• Οικονομία

    Στουρνάρας: Η Λαγκάρντ είναι έμπειρη και θα βοηθήσει την Ελλάδα όπως ο Μάριο Ντράγκι

    Γιάννης Στουρνάρας

    Γιάννης Στουρνάρας


    «Η Λαγκάρντ είναι έμπειρη, έχει ζήσει τη χρηματοοικονομική κρίση ως υπουργός Οικονομικών και την ελληνική κρίση από την πλευρά του ΔΝΤ και ως εκ τούτου γνωρίζει το πρόβλημα της Ελλάδας. Εκτιμώ λοιπόν ότι θα βοηθήσει τη χώρα μας όσο τη βοήθησε και ο Μάριο Ντράγκι από την θέση του ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

    Αυτό δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας πριν από λίγο στο Ελληνοαμερικανικό συνέδριο, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κλείσει φέτος στο 1,9% και ότι το 2020 θα επιταχυνθεί στο 2,4 έως 2,5% περίπου.

    Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι πλέον είμαστε σε καλύτερη θέση και παρά τους διεθνείς κινδύνους και την αδύναμη ανάπτυξη στη ευρωζώνη, που επηρεάζει τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, η εσωτερική οικονομία με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος θα μπορέσει να απορροφήσει τις διεθνείς προκλήσεις.

    Χαρακτήρισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ως το βασικότερο πρόβλημα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εκτίμησε ότι το σχέδιο Ηρακλής θα βοηθήσει στη μείωση του προβλήματος χωρίς ωστόσο να λύσει το πρόβλημα. Από τα 70 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων ο Ηρακλής θα συμβάλει στη μείωσή τους 30 δισ. ευρώ αλλά μένουν όπως επεσήμανε άλλα 40 δισ. στους ισολογισμούς των τραπεζών.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος δουλεύει και άλλες λύσεις που συνδυάζουν και την αντιμετώπιση του προβλήματος του αναβαλλόμενου φόρου, που αποτελεί όπως είπε, εφόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων.Ο  κ. Στουρνάρας έθεσε ως προτεραιότητα επίσης την ενοποίηση των καθεστώτων αφερεγγυότητας ώστε να μην υπάρχει όπως είπε arbitrage μεταξύ των διαφορετικών πλαισίων για ρυθμίσεις κόκκινων δανείων.

     



    ΣΧΟΛΙΑ