• Οικονομία

    Στο 3,5% η νέα αύξηση των συντάξεων – Πότε θα ξεκινήσει ο νέος τρόπος πληρωμών

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Αύξηση στις συντάξιμες αποδοχές τους κοντά στο 3,5% θα δουν 2,5 εκατ. συνταξιούχοι με την έλευση του 2024.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα δεδομένα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο,  το τελικό ύψος της αύξησης των συντάξεων δεν θα υπερβεί το 3,5% κατ’ εφαρμογή του σχετικού νόμου και θα είναι ίσο με το άθροισμα του πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης, διαιρούμενο διά 2.

    Εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφωθεί φέτος στο 2,3%, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο πληθωρισμός φτάσει στο 4%, συμπεριληφθεί και το υπόλοιπο του 2022 από την υψηλότερη ανάπτυξη την προηγούμενη χρονιά το ποσοστό θα κυμανθεί κοντά στο 3,5%.

    Ωστόσο, το τελικό ύψος της αύξησης θα καθοριστεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην οικονομία κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, κόστος ενέργειας και προϊόντων.

    Για τους συνταξιούχους που θα χάσουν τις νέες αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς σχεδιάζεται να δοθεί και πάλι το ειδικό επίδομα που δόθηκε πέρυσι, όμως μειωμένο σε σχέση ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

    Υπενθυμίζεται ότι ο μηχανισμός που προβλέπεται στο νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) ορίζει πως η αύξηση διαμορφώνεται ως εξής: είναι το μισό (50%) του αθροίσματος δύο μεγεθών (πληθωρισμού + αύξηση του ΑΕΠ). Τα στοιχεία αυτά θα προσδιορίσουν και τη νέα αύξηση του 2024.

    Από τα 2,5 εκατ. συνταξιούχων που θα δουν αύξηση στις συντάξιμες αποδοχές τους, μόνο το 1,5 εκατ. θα δει ολόκληρο το ποσό στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Άλλοι 300.000 θα δουν μικρότερες αυξήσεις καθώς θα υπάρξει συμψηφισμός με την προσωπική διαφορά, ενώ 700.000 θα δουν μόνο λογιστικά τις αυξήσεις.

    Εκτιμάται ότι 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, από το 2024 και μετά, θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και θα έχουν καθαρή αύξηση. Στις αυξήσεις που δόθηκαν φέτος, 1,4 εκατ. συνταξιούχοι πήραν ολόκληρη την αύξηση 7,75% στη σύνταξη, γιατί δεν είχαν προσωπική διαφορά.

    Άλλοι 300.000 πήραν μικρότερη αύξηση, γιατί ένα μέρος της ισοφάρισε την προσωπική τους διαφορά, την οποία μηδένισαν, και 850.000 δεν πήραν καθόλου αύξηση, γιατί δεν έφτασε να σβήσει την προσωπική τους διαφορά.

    Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων θα ωφεληθούν

    – Ολόκληρη την αύξηση θα πάρουν περίπου 500.000 συνταξιούχοι που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 χωρίς προσωπική διαφορά, 550.000 αγρότες που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις επανυπολογισμού σύνταξης και 350.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είτε δεν είχαν είτε κάλυψαν την προσωπική διαφορά με τις αυξήσεις του 2023.

    – Μικρότερη αύξηση θα πάρουν περίπου 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι (πριν τις 13/5/2016) που έχουν προσωπική διαφορά, την οποία θα μηδενίσουν με ένα μέρος της αύξησης.

    – Διπλή αύξηση θα πάρουν περίπου 300.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν μηδενίσει την προσωπική διαφορά με τον επανυπολογισμό σύνταξης πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν στο τέλος Δεκεμβρίου την 5η και τελευταία δόση από την αύξηση που προκύπτει στην επανυπολογισμένη σύνταξη και στην ήδη αυξημένη με την 5η δόση σύνταξη θα «πέσει» και το 3,5% του 2024.

    – Με λογιστική αύξηση, που θα φανεί δηλαδή στο μηνιαίο ενημερωτικό σύνταξης, αλλά δεν θα περάσει στον τραπεζικό λογαριασμό, θα μείνουν περίπου 700.000 παλαιοί συνταξιούχοι. Θα πάρουν μεν το 3,5%, αλλά επειδή η προσωπική διαφορά θα εξακολουθήσει να είναι μεγαλύτερη, η αύξηση θα μειώσει περαιτέρω την προσωπική διαφορά. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα λάβει  και το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

    Πληρωμή συντάξεων

    Σε δύο προκαθορισμένες ημέρες θα γίνονται από την πληρωμή των συντάξεων Οκτωβρίου οι πληρωμές των συντάξεων.

    Όπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ επειδή εκλείπουν πλέον οι λόγοι [covid-19] για την -κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 34 του ν.4611/2019- πληρωμή των μηνιαίων συντάξεων του φορέα σε τρεις αντί δύο ημέρες, από τις συντάξεις Οκτωβρίου και εφεξής οι ημερομηνίες πληρωμής διαμορφώνονται, ως εξής:

    – για τους μισθωτούς: η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

    – για τους μη μισθωτούς: η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

    Κατά συνέπεια:

    – οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων για τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν για τους μη μισθωτούς στις 26 Σεπτεμβρίου, για τους μισθωτούς στις 28 Σεπτεμβρίου,

    – οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων για τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν για τους μη μισθωτούς στις 26 Οκτωβρίου και για τους μισθωτούς στις 30 Οκτωβρίου,

    – οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων για τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν για τους μη μισθωτούς στις 27 Νοεμβρίου, για τους μισθωτούς στις 29 Νοεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα αύξηση συντάξεων για 2,5 εκατ. συνταξιούχους από 1η Ιανουαρίου – Ποιοι θα λάβουν επίδομα «προσωπικής» διαφοράς

    Ο οδικός χάρτης για το νέο πακέτο μέτρων – Tι θα εφαρμοστεί και από πότε – Ποιοι ωφελούνται

    Όλα τα μέτρα στήριξης εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων



    ΣΧΟΛΙΑ