• Οικονομία

    Στο ρυθμό της ΕΚΤ και των προγραμματικών η αγορά ομολόγων

    Ελληνικά ομόλογα


    Με το χρόνο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας να μετρά αντίστροφα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έκλεισαν την εβδομάδα με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί στο 3,65%, πολύ κοντά πλέον στη “γειτονιά” του ισπανικού δεκαετούς και σε σταθερή απόσταση από το ιταλικό που κινήθηκε οριακά άνω του 4%.

    Την ερχόμενη εβδομάδα η προσοχή θα στραφεί στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 5 Ιουλίου, με την αγορά να προεξοφλεί νέα αύξηση στα βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης εν αναμονή και νέων αυξήσεων το φθινόπωρο μετά και τις τελευταίες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, που ερμηνεύτηκαν από τις αγορές ως σήμα ότι ο ανοδικός κύκλος πιθανότατα θα συνεχιστεί και το φθινόπωρο.

    Μοχλός κίνησης όμως ειδικά για τους ελληνικούς τίτλους παραμένει η θετική προσδοκία της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία εντάθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά και τις δηλώσεις του Διοικητή της ΤτΕ από τη Σίντρα της Πορτογαλίας, που χαρακτήρισε θέμα λίγων εβδομάδων το σημαντικό αυτό γεγονός.

    Να σημειωθεί ότι την επομένη των δηλώσεων στα χρηματιστηριακά γραφεία κυκλοφόρησε η φήμη για έκτακτη αναβάθμιση από την S&P στις 14 Ιουλίου, ενώ στις 4 Αυγούστου αναμένεται ούτως ή άλλως η τακτική αξιολόγηση της Scope και στις 8 Σεπτεμβρίου της DBRS.

    Εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας που θα δώσουν το σήμα στην αγορά, η ελληνική αγορά έχει να προσδοκά σε κάθε περίπτωση σε θετικές εξελίξεις.

    Βέβαια όπως έχει τονιστεί μεταξύ άλλων και στην πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ, η αναβάθμιση έχει προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό στην κίνηση των ελληνικών τίτλων τις τελευταίες εβδομάδες.

    Το άμεσο όφελος όμως θα είναι σημαντικό όσον αφορά στη μεταβλητότητα των αποδόσεων αλλά και στην βελτίωση της ρευστότητας για τα ελληνικά ομόλογα, λόγω της διεύρυνσης της δεξαμενής των επενδυτών, που είναι πιθανόν να πυροδοτήσει νέα καθοδική κίνηση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων με την αναβάθμιση.

    Ένα πρώτο κρας τεστ των ελληνικών τίτλων στις αγορές, μετά τις εκλογές και μετά τις προγραμματικές αναμένεται άλλωστε σε λίγες μέρες, με την πρώτη δημοπρασία που θα διενεργήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στις 19 Ιουλίου στο πλαίσιο του νέου προγράμματος δημοπρασιών, το οποίο ανακοίνωσε την Τρίτη, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο και μιας ακόμη κοινοπρακτικής έκδοσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα πάντα με το πως θα σταθμίσει ο ΟΔΔΗΧ τις συνθήκες στις αγορές.

    Από πλευράς στρατηγικής πάντως, το ενδεχόμενο μιας επιτυχημένης έκδοσης, ως ψήφος εμπιστοσύνης μετά τις προγραμματικές, θα ήταν ένα δελεαστικό ενδεχόμενο…

    Στην προγραμματισμένη δημοπρασία πάντως αναμένεται να έχουμε σίγουρα ένα πρώτο δείγμα γραφής για την αποτίμηση των επενδυτών για τις προγραμματικές, τις οποίες θα θέσουν στο μικροσκόπιο οι οίκοι και οι αγορές, αναζητώντας την επιβεβαίωση των δεσμεύσεων για δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση και οι οποίες είναι προαπαιτούμενο για την αναβάθμιση.

    Να σημειωθεί πως το εξαμηνιαίο πρόγραμμα δανεισμού περιλαμβάνει 4 δημοπρασίες όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Περιφέρειας Αττικής: Συντονισμένος σχεδιασμός πυροπροστασίας

    Οι τρεις προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

    Γαλλία: Πάνω από 1.300 συλλήψεις τη νύχτα – Κηδεύτηκε ο 17χρονος (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ