• Οικονομία

    Στο 1,55% το guidance για το 10ετές ομόλογο

    ομόλογα


    Στο 1,55% είναι το πρώτο guidance για την αρχική απόδοση του 10ετούς ομολόγου με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο στοχεύει να αντλήσει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

    Ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε να ανοίξει ξανά (reopening) το δεκαετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον περασμένο Μάρτιο, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και ειδικότερα του συγκεκριμένου τίτλου.

    Για τον λόγο αυτό έχει δώσει σχετική εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan για να τρέξουν τη διαδικασία ως συνδιοργανωτές.

    Το συγκεκριμένο 10ετές ομόλογο είχε εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 με επιτόκιο 3,9%. Κύριοι ανάδοχοί του ήταν οι ίδιες τράπεζες που θα συμμετέχουν και τώρα ως συνδιοργανωτές στη διαδικασία του reopening.

    Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή επισημαίνεται ότι η δανειακή στρατηγική θα στοχεύσει φέτος στη διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στην παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, στην περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού καθώς και στην περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ελληνικού Δημοσίου, ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης.

    Να σημειωθεί ότι σήμερα, Τρίτη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Ελληνικού Δημοσίου διαμορφώνεται στο 1,447%, ελαφρώς ενισχυμένη,

     



    ΣΧΟΛΙΑ