαση αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στις συνομιλίες ωστόσο εξετάζεται ήδη η προθεσμία  να μετατεθεί από τις αρχές Μαΐου στον Ιούνιο και να επιμηκυνθεί η ισχύς του τρέχοντος προγράμματος.

    Επιπρόσθετα, οι δανειστές φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να ζητούν αυστηρότερη επιτήρηση της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος, σε σύγκριση με την Ιρλανδία η την Πορτογαλία. Κάτι στο οποίο είναι αντίθετη η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία επιθυμεί περισσότερη ελευθερία. Οι περισσότεροι δανειστές, αντίθετα, είναι της γνώμης ότι η Αθήνα οφείλει να δεχθεί αυστηρότερη επιτήρηση, καθώς η συζητούμενη ελάφρυνση του χρέους αφορά ολόκληρες δεκαετίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ : «Βόμβα» από το ΔΝΤ: 10 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους θα πληρώσουμε οι Έλληνες έως το 2023

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυβέρνηση: «Κανένας λόγος ανησυχίας» για την έκθεση του ΔΝΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ – Ευρωζώνη κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ