• Οικονομία

    Εσπευσμένα το Δημόσιο στις αγορές πριν την πρώτη κάλπη – Θα καλύψει σχεδόν το 80% του φετινού προγράμματος με νέα έκδοση 5ετούς ομολόγου

    Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ


    Πιθανόν αύριο ανοίγει το βιβλίο των προσφορών για τη νέα κοινοπρακτική έκδοση πενταετούς ομολόγου στην οποία ανακοίνωσε πως προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε mandate σε έξι οίκους για νέα 5ετή ομολογιακή έκδοση αναφοράς με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2028.

    BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η Τράπεζα Πειραιώς καλούνται να διαχειριστούν τη νέα έκδοση το ύψος της οποίας δεν έχει προσδιοριστεί αλλά στην αγορά εκτιμάται πως θα μπορούσε να είναι 1,5-2 δισ. ευρώ, ως μια κοινοπρακτική έκδοση.

    Η ανακοίνωση έρχεται ακριβώς την ημέρα που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, στις 21 Μαΐου. Με την απόφαση αυτή και την υλοποίηση της νέας έκδοσης μέσα στα προσεχή 24ωρα, πρακτικά ο ΟΔΔΗΧ θα έχει ολοκληρώσει σχεδόν το 80% του φετινού δανειακού προγράμματος, αυξάνοντας την ταμειακή του θέση πριν γίνουν οι πρώτες εκλογές, οι οποίες διεξάγονται σε περιβάλλον αβεβαιότητας ως προς την επίτευξη αυτοδυναμίας και τον χρόνο σχηματισμού κυβέρνησης.

    Θα πρέπει να σημειωθεί πως με πιθανότερο ενδεχόμενο την προσφυγή σε δεύτερη κάλπη τον Ιούλιο, εάν υπάρξει λευκός καπνός για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης θα είμαστε τότε πια σε μια νεκρή περίοδο θερινής ραστώνης για τις εκδόσεις που πρακτικά σημαίνει πως θα μεσολαβούσε μεγάλο διάστημα απουσίας από τις αγορές.

    Σήμερα το ελληνικό πενταετές ομόλογο αναφοράς διαπραγματεύεται στο 3,75%, από 3,62% ενώ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει «τσιμπάει» στο 4,2%, από 4,14% χθες.

     



    ΣΧΟΛΙΑ